Pet odličnih razlogov za vsakodnevno pitje kefirja

Kefir je okusen in zelo zdrav mlečni napitek.

16.1.2022 ob 5:32 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet odličnih razlogov za vsakodnevno pitje kefirja

Obstaja več razlogov, zaradi katerih je kefir prijazen do zdravja. Med drugim fermentiran mlečni napitek skrbi za zdravo črevesno floro, saj vsebuje ogromno probiotičnih kultur. Z njimi vpliva tudi na druge vidike zdravja.

Pet najopaznejših učinkov kefirja na zdravje niza portal Sensa.hr.

Izboljšuje delovanje črevesja

Kefir se lahko pohvali z močnimi probiotičnimi učinkovinami, saj vsebuje več kot 30 sevov različnih tovrstnih bakterij, gliv in vlaknin, ki doprinesejo k zdravju črevesja ter s tem izboljšajo prebavo, mentalne sposobnosti in splošno zdravje.

Je vir vitamina B12

Vitamin B12 se običajno nahaja v živilih živalskega izvora in je nepogrešljiv za dobro delovanje živčevja ter za tvorjenje krvnih celic. Nekatere vrste kefirja so še dodatno obogatene z vitaminom B12, sicer pa ga znatne količine vsebuje že običajen mlečni napitek.

Poleg tega fermentacija kefirja poveča možnost izkoristka nekaterih hranljivih snovi, ki se nahajajo v njem.

Krepi kosti

Znano je, da je za močne kosti treba uživati dovolj kalcija. Na takšen način se zmanjša tveganje za prehitro izgubo kostne gostote ter s tem za osteoporozo. Omenjeni fermentirani mlečni napitek je odličen vir kalcija.

Skodelica ga denimo vsebuje več od polovice dnevno priporočenega odmerka.

Vir beljakovin

Kefir je izvrsten vir beljakovin, ki so nepogrešljive za dobro delovanje telesa, med drugim pomagajo pri rasti in regeneraciji mišic.

240 mililitrov kefirja vsebuje približno 10 gramov beljakovin, torej ni presenetljivo, da je priljubljena pijača športnikov.

Nizka raven laktoze

Zahvaljujoč procesu fermentacije kefir vsebuje nižji odstotek laktoze v primerjavi z drugimi mlečnimi izdelki, zlasti z mlekom. Zato je za osebe, ki slabo prenašajo laktozo, boljša izbira od skodelice mleka.

V vsakem primeru pa naj se tisti, ki so preobčutljivi na ta sladkor, pred uživanjem katerega koli od mlečnih izdelkov, tudi kefirja, posvetujejo z zdravnikom.

Preberite še: Znanstvenica s Harvarda opozarja: Ta živila uničujejo možgane

Morda vas zanima tudi: Zimski varuhi zdravja: Največji zavezniki v zaščiti pred virusnimi okužbami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)