Pozitivni učinki jabolk, ki jih še ne poznaš

Večkrat jih boš jedla.

13.8.2017 ob 4:55

jabolko_apple-red-red-apple-fruit.jpg

Prehranski strokovnjak in avtor Anthony William v svojem najnovejšem delu Medical Medium razkriva številne informacije, ki lahko pripomorejo k izboljšanju zdravja in s tem kvalitete življenja. V knjigi podrobno opisuje več kot 50 rastlinskih živil ter niza napotke, kako jih uporabljati. Med njimi so tudi jabolka, katerih moč v poplavi eksotičnih super živil, mnogi še vedno podcenjujejo.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Vsemogočni sadež

Jabolka vsebujejo močne protivnetne snovi in so zato odlična izbira pri številnih boleznih. Med drugimi pri encefalitisu (vnetju možganskih tkiv), sindromu razdražljivega črevesja ter virusnih okužbah, ki lahko vodijo v vnetja živčevja.

Fitokemikalije v jabolkih so zaslužne, da so ti sadeži odlično gorivo za možgane, saj hranijo nevrone in krepijo impulze v temu organu centralnega živčevja.

Jabolka z rdečim olupkom vsebujejo antocianine, močne antioksidante, ki so zaslužni za značilno barvo sadeža. Ti pigmenti varujejo pred vnetnimi procesi ter med drugim ščitijo pred debelostjo, krepijo prebavila in spodbujajo izgubo telesne teže.

V jabolkih sta v sledovih prisotna tudi flavonoida rutin in kvercetin, snovi, ki pripomoreta k detoksikaciji telesa. Tu sta še aminokislini glutamin in serin, ki spodbujata izločanje snovi monosodium glutamat (MSG) iz možganov. Ta sicer povzroča škodo na živčnih celicah, katere lahko vodijo v učne težave in celo alzheimerjevo bolezen.

Povedano na kratko: spodbujajo čiščenje telesa oziroma vseh telesnih organov.

Najboljši čistilec črevesja

Ko pektin iz jabolk potuje skozi naša prebavila, nase veže mikrobe, bakterije, viruse, glivice in plesen, ti se nato izločijo skupaj z blatom. Prav tako se skupaj z njim iz prebavil izločajo poškodovane beljakovine in odpadne snovi, ki se ujamejo v črevesne žepke in s katerimi se, v kolikor tam ostanejo, hranijo zdravju neprijazne bakterije.

Prav zato so jabolka odlično zdravilo pri številnih težavah s prebavili, med drugim blažijo posledice sindroma prepustnega črevesja, ki ga povzroča vnetje črevesne sluznice in privede do poškodb ali sprememb delovanja črevesnih resic.

Jabolka ob tem znatno vlažijo telo, saj omogočajo hidratacijo na globoki, celični ravni. Telesu zagotavljajo dragocene minerale v sledeh, kot sta mangan in molibden ter elektrolite in pomembne mineralne snovi, ki pomagajo redehidraciji telesa po vadbi ali drugih vrstah fizične obremenitve.

 Bolezni, pri katerih so v pomoč

V kolikor vas pesti katero od sledečih zdravstvenih težav, jih čim pogosteje vključite v prehrano: bolezni ledvic, jeter, pešanje spomina, prvi znaki alzheimerjeve bolezni, artritis, multipla skleroza, bolezni ščitnice, hipoglikemija (prenizek krvni sladkor), sladkorna bolezen, okužba sečne poti, težave z nadledvičnimi žlezami, migrena, herpes, kompulzivno obsesivne motnje, pomanjkanje pozornosti, avtizem, postravmatski stres, akne, Lou Gehrigova bolezen, debelost, sindrom prepustnega črevesja, virusne ali glivične okužbe.

Kdo še mora jesti jabolka

Če pri sebi opažate sledeče simptome, se prav tako večkrat pogostite z jabolki:

zvonjenje v ušesih, napadi vrtoglavice, težave z ravnotežjem, refluks želodčne kisline, neenakomeren srčni ritem, neprijeten telesni vonj, predmenstrualni sindrom, bolečine v rebrih, utrujenost, napenjanje, zamegljen vid, zaprtje, nervoza, tesnobnost, bolečine v hrbtenici, dobrodošle pa so tudi pri bolečinah v želodcu in blaženju simptomov menopavze.

Ogromno dokazov, da jabolko na dan prežene mnogo bolezni stran.

Avtorica: M. FL.
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)