15 živil, ki imajo več kalija kot banane (ta je ključen za mišice in živčevje)

Kalij je pomemben mineral, saj med drugim skrbi za pravilno delovanje mišic in živčevja, zato je dobro vedeti, katera živila ga poleg banan vsebujejo res veliko.

15.5.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

15 živil, ki imajo več kalija kot banane (ta je ključen za mišice in živčevje)

Na seznamu za zdravje in pravilno delovanje telesa pomembnih mineralov, kalij zaseda visoko mesto, saj primerna količina tega uravnava krvni tlak ter je nepogrešljiva za dobro delovanje mišic (tudi srca) in živčevja.

Priporočen dnevni vnos kalija za zdrave odrasle osebe znaša od 2000 do 4700 miligramov, na žalost pa ga večina zaužije premalo.

Eno od z njim bogatih živil so banane. Srednje velik sadež vsebuje 422 miligramov kalija, kar znaša devet odstotkov dnevno priporočene količine (preračunano za zgornjo vrednost priporočenega vnosa). Banane pa niso edini bogat vir tega minerala. Poglejte 15 takšnih, ki jih po vsebnosti kalija celo prekašajo.

Avokado

Priljubljen avokado vsebuje veliko hranljivih snovi. Zgolj polovica povprečno velikega sadeža telesu med drugim priskrbi deset odstotkov dnevno pripročene količine kalija, ob tem pa še veliko vitamina K in folne kisline, ki sta prav tako nepogrešljiva za zdravje.

Sladek krompir

Sladek krompir razvaja z okusom in tudi s hranljivimi snovmi, med drugim v sebi skriva veliko kalija. En srednje velik krompir telo oskrbi z 12 odstotki dnevno potrebne količine tega minerala, ob tem pa organizmu prinaša še veliko vlaknin in vitamina A.

 

Lubenica

Bliža se sezona lubenic in poleti je s sočnim sadežem dobro gasiti žejo. Tudi zato, ker se v 500 gramih rdeče lubenice skriva 14 odstotkov dnevno priporočene količine kalija ter ob tem veliko vitaminov C, A in le malo energije.

Špinača

150 gramov špinače telesu doprinese približno 12 odstotkov dnevno potrebne količine kalija, ob njem pa še vitamine A, K, folno kislino in magnezij. Nobenega dvoma ni, da sodi med najbolj hranljive zelenjave.

Julia Sudnitskaya/Gettyimages

Kokosova voda

Ne samo, da je odlična za hidratacijo, je tudi dober vir kalija. 240 mililitrov kokosove vode vsebuje 13 odstotkov dnevno priporočene količine tega minerala ter veliko magnezija, kalcija, natrija in mangana.

Črni fižol

V 172 gramih organizmu zagotovi 13 odstotkov dnevno priporočene količine kalija.

Beli fižol

S 180. grami telesu dovaja 18 odstotkov priporočene dnevne količine kalija, kar je enako, kot dve banani. Omenimo pa še beljakovine in vlaknine, s katerimi je prav tako bogat.

Yelena Yemchuk/Gettyimages

Edamame

Edamame je vrsta soje, ki je užitna tudi neoluščena v strokih. Njena domovina je Japonska, kjer iz nje pripravljajo juhe in priloge jedem. Zanjo je značilna visoka prehranska vrednost, med drugim vsebuje dokajšne količine kalija. V 250 gramih ga telesu zagotovi 14 odstotkov dnevno priporočene količine, ob tem pa še veliko vitamina K, magnezija in mangana.

Krompir

V večini gospodinjstev eno osnovnih živil je dober vir kalija. 135 gramov težak gomolj ga vsebuje 11 odstotkov dnevno potrebne količine.

Paradižnik

Paradižnik je še en plod, ki se ponaša z visoko vsebnostjo kalija. 50 gramov surovega paradižnika ali iz njega pripravljene omake vsebuje deset odstotkov dnevno potrebne količine tega minerala.

Suhe marelice

Šest suhih marelic vsebuje 488 miligramov kalija, kar je več kot deset odstotkov dnevno priporočene količine.

Blitva

Zelena listnata zelenjava v 180.  gramih prinaša 20 odstotkov dnevno priporočene količine kalija, le malo energije in veliko magnezija ter vlaknin.

Rdeča pesa

Približno 170 gramov kuhane rdeče pese telesu zagotovi 11 odstotkov dnevno priporočene količine kalija in zaradi svoje sestave na sploh skrbi za zdravje srca.

Yelena Yemchuk/Gettyimages

Granatno jabolko

Še en odličen vir kalija. En srednje velik sadež vsebuje 660 miligramov tega minerala, kar je več kot 14 odstotkov dnevno priporočene količine. Tu so še vitamini C in K ter vlaknine in druge nepogrešljive hranilne snovi.

Maslena buča

205 gramov mesa te buče vsebuje 12 odstotkov dnevno priporočene količine kalija, ob tem pa še vitamine A in C ter manjše količine vitamina E, vitaminov B kompleksa ter magnezija.

Še za konec: Čeprav banane slovijo kot dober vir kalija, še zdaleč niso edino z njim bogato živilo. Ključ do primerne zaužite količine tega minerala je pester nabor rastlinskih živil. Ob tem na jedilnik umestite čimveč takšnih z zgornjega seznama.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: Zakaj bi morali vsak dan pojesti vsaj eno banano

Morda vas zanima tudi: Kako zdrav je v resnici krompir


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)