26.1.2017 ob 7:12
Pozimi zadeve kaj rade uidejo nadzoru, apetit v mrzlih dneh podivja in mimogrede pridelamo kakšen odvečen kilogram. V povprečju vsaj enega, da pa bi ušli neprijazni statistiki, si poglejte pet odličnih zimskih živil, ki pogrejejo in hkrati spodbujajo presnovo maščob.
Več koristnih napotkov vas čaka na Facebooku.
Jetra
So poceni izvor beljakovin in vitaminov A, B12, niacina, folne kisline in minerala železa. Res je, da vsebujejo dokajšen odstotek holesterola, zato tedaj, ko jih pripravite, uravnotežite jedilnik in zmanjšajte vnos drugih maščob. Tiste, nakopičene v telesu, pa se bo z njihovo pomočjo hitreje in lažje topile.
Ovsena kaša
Topla ovsena kaša v hladnih dneh prijetno pogreje, ob tem pa je izjemno bogata še z vlakninami, fitokemikalijami ter številnimi vitamini in minerali. In še en plus: študije kažejo, da tisti, ki si jo privoščijo za zajtrk, čez dan v telo vnesejo za tretjino manj kalorij v primerjavi z onimi, ki dan začnejo jutranjim obrokom brez nje.
Grški jogurt
V njem je ogromno kalcija in beljakovin, na drugi strani pa manj ogljikovih hidratov in maščob, kot v običajnem jogurtu. Zato dlje ohranja sitost, je prijaznejši postavi in je zaradi probiotične sestave odličen za zimske dni.
Ingverjev čaj
Pozimi še kako prija čaj, med najboljše pa sodi ingverjev vroči napitek. Ingver ima namreč termogenetski učinek, kar pomeni, da segreje organizem, pospeši krvni pretok in presnovo, ter pomaga ohranjati lepo postavo.
Črna čokolada
Polna je antioksidantov, zato v jedilnik vključena črna čokolada varuje pred malignimi in srčnimi obolenji. Dve kocki na dan bosta zadovoljili potrebo po sladkem in ne bosta škodovali postavi. In kako se z njo pogreti: odlična je v obliki vroče čokolade.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar