Je moška kozmetika res neprimerna za žensko kožo (pojasnjujejo dermatologi)

Večina izdelkov za nego kože že z barvo embalaže sporoča, kateremu spolu je namenjena, pa je ločevanje na žensko in moško kozmetiko v resnici smotrno?

15.9.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je moška kozmetika res neprimerna za žensko kožo (pojasnjujejo dermatologi)

Že z bežnim pogledom na police s kozmetiko je nekaj povsem jasno: obstajajo izdelki za nego kože, ki so namenjeni moškim in takšni, s katerimi naj bi svojo polt negovale ženske.

Pa je res, da ženske vlažilne kreme, šamponi in losjoni niso primerni za moške ter obratno? Odgovor prinaša portal Marie Claire.

Nekaj razlik

Drži sicer, da se moška koža nekoliko razlikuje od ženske. Zaradi rednega britja je dovzetnejša za vraščanje dlačic in zaradi rezila britvice se na njej pogosteje pojavlja draženje. Prav tako je dejstvo, da je zaradi večje količine testosterona v telesu, polt pripadnikov močnejšega spola za 25 odstotkov debelejša od ženske kože, slednja zato hitreje izgublja vlago. 

Resnično vprašanje, ki se ob tem zastavlja pa je: so te biološke razlike res tako velike, da bi morala on in ona uporabljati različno kozmetiko? In odgovor nanj se glasi: ne. Kajti, kot je povedal dermatolog Joshua Zeichner, kljub nekaterim razlikam med moško in žensko poltjo te niso tako občutne, da ne bi smela uporabljati enake vlažilne kreme.

 

Z njim se strinja dermatologinja Audrey Kunin: "Potrebe polti so pri obeh spolih enake, tako kot tudi sestava krem in losjonov, ki so namenjene moškim oziroma ženskam. Sestavine so praktično identične. Največkrat je razlika med njimi le v dodanih vonjih, ki pa na kožo nimajo vpliva."

Besedam dermatologov pritrjujejo tisti, ki sodelujejo pri samem nastanku krem.

"Dejstvo je, da ima koža vsakega posameznika svoje lastnosti ter je delitev na moško in žensko kozmetiko praktično nesmiselna," je pojasnil kemijski inženir Perry Romanowski in dodal, da so zato izdelki po sestavi primerni za oba spola in bi na domala vsaki embalaži lahko pisalo unisex. Krema, ki je denimo namenjena negi suhe kože moških, navlaži tudi kožo žensk. Delitev med spoloma je zgolj marketinški trik.

Skratka

Ločevanje negovalnih preparatov na moške in ženske je nesmiselno in nepotrebno. Bolj kot spolu, je izbiro kozmetike smiselno prilagajati potrebam kože in njenim značilnostim: je suha, mastna, občutljiva, podvržena staranju in podobno.

Kajti takšne in drugačne težave s poltjo so prisotne pri obeh spolih in vseh rasah ter jih je mogoče blažiti ali premagovati s primerno kremo ne glede na to, v kakšni embalaži je zapakirana in kateremu spolu je namenjena.

Preberite še: Lepotni nasveti: Jeseni nazaj v ravnovesje

Morda vas zanima tudi: Kdaj začeti uporabljati kozmetiko proti staranju (pojasnjuje strokovnjakinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)