Pet običajnih, a potencialno strupenih živil

Med nekaterimi živili, ki so pogosto na jedilnikih so tudi takšna, ki ob nepazljivosti lahko povzročijo veliko težav.

13.12.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet običajnih, a potencialno strupenih živil

Nekatera, sicer povsem običajna živila, so vir strupenih snovi, ki lahko v določenih odmerkih privedejo do resnih težav. Načeloma gre za zdravju prijazne, v velikih količinah ali neprimerno obdelane pa ne prinašajo nič dobrega. Poglejte pet takšnih, pri katerih previdnost ne bo odveč.

Koščice in peške sadja

Jabolka, češnje, višnje, marelice in breskve v svojih semenih skrivajo nevarno spojino. To je cianovodik oziroma tekoča oblika tega, imenovana cianovodikova kislina.

Že samo ime ne obeta nič dobrega, v resnici gre za zelo strupeno snov, s katero res ni dobro pretiravati.

Rabarbara 

V listih rabarbare je oksalna kislina. Ta v prevelikih odmerkih viša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Res je, da bi za to morali pojesti več kot pet kilogramov listov te rastline, pri ljudeh, ki že imajo težave z ledvicami, pa lahko dodatne zaplete povzročijo že v manjših količinah.

Natalia Bulatova/Gettyimages

Muškatni orešček

Ne pretiravajte z muškatnim oreščkom, saj ta lahko izzove halucinacije. Vsebuje namreč snov miristicin, ki deluje psihoaktivno.

Že šest gramov muškatnega oreščka povzroči krče, devet gramov pa resne psihotične napade.

 

Krompir

Glikoalkaloidi so naravno prisotni strupi v nekaterih rastlinah. Razhudniki, med katere se uvršča krompir, na splošno vsebujejo različne količine glikoalkaloidov.

Pri njem so v listih, steblih, kalčkih in semenih, če je krompir dolgo na svetlobi in gomolj pozeleni, pa tudi v njem. Omenjene snovi povzročajo krče, bruhanje, glavobole in tudi smrt. Po ocenah je smrtna doza od tri od šest miligramov na kilogram telesne mase. Zato pri pripravi gomoljev obvezno obrežite morebitne zelene dele.

Indijski oreščki

V resnici praktično ni možnosti, da bi na trgovskih policah našli surove indijske oreščke. Te obdaja zelo trda lupina, ki jo je treba odstraniti s prekuhavanjem, saj vsebuje strupeno snov urušiol, ki lahko povzroča močne alergijske reakcije na koži.

Čeprav je na nekaterih indijskih oreščkih morda navedeno, da so surovi, to dejansko pomeni le, da niso praženi temveč so vsaj na kratko blanširani, saj se med toplotno obdelavo omenjena strupena snov izloči.

Preberite še: Hrana od A do Ž s strokovnimi nasveti

Morda vas zanima tudi: Zdrava hrana, ki ni nujno zdrava


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)