Poletne težave: Zamašena ušesa

Uho se sicer čisti samo.

13.8.2023 ob 6:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Teja Roglič Piše:

Teja Roglič

teja.roglic@delo.si

Poletne težave: Zamašena ušesa

Poleti se nam večkrat kot sicer zamaši uho, lahko se pojavi tudi bolečina v ušesu. Vzrok je lahko potapljanje, kopanje v morju, jezerih in bazenih, potovanje z letalom, izpostavljenost prepihu, lahko nas ujame tudi kak virus.

Kako si pomagati?

Čeprav zdravniki poudarjajo, da čiščenje ušesa z vatiranimi palčkami ni prava pot, se mnogi ob zamašenem ušesu najprej zatečejo k temu. A nepravilno čiščenje z vatiranimi palčkami, s katerimi maslo navad­no le potisnemo globlje v sluhovod, je večkrat kot rešitev pravzaprav vzrok težav.

Ko med poletnimi aktivnostmi v uho pride še voda, lahko ušesno maslo nabrekne in zamaši sluhovod. Ravnajmo torej pazljivo in ne drezajmo s paličico v uho.

Čistimo lahko le uhelj na sprednji in zadnji površini; najbolje z vato ali krpico, prepojeno z oljem. Uporabo ostrih, koničastih predmetov, kot so zobotrebci ali zvitki papirja, ter ušesnih svečk ali mini sesalnika zdravniki odsvetujejo.

Ušesno maslo ni umazanija

Specialisti ORL opozarjajo, da ušesno maslo, imenovano cerumen, ni skupek umazanije, temveč naravni izloček žlez, pomešan z odluščenimi površinskimi celicami kože sluhovoda. Rumenkasti izloček ni topen v vodi in se na zraku strdi.

 

Cerumen čisti, vlaži in ščiti kožo zunanjega sluhovoda ter obenem preprečuje vdor vodotopnih škodljivih snovi in mikroorganizmov v kožo. Praviloma se iz sluhovoda izloča sam. Uho s svojo samočistilno funkcijo in izločanjem ušesnega masla torej samo poskrbi za svojo nego.

Pri pregostem ušesnem maslu, pomešanem z luskami kože, ali nekaterih kožnih boleznih s čezmernim poroženevanjem kože pa je treba trde čepe najprej zmehčati z oljem ali oljnim preparatom, nato se čep v raztopljeni obliki sam izloči ali pa ga odstrani zdravnik.

Vnetje ušesa pri otroku

Da bi bil čas dopustov čim bolj brezskrben in s čim manj zdrav­stvenimi težavami in zapleti, so na zdravniški zbornici v sodelovanju z lekarniško zbornico pripravili novinarsko konferenco z zelo konkretnimi nasveti za prebivalce. Družinska zdravnica primarijka doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. druž. med., pediater Denis Baš, dr. med., spec. ped., in podpredsednica Lekarniške zbornice Slovenije Romana Rakovec, mag. farm., so podali nasvete, kako se je smiselno pripraviti na odhod na počitnice in kako ukrepati ob najpogostejših težavah.

Za virusne okužbe pri otrocih svetujejo: »Tudi na dopustu otroci pogosto zbolijo z znaki virusne okužbe, za katero so značilni predvsem bolečine pri požiranju, hripavost, izcedek iz nosu in oči, zamašen nos, kašelj ali povišana telesna temperatura. Poskrbimo, da bo otrok užival dovolj tekočine, nos očistimo s fiziološko ali hipertonično raztopino, izpiramo oči, ob bolečinah naj prejme paracetamol ali ibuprofen, pri večjem otroku lahko uporabimo tudi pastile za žrelo. Ob kopanju v bazenih, morju ali jezerih so v poletnem času pri otrocih pogosta vnetja zunanjega sluhovoda, ki se kažejo z bolečino v ušesu in občutljivostjo na dotik. Ker tanka plast ušesnega masla v sluhovodu deluje zaščitno in preprečuje vnetje, odsvetujemo čiščenje ušes z vatirano palčko. Pri otrocih s povečano nagnjenostjo k takšnim okužbam lahko kot preventivo uporabimo kapljice alkohola in kisa, ki jih kupimo v lekarni. Če bolečina vztraja, pa je potreben obisk pri zdravniku. Vendar naj otrok vseeno prejme protibolečinski sirup ali tableto. Samozdravljenje z antibiotiki se odsvetuje.«

Preventiva na počitnicah

Izogibati se je treba plavanju ali potapljanju v onesnaženih vodah. Ušesa si lahko v vodi zaščitimo s plavalnimi čepki. Mokra ušesa osušimo, kolikor je mogoče.

Če smo občutljivi, si po plavanju nadenemo kapo ali trak, sploh če je vreme vetrovno. Morebitno bolečino v ušesih ublažimo s paracetamolom.

Če imamo vročino, naraščajoče bolečine, vrtoglavico ali slabše slišimo, je treba obiskati zdravnika.

Preberite še: Kako najbolj pametno spakirati počitniško lekarno

Morda vas zanima tudi: Olive za boljše zdravje: za optimalne učinke naj bi jih pojedli toliko na dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)