Polovica žensk nezadovoljnih s spolnim življenjem, to pa so razlogi

Zanimiva raziskava o spolnem življenju žensk ni postregla z najbolj spodbudnimi rezultati.

10.5.2023 ob 12:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Polovica žensk nezadovoljnih s spolnim življenjem, to pa so razlogi

Nedavna raziskava o spolnem življenju žensk je izpostavila skrb vzbujajoč trend: polovica sodelujočih je poročala o spolnem nezadovoljstvu, vsaka peta se je soočala z vsaj eno od oblik ženske seksualne disfunkcije.

Glavna avtorica raziskave, profesorica Susan Davis z univerze Monash je ob tem povedala: "Spolno zadovoljstvo je temeljna človekova pravica. Ta raziskava je prva takšne vrste in je pokazala jasno sliko, kakšen je ženski pogled na zadevo. Glede na to, da jih polovica s spolnim življenjem ni zadovoljnih, stanje res ni spodbudno."

Stroka se je poglobila v problematiko ter skušala ugotoviti tudi, kje tičijo razlogi za nezadovoljstvo in kako stvari na tem področju izboljšati.

Pogosta težava

V prej omenjeni raziskavi je sodelovalo skoraj 7000 Avstralk, starih od 18 do 39  let. Vse so izpolnjevale vprašalnike in odgovarjale na vprašanja o spolnem poželenju, vzburjenju, spolnem (ne) zadovoljstvu, samopodobi in na osnovna demografska vprašanja.

Izkazalo se je, da večino pestijo dokaj podobne težave.

Nizka seksualna samopodoba, ki je velikokrat opazna pri ženski seksualni disfunkciji, je bila prisotna pri 11 odstotkih sodelujočih. Pri nekaterih je bila nizka samopodoba povezana s previsoko telesno težo in tudi z dojenjem.

Težave z doseganjem vzburjanja je pestilo devet odstotkov žensk, nizko spolno poželenje osem odstotkov in nezmožnost doseganja orgazma 7,9 odstotka vprašanih.

30 odstotkov sodelujočih žensk, ki so poročale o težavah s spolnim življenjem, ni bilo žrtev seksualne disfunkcije. Nezadovoljstvo pri njih je izviralo iz občutka krivde, zadrege ali na splošno nezadovoljstva z življenjem in s seksom.

In še zadnji zaključek: 20 odstotkov žensk je uživalo psihotropna zdravila (antidepresive), ki imajo, kot se je izkazalo, velik vpliv na njihovo seksualno življenje.

Ob teh izsledkih avtorji izpostavljajo še rezultate prejšnjih raziskav, ki so prišle do zaključka, da med penetracijo orgazem doseže le 50 odstotkov žensk (in 90 odstotkov moških).

Kaj torej storiti?

Ob dejstvu, da je toliko žensk nezadovoljnih s spolnim življenjem, se samo po sebi poraja vprašanje: kaj lahko storimo?

Medtem ko resne seksualne težave zahtevajo pomoč terapevta, je pri večini mogoče zadeve vzeti v svoje roke.

Denimo: raziskava je opozorila, da sta vira nezadovoljstva pogosto nizka samozavest in slaba samopodoba, ki sta največkrat povezani z videzom. V tem primeru so na mestu tehnike za krepitev samozavesti in tudi skrb za fizično zdravje, ki nedvomno izboljša počutje ter samozavest.

Ko gre za težave, povezane z vzburjenjem, prideta prav dolga predigra in grajenje spolne napetosti, še preden pride do intimnega akta.

Pri težavah z doseganjem orgazma so prav tako ključni dolga predigra, iskanje tehnik, ki pripeljejo do končnega cilja, spoznavanje telesa z masturbacijo in tudi uporaba spolnih igračk.

Je pa v vseh primerih na mestu odkrit pogovor s partnerjem, ki mora težavo prepoznati in jo tako kot odgovoren življenjski sopotnik lahko pomaga odpraviti.

"Večina težav je s pogovorom in primernimi tehnikami obvladljiva in odpravljiva z angažiranjem obeh partnerjev.

Seveda se morata oba najprej težav zavedati. Če so prevelike, da bi jih rešila sama, je vedno na voljo strokovna pomoč, ki lahko pomaga pri odkrivanju vira težav, naj bodo fizične ali psihične narave, ter pripomore k odpravi teh, s čimer se bo nedvomno izboljšalo spolno življenje žensk," je zaključila Davisova.

Povzeto po portalu Mind Body and green

Preberite še: Sedem zlatih pravil za zdravo spolno življenje

Morda vas zanima tudi: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)