Spolno poželenje žensk: Znano, zakaj z leti pade

Rezultati novejše raziskave o spolnem poželenju žensk so vsekakor zanimivi.

16.4.2023 ob 9:30 | Foto: Antonio Diaz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Spolno poželenje žensk: Znano, zakaj z leti pade

Raziskave kažejo, da spolno poželenje žensk z leti pade občutneje kot spolno poželenje moških.

Včasih je nizka sla povezana z nezadovoljstvom s spolnostjo ali z zvezo nasploh. Zlasti, kadar plamen začne ugašati zaradi nakopičenih težav v razmerju.

A obstaja tudi veliko primerov, ko nizko spolno poželenje ni posledica napetosti med partnerjema. Pa vendar je nekaj, kar ga pogojuje.

S  tistim nekaj se znanost že dolgo ukvarja ter skuša najti vsaj približen odgovor na vprašanje, zakaj ženske v zvezi sčasoma v veliko večji meri, kot se to zgodi pri moških, izgubijo zanimanje za seks.

Zadnja na to temo opravljena študija je izpostavila širok nabor dejavnikov; od psiholoških, bioloških do družbeno-kulturnih.

Niso krivi le hormoni

Hormonske spremembe pred in med menopavzo, ki vplivajo na spremenljivo razpoloženje, na nihanje telesne teže, na težave s spanjem, so pogosto krive za padec spolne sle.

Tu so še medijsko vsiljeni pritiski, ki so jim ženske izpostavljene zaradi poveličevanja večne mladosti in vitkega telesa, skratka, popolnega videza, s čimer se zniža samozavest in posledično želja po spolnosti.

Je pa še nekaj, kar močno vpliva na poželenje, libido in na spolno življenje žensk: nešteto obveznosti, ki se zgrinjajo na njihova ramena in naenkrat postanejo zelo težko breme: skrb za otroke, za ostarele starše, za gospodinjstvo in kariero. Tega v resnici ni malo, je potrdila najnovejša raziskava, objavljena v časopisu Journal of Sex Research.

Avtorji so v njej analizirali podatke z velike britanske nacionalne raziskave o odnosu do spolnosti in življenjskem slogu. Skupaj je študija zaobjela 2133 žensk, med njo  so strokovnjaki tudi s pomočjo vprašalnikov zbirali ključne podatke.

Kaj je glavni razlog za upad poželenja žensk?

Odgovor hkrati je in ni presenečenje in se preprosto glasi: izčrpanost.

V današnjem svetu in času je sodobna ženska primorana krmariti skozi nešteto vlog: je mama, ženska, hči, uslužbenka, prostovoljka v šoli, čistilka doma, prireja zabave za otrokov rojstni dan, otroke vozi k zdravniku, skrbi za čisto perilo in polno mizo, obiskuje starše in se udejstvuje v družbi, torej ni čisto nič nenavadnega, da nima volje za seks.

Kar je v celotni zgodbi žalostno, je, da je raziskava pokazala, da kljub emancipaciji ženske v heteroseksualnih zvezah še vedno nosijo levji delež opravil v gospodinjstvu in da njihovi možje s tega vidika za njimi močno zaostajajo.

Kam od tu naprej?

Res je, da na spolno poželenje žensk vplivajo tudi hormoni in njihovo delovanje, a veliko večji razlog za upad poželenja je dejstvo, so one utrujene. Res utrujene.

Strokovnjaki so v skladu s temi dognanji pripravili tudi nekaj nasvetov, kako zadeve izboljšati.

  • Moškim priporočajo, naj spodbujajo svoje drage, da bodo do sebe prizanesljivejše, naj včasih malo spustijo vajeti, naj ne težijo k popolnosti pri urejanju doma, naj si olajšajo zadeve in naj si večkrat zvečer oddahnejo ter namesto da bi likale ali pospravljale kuhinjo, pogledajo kakšen film.
  • In seveda, naj več opravil doma moški prevzamejo nase. Ne pomoč, temveč enakopravno sodelovanje partnerja pri skrbi za dom in otroke je nepogrešljivo in škoda je, da je v sodobnem svetu to sploh še treba omenjati.
  • Skrb zase je pomembna. Tako z vidika zdravega življenja, premagovanja stresa kot tudi s stališča spolnosti. Kar pomeni, da ima vsaka ženska pravico brez slabe vesti početi tudi stvari, ki so zgolj v njeno zadovoljstvo. Raziskava, ki jo je izvedla Barbara Fredrickson, je podala nedvoumne rezultate, in sicer da skrb zase pozitivno vpliva na čustva in na kvaliteto življenja v vseh pogledih. In še nekaj: malenkosti ali velike stvari, ki jih nekdo počne samo zase, niso razvajanje, temveč osnovna sestavina življenja.

  • Dobrodošla je pomoč. Nič sramotnega ni, če se tisti, ki je preobremenjen, po pomoč obrne na prijatelja, prijateljico, člana širše družine, soseda in tudi ne, če nekomu za pomoč doma plača. Če si lahko to privošči, zakaj pa ne?

Še za konec: pomembno je dojeti, da si vsak zasluži kvalitetno spolno življenje in pomembno je storiti vse, da bi ga par ohranil. Glede na rezultate zadnje raziskave predvsem tako, da se ona malce razbremeni.

Povzeto po portalu Psychology Today

Preberite še: 6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Morda vas zanima tudi: Tatjana Bobnar: Biti ženska je naporno. In na žalost tudi nevarno.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)