Pozor! Ne kupujte izdelkov za osebno nego s temi oznakami

Pri nakupu izdelkov za osebno nego bodite pozorni na sestavine in se nekaterim dosledno izogibajte.

21.1.2022 ob 5:23 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor! Ne kupujte izdelkov za osebno nego s temi oznakami

Zagotovo ni lahko izbrati idealnega šampona, losjona za telo in dezodoranta, ki ima tisti pravi vonj. Če boste res pozorni na vse sestavine, ki jih takšni in drugačni izdelki za nego vsebujejo, bo še težje. Pa vendar je dobro vedeti, katere znatno škodujejo zdravju.

Espresso Comunication zato v opozorilo niza seznam nekaterih toksičnih sestavin kozmetike, ki bi se jim morali dosledno izogibati.

Parabeni

Zelo razširjeni konzervansi so prisotni v številnih kozmetičnih in izdelkih za nego. Mogoče jih je najti v šminkah, kremah, šamponih, losjonih ter še bi lahko naštevali. Velikokrat se nahajajo tudi v dišavah, čeprav na njihovih deklaracijah največkrat niso navedeni, saj se proizvajalci sklicujejo na poslovno skrivnost pri sestavi dišav.

Osnovna naloga parabenov je preprečevanje množenja bakterij in plesni v izdelkih, najbolj razširjeni  so metilparaben, propilparaben in butilparaben (methylparaben, propylparaben in butylparaben).

Dejansko gre za zelo škodljive snovi, ki prodrejo v telo, tam posnemajo delovanje estrogena in so neredko povezane z rakom dojk ter s težavami reproduktivnih organov.

Formaldehid in konzervansi na njegovi osnovi

Večina ob formaldehidu pomisli na balzamiranje, a dejstvo je, da se uporablja tudi v kozmetiki. Največkrat je dodan lakom za nohte in odstranjevalcem teh, vendar v nobenem primeru njegova uporaba ni najbolj priporočljiva. Obstajajo dokazi, da je snov kancerogena in je povezana tudi z levkemijo.

Zato se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo formaldehid ter z njim povezane konzervanse: DMDM hidantoin, kvaternium-15, broponol in hidroksimetilglicinat  (DMDM hydantoin, quaternium-15, bronopol, in hydroxymethylglycinate).

Ftalati

Kemikalije, ki se jih uporablja ta mehčanje plastike, saj povečujejo njeno fleksibilnost.

Največkrat so prisotne v embalažah ter tudi igračah, velikokrat pa se skrivajo še v lakih za nohte, lakih za lase, šamponih in parfumih ter dokazano negativno vplivajo na delovanje žlez z notranjim izločanjem in zato ustvarjajo hormonsko neravnovesje.

Barvila s katranom

Katran je skupek kemikalij, ki se sproščajo pri izgorevanju premoga. Znan je po kancerogenosti, kljub temu pa je še vedno prisoten v barvah za lase, šamponih in izdelkih za nego lasišča.

Najpogostejša oblika v kozmetiki uporabljenega katrana je p- Fenilendiamin (p-Phenylenediamine), ki je povezana z nastankom tumorjev in celo s slepoto. Temnejša, kot je barva, več je v njej katrana.

BHA in BHT

Konzervansa, največkrat uporabljena v kozmetičnih izdelkih, kot so šminke in izdelki, namenjeni vlaženju kože, gre pa za umetne antioksidante, kjer kratica BHA označuje butiliran hidroksianizol (butylated hydroxyanisole), BHT pa butiliran hidroksitoluen (butylated hydroxytoluene).

Oba sta povezana z dokaj neprijetnimi zadevami, med katere sodijo alergije, hormonske motnje in nekatere oblike raka.

Sulfati

Najbrž ste že slišali za natrijev lauril sulfat (sodium lauryl sulfate SLS). Praviloma je v detergentih za pranje perila, vendar se nahaja tudi v številnih zobnih pastah, sredstvih za umivanje obraza, milih in šamponih.

Namen sulfatov je ustvarjanje pene in učinkovito odstranjevanje nečistoč s površin. Vendar lahko povzročajo draženje oči in kože, prav tako nekateri nastanejo skozi proces etoksilacije, kar povzroča njihovo kancerogenost.

Triksoklan

Tako kot večina drugih kemikaliji, tudi ta igra vlogo konzervansa in je največkrat prisoten v zobnih pastah, dezodorantih, milih in gelih za prhanje. Ker zavira razmnoževanje bakterij, je pogosto dodan protibakterijskim izdelkom. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da gre za hormonskega motilca, ki v telesu ruši naravno ravnovesje hormonov, hkrati spodbuja odpornost na antibiotike.

Zlasti je problematičen, ker ga veliko pride v odtoke, od tam v odpadne vode in nato v širše okolje, kjer posledično nastajajo na zdravila vse bolj odporne bakterije.

Akrilati

Umetni nohti, manikire z gelom in druge oblike umetnega oblikovanja nohtov so vse bolj priljubljene. Vendar kemikalije, ki se v teh postopkih uporabljajo, niso prav nič prijazne do zdravja.

Akrilati so med drugim povezani z višjim tveganjem za maligna obolenja, celičnimi poškodbami in draženjem kože.

Benzofenon in sorodne spojine

Vsi vemo, da se je treba zaščititi pred soncem. Pa so vse kemikalije, ki se nahajajo v kremah za sončenje res varne? Benzofenon se uporablja v izdelkih, kot so balzami za ustnice in laki za nohte, velikokrat pa je dodan tudi kremam za sončenje.

Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je povezan z višjim tveganjem za bolezni ledvic in tudi za nekatere oblike raka.

DEA in TEA

Včasih je kombinacija tista, ki se ji je priporočljivo izogibati in ne posamična sestavina. Takšen primer gre pri kombinaciji z DEA dietanolaminom (diethanolamine) in TEA trietanolaminom (triethanolamine). Obe sta  amonijakovi spojini, ki sta zaslužni za penjenje in največkrat zastopani v mehurčkastih kopelih, šamponih in čistilih.

Kadar sta dodani sredstvom, ki vsebujejo tudi nitrite, lahko nastanejo nitrozamini, ti pa višajo tveganje za raka.

Oksibenzon in oktinoksat

Čeprav morda še nikoli niste slišali zanje, sta obe snovi (oxybenzone and octinoxate) pogosto dodani kremam za sončenje.

Ti ne škodujeta le zdravju oceanov in koralnih grebenov, temveč tudi našim telesom. Več študiji je pokazalo, da motita delovanje sistema z notranjim izločanjem in nižata količino testosterona v telesih dečkov v adolescenci. Boljša izbira so zato kreme s cinkovim oksidom in titanovim dioksidom.

Fenoksietanol (Phenoxyethanol)

Kemična snov je prisotna v mnogih izdelkih, med drugim maskarah, podlagah za ličenje, penah za britje in milih.  Njena glavna naloga je konzerviranje in stabiliziranje izdelkov.

Kje je težava? Je izjemno alergena in škodljiva za živčevje še nerojenega otroka ali malčka. Zato bi se ji morale dosledno izogibati doječe in noseče mamice.

Polietilen glikoli (Polyethylene glycols PEG)

Snovi, katerih osnova je nafta in izdelkom zagotavljajo pravo teksturi ter vlago. Največkrat so sestavina pripomočkov za vlaženje, zobnih past in krem.

Med postopkom izdelave lahko pridejo v stik s kancerogenim etilen oksidom, ki med drugim povzroča draženje ter viša tveganje za nekatere oblike raka.

Parafenilendiamin  (Paraphenylenediamine PPD)

Največkrat uporabljen kot sestavina trajnih ali pol trajnih barv za lase. Zaslužen je namreč za temne odtenke in se ne izpira zlahka. Vendar lahko na koži povzroči draženje in alergijske reakcije.

Zato je bolje izbirati barve z oznako brez PPD-ja. Ni lahko, a je mogoče.

Preberite še: 6 dragocenih lepotnih trikov, ki ti bodo olajšali lepotno rutino

Morda vas zanima tudi: Lepotna industrija pod drobnogledom: Obljube, ki jim nikar ne nasedajte


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)