Sedem zlatih pravil za zdravo spolno življenje

V korist kvalitetnega spolnega življenja upoštevajte nekaj preprostih pravil.

21.4.2023 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem zlatih pravil za zdravo spolno življenje

Nekateri prisegajo, da določena hrana pozitivno vpliva na njihovo spolno življenje, drugi zatrjujejo, da ni čisto nobenega znanstvenega dokaza, da bi tako imenovani afrodiziaki spodbujali poželenje.

Je pa dejstvo, da sta poželenje in libido skupek psihičnih in fizičnih dejavnikov, preplet delovanja možganov, hormonov in spolnih organov in da je zdrava spolnost odvisna od številnih faktorjev, na katere je do določene mere mogoče vplivati.

Tudi upoštevanjem sedmih ključnih pravil.

Prvo pravilo: Zdravo spolno življenje je odvisno od kvalitetne prehrane

Dobro delovanje živčevja, primerno hormonsko ravnovesje, dober krvni pretok na splošno in v spolnih organih, dovolj energije, vse to je ključno za dober libido, spolno poželenje in tudi za izvedbo med rjuhami. In vse to izhaja iz uravnotežene, kvalitetne in zdrave prehrane.

Kar pomeni, da naj ta vsebuje čim več svežega sadja, zelenjave lokalne pridelave, celih žit, kvalitetnih beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov  in zdravih maščob.

Zlasti so s tega vidika nepogrešljiva živila z veliko vitamina C, ki krepi krvne žile, mlečni izdelki z manj maščobe, ki vsebujejo veliko kalcija, obogatene žitarice in zelena zelenjava z riboflavinom, ki krepi mišične membrane v ženskih reproduktivnih organih.

Drugo pravilo: Vitamin E za kvalitetno spolnost

Čeprav ni kliničnih raziskav, ki bi dokončno potrjevale to prepričanje, številni strokovnjaki verjamejo, da je delovanje spolnih organov brez primerne količine vitamina E, ki se nahaja v oreščkih, semenih, naravnih oljih in zeleni zelenjavi, slabše, kot kadar ga s prehrano zaužijemo dovolj.

Tretje pravilo: Gibajte se

Utrujenost in depresija sta pogosta sovražnika dobrega spolnega življenja. Obe stanji sta tesno povezani in pri obeh pomaga redna telesna aktivnost, ki v organizmu spodbuja nastajanje hormonov sreče endorfinov.

V določenih primerih je vzrok za utrujenost tudi pomanjkanje železa v krvi, tedaj je priporočljiva hrana z veliko tega minerala: rdeče meso, ribe in morski plodovi, oreščki, semena, zelenjava in obogatena žita.

Četrto pravilo: Uživajte dovolj cinka

Cink je dokazano tesno povezan s seksualnimi funkcijami.

Brez primerne količine cinka je pri otrocih oviran razvoj spolnih organov, pri moških je cink en ključnih mineralov za proizvajanje sperme.

Praviloma so s tem mineralom bogata živila živalskega izvora, denimo morski plodovi, zlasti ostrige, rdeče meso, perutnina, jetra pa tudi jajca, mleko, fižol, oreščki in cela žita.

 Kibrik Elena/Gettyimages

Peto pravilo: Čim manj nasičenih maščob

Nedvoumna je povezava med uživanjem velikih količin nasičenih maščob in povišanimi količinami slabega holesterola v krvi.

Ta vodi v arteriosklerozo, ki je posledica oblog na stenah krvnih žil. Slabše pretočne krvne žile pomenijo slabši pretok krvi po  telesu in tudi v spolne organe, s tem je ogroženo njihovo delovanje in intimno življenje.

Šesto pravilo: Čim manj alkohola in nič nikotina

O negativnih učinkih pretiravanja z alkoholom na seks je pisal že Shakespeare, ki je vpliv vina označil takole: "Prebudi željo, a ogrozi izvedbo."

Pretiravanje z alkoholom res sprosti zavore, a ko pride do akcije, so rezultati te vse prej, kot zadovoljujoči.  Alkohol se v telesu obnaša podobno, kot ženski hormon estrogen, kar ima usoden vpliv na moškost, povzroča impotenco in pod njegovim vplivom se krvne žile v spolnih organih skrčijo, kar pomeni, da vanje pride manj krvi.

Nikotin na drugi strani prav tako škoduje krvnim žilam in krvnemu pretoku.

Sedmo pravilo: Privoščite si ga redno

Reden seks je najboljši pogoj za dober seks. Je najboljši afrodiziak, saj se pod njegovim vplivom sproščajo hormoni, ki krepijo tako libido kot poželenje.

Prav tako pogost seks pomeni manj stresa, več kondicije, močnejše mišice, boljši spanec, boljši imunski sistem, lepšo kožo, manj bolečin, skratka, premore veliko učinkov na zdravje in počutje in škoda bi bilo, da jih ne bi izkoristili.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)

Morda vas zanima tudi: Ko porabite plastenko vode, jo reciklirajte takole


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)