Kolagenski napitki: Kako v resnici delujejo in kdaj jih je smiselno uživati

Strokovnjaki pojasnjujejo, ali je s kolagenskimi napitki res mogoče ohraniti lepo in mladostno kožo.

6.1.2020 ob 8:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kolagenski napitki: Kako v resnici delujejo in kdaj jih je smiselno uživati

Kolagenski napitki so pravi hit. Kajti po zagotovilih lepotne industrije naj bi ohranjali lepo, gladko, zdravo in mladostno polt. Vprašanje pa je, ali gre zgolj za modno muho in marketinški trik, ali resnično delujejo tako, kot zagotavljajo proizvajalci.

Kaj sploh je kolagen?

Kolagen je beljakovina, prisotna v našem organizmu, ki nudi podporo in prožnost telesnim tkivom. Je pomembna sestavina kože, sklepnega hrustanca, kosti, roženice, očesnih leč ter drugih tkiv. Med drugim koži zagotavlja čvrstost in bolj, kot je čvrsta, manj je na njej gub, skratka, mladostnejša je na pogled.

Zakaj bi ga torej morali dodajati prehrani?

Na žalost količina kolagena z leti v organizmu pada, zlasti se njegova raven zniža tik pred in po menopavzi. Koža postane manj elastična, na njej se hitro pojavijo izrazitejše gube.

"Naravne zaloge kolagena se začnejo manjšati že v zgodnjih dvajsetih letih. Sprva vsako leto upadejo za odstotek do odstotek in pol in do abrahama v povprečju izgubimo 50 odstotkov te beljakovine, saj hitreje izginja, kot se obnavljajo njene zaloge. Koža postane znatno zgubana, tanjša in povešena," je povedal plastični kirurg Paul Banwell.

Na to, kako hitro se količina kolagena v organizmu niža, sicer vpliva več dejavnikov. "Hitrost upadanja je odvisna od življenjskega stila, torej od načina prehranjevanja, izpostavljenosti soncu, količine spanja, stresa, kajenja, tudi genetike in hormonov," pojasnjuje nutricionistka Dasy Whitbread.

To pomeni, da je z dosledno zaščito pred soncem, uravnoteženo, zdravo prehrano, primerno količino spanja, protistresnimi tehnikami in odrekanjem kajenju mogoče upočasniti, ne pa povsem preprečiti upadanje količine te beljakovine.

Kako kolagenski napitki delujejo?

Zasnovani so tako, da ohranjajo naravno raven kolagena in preprečujejo posledice njegovega upadanja, preden se te pojavijo.

"Pri tem je treba razumeti, da tisti iz napitkov ne prehaja neposredno v kožo, temveč spodbudi mehanizme telesa k proizvajanju naravnega kolagena," je pojasnil Banwell.

"Prisotnost dodatno vnesenega kolagena spodbudi celice, ki tvorijo to beljakovino, imenovane fibroblasti k pospešeni proizvodnji. Hkrati je spodbujeno nastajanje elastina in hialuronske kisline, ki prav tako zagotavljata gladko, napeto in mladostno polt."

Učinka kolagenskih pijač ni mogoče doseči z nobenim živilom.

Niso molekule kolagena prevelike, da bi se lahko absorbirale v krvni obtok?

"Molekule kolagena so res prevelike, da bi prešle v krvni obtok, vendar je tisti v pijačah hidroliziran," je pojasnil direktor raziskav v podjetju Santi London Tariq Karim: "To pomeni, da so njegove molekule razbite na manjše delčke, imenovane peptidi, ki imajo zelo nizko molekulsko maso in jih prebavila lažje absorbirajo."

So vsi napitki s kolagenom enaki?

"Da bi telo lahko absorbiralo peptide kolagena, morajo biti v tekoči obliki," pojasnjuje Banwell. Za učinke bi morali zaužiti približno 6000 miligramov kolagena dnevno, saj tolikšna količina spodbudi aktivnost fibroblastov v koži.

"Manjši odmerki nimajo nobenega učinka, zato je treba biti pri izbiri pozoren na količino beljakovine v izbranem napitku."

 

Kaj pravijo klinične raziskave?

V dveh neodvisnih kliničnih raziskavah se je izkazalo, da so kolagenski peptidi, ki jih uporabljajo nekateri proizvajalci, prešli v krvni obtok in se je koža uporabnikov dejansko izboljšala v smislu boljše hidratacije in elastičnosti. Pri sodelujočih, ki so uživali placebo pijače, tega ni bilo opaziti.

Učinki so bili vidni po treh mesecih rednega uživanja.

Kdaj začeti uporabljati kolagenske napitke?

"Tako, kot pri vsaki stvari v življenju, je preventiva boljša od kurative. Torej čim prej, tem bolje. Priporočam, da jih v dnevno prehrano vključite v poznih dvajsetih do zgodnjih tridesetih in si tako zagotovite najboljše rezultate," je povedala Whitebreadova.

Z njo se strinja Karim ki navaja, da je skrajni čas za želene učinke tovrstnih preparatov v tridesetih letih starosti.

Študije kažejo, da ima kolagen, zaužit oralno, večji učinek od nanešenega na kožo.

So primerni za vse?

"Niso. Kolagenski napitki praviloma niso veganski, saj je kolagen večinoma pridobivan iz rib in svinjine," opozarja Karim.

"Velikokrat ni jasno navedeno, kakšnega izvora je kolagen v tovrstnih napitkih, zato je treba brati drobni tisk. Nekateri proizvajalci ga pridobivajo iz mleka in ne iz prej omenjenih živali, skratka, na embalaži mora biti naveden izvor. Obstajajo sicer tudi veganske različice, uporaba pa se odstvetuje nosečnicam in doječim materam."

Kaj pa kreme s kolagenom?

"Študije kažejo, da ima kolagen, zaužit oralno, večji učinek od nanešenega na kožo," je povedala Whitbreadova. "Prav tako so učinki prvega opazni dlje, saj oralno zaužit prehaja v globlje sloje polti, predvsem v usnjico, kjer je izguba kolagena sicer najobčutnejša.

Kreme, na drugi strani, učinkujejo na zgornji sloj kože, povrhnjico. Izboljšana tekstura je v tem primeru predvsem posledica boljše hidratacije in ne sprememb v globljih plasteh, do katerih pride z oralnim dovajanjem."

Je vseeno boljša zdrava, uravnotežena prehrana?

"Naj bo nekaj povsem jasno: kolagenske pijače niso nadomestek za uravnoteženo prehrano," opozarja Banwell in dodaja: "Res pa je, da zdrav življenjski slog sicer upočasnjuje izgubo kolagena, a nemogoče je ta proces preprečiti. Tovrstne pijače so zasnovane tako, da spodbudijo telo k proizvodnji novega ne glede na način življenja. Gre nekako tako, kot če bi se vprašali, ali zaradi zdravega načina življenja ne potrebujemo zaščite pred soncem. Seveda je treba oboje. Učinka kolagenskih pijač ni mogoče doseči z nobenim živilom."

Whitbreadova se z njim strinja: "Ne gre za vprašanje eno ali drugo, temveč je treba oboje. Strankam svetujem zdravo, uravnoteženo prehrano in dnevno uživanje kolagenskih napitkov. Tako je mogoče ohraniti lepo kožo ter zdravo telo."

Povzeto po Harper's Bazaar.

Preberite še: Zakaj nas vsi hočejo mlade? (piše: Katarina M. Bajt)

Morda vas zanima tudi: 6 presenetljivih povzročiteljev gub na obrazu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)