Pozor: če želite shujšati, v smuti ne sme več sadja kot priporoča ta strokovnjakinja

Prehranski strokovnjaki pojasnjujejo, kolikšna je primerna količina sadja v smutiju in na kaj morate biti pri pripravi tovrstnega napitka še pozorni.

23.4.2019 ob 4:42

zenska_smoothie_noz_blender_micna.jpg

Smutiji so odlična zadeva. Dobrodošli so zjutraj, saj predstavljajo hranljiv zajtrk, priležejo se za malico, kajti z njimi je hitro mogoče premagati lakoto, nepogrešljivi so po vadbi, saj nemudoma povrnejo izgubljeno energijo ter telesu zagotavljajo vitamine in minerale.

"Kadar je tovrstni napitek pripravljen iz premišljeno izbranih sestavin, predstavlja zdrav in hranljiv obrok v kozarcu," je za Huffington post povedala prehranska strokovnjakinja Rebecca Ditkoff, ki pa dodaja, da večina pri tem ni pozorna na razmerje sestavin, zlasti ne na količino oddanega sadja. Kot še opozarja, to vsebuje sladkor in kadar ga je v smutiju preveč, je v njem lahko toliko sladkorja, kot ga telesu dovajajo razne gazirane pijače.

"Ob neuravnoteženih sestavinah je v kozarcu smutija lahko 47,5 gramov sladkorja, v pol litru gazirane pijače je tega 52 gramov," za primerjavo navaja Ditkoffova. Po njenem priporočilu količina dodanega sadja ne bi smela preseči 240 gramov.

Z njo se strinja nutricionistka Meredith Price: "V kolikor je smutiju dodanega preveč sadja, premalo zelenjave ob tem pa še sladkana tekočina, denimo sadni sokovi ali sladkano rastlinsko mleko, z njim nedvomno ne bo dosežen pričakovan učinek na zdravje in na postavo."

Priporočila strokovnjakov

Največ 240 gramov sadja in veliko zelenjave"S smutijem je telesu mogoče zagotoviti dnevno priporočeno količino zelenjave, ki znaša 600 gramov ter s tem pomembne vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Vlaknine igrajo ključno vlogo pri prebavi, uravnavajo krvni sladkor in dolgo ohranjajo sitost," se strinjata Pricejeva in Ditkoffova in dodajata, da je najbolj priporočljiva zelena listnata zelenjava (ohrovt, špinača, blitva) med sadjem pa sta po njunem mnenju zvezde banane in jagodičevje.

S polovico dodane banane je mogoče zagotoviti prijetno teksturo. Jagodičevje je prav tako čudovito, saj vsebuje ogromno vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov. A sadja v enem tekočem obroku ne sme biti več kot 240 gramov.

Največ žlica rastlinskega masla: Tako kot vlaknine, tudi beljakovine in zdrave maščobe zagotavljajo sitost, zato je primerna količina rastlinskega masla primerna sestavina smutija.

Največ dve žlici semenChia semena, lanena semena ali semena konoplje so še ena dobrodošla sestavina hranljivega smutija. Vsebujejo namreč zdrave maščobe, beljakovine in vlaknine. A količina teh ne sme presegati dveh žlic, saj so zelo kalorične.

Največ 120 gramov grškega jogurtaŽivilo, ki je bogato s probiotiki, beljakovinami in drugimi hranljivimi snovmi, a zdravju prijazno le, v kolikor mu niso dodani različni dodatki. Sadni jogurti so praviloma obogateni s sladkorjem.

Največ četrtina avokada: Avokado je priporočljiv ne zgolj zaradi teksture, temveč tudi zaradi zdravih, srcu prijaznih maščob. Vendar previdno s količino. Četrtina sadeža bo več kot dovolj.

Nesladkana tekoča osnova: Ta je seveda odvisna od načina prehranjevanja in okusa posameznika, najboljša so po prepričanju strokovnjakinj nesladkano mandljevo mleko ali druga mleka iz oreščkov, sojino mleko ali kokosova voda.

Žlička beljakovinskega praška: Dodajanje praškov rastlinskih beljakovin je vedno dobra odločitev. Z njimi je mogoče brez nasičenih maščob povišati beljakovinsko vrednost napitka. Primerni so praški iz graha, tudi konoplje in sirotke, saj vsebujejo od 15 do 25 gramov beljakovin na odmerek in znatno povečajo hranljivo vrednost smutija.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Odličen jabolčni smuti s špinačo ali Zdrava hrana, ki ni nujno zdrava 
Morda vas zanima tudi: Želiš izgubiti kakšen kilogram? Previdno s tem sadjem 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)