13 težav pri spolnosti, ki jih je treba resno jemati

Doživljanje spolnosti je res individualne narave, a ob nekaterih težavah na tem področju si nihče ne bi smel sme zatiskati oči.

19.4.2023 ob 6:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

13 težav pri spolnosti, ki jih je treba resno jemati

Naloga in poslanstvo spolnih terapevtov je ljudem pomagati premagovati ovire, ki slabo vplivajo na njihovo intimno življenje. To ne obsega le zavračanja s spolnostjo povezanih mitov, temveč zaobjema tudi opozarjanje na težave z vidika seksualnosti, ki jih je treba jemati resno.

Tu je nekaj najbolj pogostih, ki jih nikoli ne bi smeli ignorirati.

Pekoč občutek v nožnici med penetracijo

Gre za razmeroma pogost pojav, ki se odraža s pekočim občutkom na samem začetku nožnice, torej na predelu, kjer se se vulva (območje kože na zunanji strani ženskih genitalij) stika z vagino. Neprijeten občutek se praviloma pojavi na samem začetku, ne pa med globoko penetracijo.

"Obstaja več vrst te težave, katere izvor je treba natančno določiti na podlagi vizualnega pregleda, mišično-skeletnega pregleda medeničnega dna, laboratorijskih in tudi nevrosenzoričnih preiskav," je povedala ginekologinja Lisa M. Valle in dodala, da je šele na podlagi vzroka mogoče predpisati primerno zdravljenje, vsekakor pa te pekoče bolečine ne bi smeli ignorirati, saj zadeva praviloma ne mine sama od sebe, temveč se z nezdravljenjem le še poslabša.

Stalna bolečina med spolnim odnosom

"Kadar je bolečina med penetracijo stalno prisotna (lahko pri moških ali pri ženskah), govorimo o disparevniji.

Tudi to povzroča več dejavnikov, lahko gre za psihološke ali fiziološke odzive telesa na intimni akt," je pojasnila seksologinja in zakonska terapevtka Dawn Michael in opozorila, da težava lahko še kako škoduje odnosu nasploh.

Da bi ugotovili, ali gre res za disparevnijo, seksologinja Tammy Nelson priporoča uporabo lubrikanta. Če je bolečina prisotna, kljub temu da je nožnica znatno navlažena, je treba po njenem nasvetu obiskati ginekologa oziroma urologa.

Prezgodnji izliv

"O prezgodnjem izlivu govorimo, ko do ejakulacije pride takoj po penetraciji," je pojasnila Nelsonova.

"Treba se je zavedati, da pri povprečnem moškem od začetka penetracije pa do izliva pretečejo vsaj štiri minute. Če ostajate v teh okvirjih, ni razloga za zaskrbljenost. Je pa ta upravičen, če pri vsakem odnosu izliv nastopi veliko prej.

V tem primeru ne gre za pomanjkljivo tehniko, temveč za fiziološko težavo, ki jo mora obravnavati strokovnjak."

Vaginalna suhost

Še ena izjemno pogosta težava, ki prizadene ženske in ki ji večina namenja veliko premalo pozornosti.

Vallejeva ob tem pojasnjuje, da ima vaginalna suhost različna ozadja: "Lahko gre za posledice dojenja, hormonskih sprememb pred menopavzo, lahko gre za stranski učinek  nekaterih zdravil.

Vse to vpliva na nastajanje estrogena, ki je odgovoren za pravilno vlaženje nožnice. Res je torej, da zadeva, če je razlog zanjo znan, ni skrb vzbujajoča, prav tako pa je ne smete kar spregledati in ob suhosti nožnice uporabljate lubrikant.

Ta bo nadomestil pomanjkanje naravne vlažnosti in s tem olajšal intimni akti, ki bo posledični prijetnejši."

Bolečina pri globoki penetraciji

Bolečina, ki ob globoki penetraciji izhaja iz materničnega vratu, je sicer dokaj verjetna v nekaterih pozah. "Maternični vrat je občutljiv del telesa, najbolj v obdobju okoli menstruacije, ko je vagina praviloma tudi bolj suha," je povedala Michaelova.

Nikoli pa po njenem prepričanju ni dobra novica, kadar se ostra bolečine pojavlja vsakič med penetracijo, ne glede na pozo in obdobje v mesecu. V tem primeru se je treba obrniti na zdravnika in poiskati razlog zanjo.

Endometrioza

Stalno prisotna bolečina, ki se med intimnim dejanjem pojavi na področju male medenice, je lahko posledica endometrioze. Ta po nekaterih ocena prizadene približno 11 odstotkov žensk. Gre za stanje, ko je tkivo, ki praviloma tvori notranjo plast maternice (endometrij), tudi izven maternične votline.

Natančen razlog za pojav ni znan, prav tako ga je težko diagnosticirati, vsekakor pa nanj opozarja omenjena bolečina, tako kot tudi kronične bolečine v spodnjem delu trebuha in boleče menstruacije.

Zdravljenje endometrioze je individualno in je odvisno od simptomov, je pa vsekakor treba najprej bolezen, na katero me drugim lahko opozarja boleč spolni odnos, odkriti.

Medenična vnetna bolezen

Naslednji mogoč vzrok za boleč spolni odnos je medenična vnetna bolezen (pelvic inflammatory disease, PID). Ta zaobjema vnetje maternice, jajcevodov in jajčnikov ter ob ne zdravljenju povzroča neplodnost.

"Vzroki zanjo so različni, lahko gre za posledico spolno prenosljivih bolezni, kot sta klamidija in gonoreja, lahko pa jo povzročajo druge bakterije, tudi glivice," je pojasnila terapevtka Wendi L. Dumbroff in dodala, da je ob sumu nanjo zaradi trajnih posledic, ki jih lahko pusti, treba obiskati ginekologa, ki bo glede na vzrok predpisal primerno zdravljenje.

Erektilna disfunkcija

Vzroki za erektilno disfunkcijo so na moč različni, eden do njih je koronarna arterijska bolezen. Zaradi zamašenih arterij je oviran krvni pretok, s tem je moten tudi dotok krvi v intimne organe, posledično je prisotna nezmožnost doseganja erekcije.

"Če težava vztraja, obiščite zdravnika. Kaj lahko so zaradi slabega krvnega pretoka prizadeti tudi drugi, ne le intimni organi," svetuje Michaelova.

 Viorel Kurnosov/Gettyimages

Pekoča ali srbeča nožnica

Če vas nožnica pogosto ali konstantno peče ali srbi, gre lahko za glivično vnetje ali bakterijsko vaginozo.

"Do glivičnega vnetja pride, kadar je porušeno glivično ravnovesje na predelu intime. Razlogi zanjo so različni, od spremenjenega hormonskega ravnovesja do uporabe agresivnih mil ali drugih pripomočkov, ki naj bi bili namenjeni negi intime. Lahko gre tudi za posledico padca odpornosti," je povedala Michaelova.

Ker je zadeva nalezljiva in lahko prizadene tudi partnerja, jo je treba primerno zdraviti. Prav tako kot tudi bakterijsko vaginozo. Ali gre za glivično ali za bakterijsko okužbo, lahko določi le zdravnik, ki nato predpiše primerno zdravljenje.

Težave pri doseganju orgazma

Nekatere ženske s težavo dosegajo orgazem. A kot je povedala klinična profesorica ginekologije z univerze Yale Mary Jane Minkin, čeprav menijo, da gre za resno težavo, v večini primerov ni tako.

"Ženske za doseganje spolnega viška potrebujejo izdatno stimulacijo pred samim aktom, prav tako orgazma največkrat ne dosežejo zgolj s penetracijo, temveč potrebujejo stimulacijo ščegetavčka. 

Tudi, če kljub temu orgazma ni, je zadeva rešljiva: z masturbacijo in s tem iskanjem primerne tehnike, s pogovorom s partnerjem, z meditacijo, skratka z odkrivanjem načinov, ki bi popeljali do cilja.

Če jih ni mogoče najti, je seveda na mestu pogovor s psihologom ali seksologom, v primeru jemanja zdravil, ki bi lahko negativno vplivale na seksualno doživljanje, se obrnite na zdravnika, ki bo predlagal primerno zamenjavo."

Viorel Kurnosov/Gettyimages

Zlom penisa

Čeprav ne gre za pogosto poškodbo, ta prav tako ni izvzeta. "V bistvu ne gre za zlom v dobesednem pomenu besede, saj v penisu ni kosti, gre za poškodbo opna, ki obdaja erektilno tkivo.

Do pojava pride med erekcijo, ko se penis zaradi neprimernega giba poškoduje, pojavita se oteklina in ostra bolečina, potrebna je takojšnja zdravniška pomoč," je pojasnil profesor klinične seksologije Steve McGough, .

Genitalne bradavice

Pogosta spolno prenosljiva bolezen velikokrat ostane neopažena. A ker genitalne bradavice lahko povzročajo raka materničnega vratu in druge oblike raka, jih je pomembno odkriti in čim prej zdraviti, opozarja McGough in dodaja, da je prav zgodnja diagnostika ključna pri zagotavljanju uspešnega zdravljenja rakavih obolenj, zato je treba ob sumu na genitalne bradavice takoj poiskati zdravniško pomoč.

Stalno prisotno vzburjenje

Medtem ko imajo nekateri težave z doseganjem vzburjenja, je zadeva pri drugih ravno obratna in doživljajo stalno vzburjenje. Pri ženskah to med drugim pomeni doseganje klitoralnih vrhuncev tudi v situacijah, ko ti nikakor niso zaželeni.

"Zadeva ni tako zabavna, kot se morda zdi. V resnici je zelo boleča, vir zadrege in znatno niža kvaliteto življenja," navaja Nelsonova in priporoča obisk ginekologa in terapevta, specializiranega za zdravje medeničnega dna, ki bo diagnosticiral in pravilno zdravil sindrom stalnega vzburjenja.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: Spolno življenje žensk: kako povedati, kaj bi radi?

Morda vas zanima tudi: Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)