11 neobičajnih razlogov za neučinkovitost kozmetike

Dermatologi navajajo nekaj presenetljivih razlogov, zakaj vaša kozmetika ne prinaša pričakovanega učinka.

1.5.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

11 neobičajnih razlogov za neučinkovitost kozmetike

Nemogoče je zanikati dejstvo, da je pravilna nega ključna za lepo in zdravo polt. Vendar včasih še tako dosledna negovalna rutina ne prinaša želenega učinka, vi pa se sprašujete, zakaj kozmetična sredstva, ki jih uporabljate, ne zagotavljajo pričakovanega rezultata.

Najpogostejše razloge za neučinkovitost kozmetike so zato s pomočjo dermatologov zbrali pri Huffington postu.

Kozmetičnim izdelkom je potekel rok uporabnosti

"Vsi kozmetični izdelki imajo rok uporabnosti. Kadar je ta pretečen, sredstva nimajo več prave moči," je povedala dermatologinja Blair Murphy Rose.

Zato je dobro preverjati datume in stare izdelke po potrebi nadomeščati z novimi, čeprav embalaže še niso izpraznjene.

Kozmetičnih izdelkov ne shranjujete pravilno

Način shranjevanja kozmetičnih sredstev je pomemben. Praviloma je na embalaži navedeno, kako in kje shraniti izdelek, žal pa ga po izkušnjah Roseve večina spregleda.

Načeloma velja, da negovalnih preparatov ne smete shranjevati na neposrednem soncu ter v pretoplem ali vlažnem prostoru. Zlasti so na sončno svetlobo občutljivi serumi z vitaminom C in naravna kozmetika, za katero je prostor priporočljivo najti v hladilniku.

Koža se na izdelek preveč navadi

Dermatolog Jeffrey Fromowitz navaja, da obstaja verjetnost, da se polt na učinkovine določenega izdelka prilagodi v tolikšni meri, da te nanjo ne delujejo več. Zato je po njegovem mnenju dobro občasno spremeniti nabor izdelkov, ki jih uporabljate.

Ne upoštevate zunanjih dejavnikov

"Okoljski dejavniki narekujejo nego polti, saj je denimo koža pozimi pogosteje suha, poleti mastna. Tem in podobnim z vremenom ter letnimi časi povezanimi spremembami, pa je treba prilagajati tudi izdelke, s katerimi jo negujete," meni dermatolog Peterson Pierre.

Nagajajo vam hormoni

Hormoni imajo na kožo velik vpliv. Hormonsko neravnovesje, ki je posledica različnih dejavnikov, denimo menstruacije, nosečnosti ali menopavze, se odraža na polti.

Temu je treba prilagajati lepotilno ter negovalno rutino in z njo blažiti posledice delovanja hormonov ne glede na to, da ste, do z njimi povezanih sprememb, ostajali zvesti določenemu izdelku.

Zdravila lahko povzročajo kožne težave

Vseeno je, ali je njihova uporaba topična ali oralna, nekatera zdravila lahko delujejo na polt, izzovejo draženje, povečajo verjetnost za akne, povzročajo izpuščaje in podobne kožne težave.

Zato je treba kozmetiko prilagoditi stranskim učinkom, ki jih nekatera zdravila prinašajo.

Kozmetike ne uporabljate pravi čas

Dermatolog Austin Cope navaja, da je čas, v katerem nanašate določene preparate, ključen za njihovo učinkovitost.

Sredstva z retinolom je po njegovih besedah treba nanašati zvečer pred spanjem, saj povečajo občutljivost kože na sončne žarke. Serume z vitaminom C na drugi strani zjutraj, kajti le tako jih lahko polt dodobra izkoristi.

 

Niste dosledni pri negovalni rutini

Tako, kot je treba izbiro kozmetike prilagajati letnim časom, hormonskim spremembam in drugim dejavnikom, je pri zagotavljanju učinkovitosti te ključna dosledna rutina.

Kar pomeni, da ji sledite vsak dan, ne glede na okoliščine, ki vas včasih odvrnejo od tega, da bi se popolnoma posvetili negi kože.

Pozabljate na piling

Reden piling lepi polti koristi z več vidikov: z nje odstranjujete odmrle kožne celice, hkrati po njegovi zaslugi polt lažje vpije aktivne sestavine, ki ji zagotavljajo lep in zdrav videz.

Zato po nasvetu dermatologinje Marise K. Garsick, koži enkrat do dvakrat na teden privoščite primeren piling in tudi tako okrepite moč kozmetičnih izdelkov.

Izdelki so prešibki za vašo polt

Določene sestavine so različnim kremam dodane v različnih odstotkih. V kolikor opažate, da denimo izdelek z retinolom ali serum z vitaminom C nista učinkovita, je v njih najbrž premalo aktivne učinkovite, ta zato na kožo nima pravega učinka.

Vaša polt se je spremenila

"Polt se z leti spreminja in v vsakem obdobju zahteva drugačno nego. Tem spremembam je pripročljvo prilagajati tudi kozmetične izdelke, saj bodo le tako zagotovili pričakovane rezultate," opozarja dermatologinja Michele Green.

Preberite še: Hialuronska kislina proti gubicam in mozoljem

Morda vas zanima tudi: Kako izboljšati teksturo kože (svetuje dermatologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)