Osem živil, ki jih ni dobro kuhati

Med segrevanjem nekatera izjemno zdrava živila izgubijo dobršen del zdravilnih učinkovin.

17.8.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem živil, ki jih ni dobro kuhati

Sadje in zelenjava prinašata veliko zdravju koristnih snovi. Žal se veliko teh med termično obdelavo izgubi. Zlasti to velja za nekatere darove narave, katere bi v prid zdravja vedno morali uživati surove. Kateri so ti, razkriva The Healthy.

Čebula

Čeprav vas njeno rezanje spravi v jok, se čebula ponaša z mnogimi hranljivimi snovmi, na prvem mestu je flavonoid kvercetin. Ta med drugim varuje pred številnimi oblikami raka, največjo moč pa premore, kadar čebulo jemo surovo.

S kuhanjem in praženjem se namreč znatno zniža vpliv te in drugih fitokemikaliji v čebuli, ki ščitijo tudi pred boleznimi srca in ožilja in jih uniči že več kot pol urna termična obdelava, navaja publikacija Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Brokoli

Brokoli vsebuje veliko antioksidativne snovi imenovane sulforafan. Ta znižuje tveganje za nekatere oblike raka, ščiti pred diabetesom tipa dve, skrbi za zdravje srca, preprečuje telesna vnetja, niža verjetnost za depresijo in premore še številne druge pozitivne učinke.

Leta 2008 v časopisu Journal of Agricultural Food and Chemistry objavljena študija je dokazala, da je izkoristek te snovi v telesu najboljši, kadar je brokoli na krožniku ali v solati surov oziroma le za kratek čas kuhan na pari.

 Foto: Mizina/Gettyimages

Česen

Tako kot čebuli, se tudi surovemu česnu mnogi izogibajo zaradi zadaha, ki izdaja z njim bogat obrok. Vendar snovi v česnu varujejo zdravje srca in ožilja, nižajo telesna vnetja, ščitijo pred okužbam ter nižajo tveganje za številne oblike raka. 

Raziskava, objavljena v časopisu Journal of Agricultural and Food je dokazala, da že šestminutno segrevanje česna pri temperaturi 200 stopinj Celzija uniči več kot 30 odstotkov zaščitnih snovi v belih strokih.

Najboljši je torej surov: narežite ga in pred zaužitjem počakajte deset minut, saj se v tolikšnem času sprostijo kemikalije, ki pozitivno vplivajo na zdravje.

Borovnice

To, da so najbolj zdrave surove borovnice, najbrž res ni presenečenje. Vsebujejo številne antioksidante, vitamine in minerale, največ pa jih organizem izkoristi, kadar se posladkamo s svežimi.

Kuhane, pečene ali drugače termično obdelane izgubijo dobršen del najmočnejših zaščitnih snovi, polifenolov.

 Foto: Anna Moskvina/Gettyimages

Ohrovt

Ohrovt, tako kot druge kapusnice, vsebuje snovi, imenovane  glukozinolati. Kadar te pridejo v stik z encimom mirozinaza se pretvorijo v močno zaščitno snov, ki varuje pred številnimi boleznimi.

Več raziskav, med drugimi tista, ki so jo leta 2016 povzeli v časopisu Frontiers in Nutrition je prišlo do zaključka, da glukozinolati med kuhanjem razpadejo in izgubijo večino svoje moči, zato kuhan ohrovt še zdaleč ni tako zdrav kot je surov.

Rdeča paprika

Pečena rdeča mesnata paprika je dobrodošla popestritev poletnih jedilnikov, vendar je najbolj zdrava surova. Rdeča paprika je izjemen vir vitamina C, termična obdelava pa uniči dobršen del te zaščitne snovi.

To še ni vse: leta 2015 so v časopisu Antioxidants objavili raziskavo, v kateri so strokovnjaki dokazali, da je prav rdeča paprika med temi plodovkami najbogatejša z antioksidanti, ki varujejo pred oksidativnimi poškodbami celic in ščitijo pred različnimi oblikami raka, pred sladkorno boleznijo tipa dve in tudi pred degenerativnimi poškodbami možganov. Največ teh telo prejme, kadar se okrepčamo s surovo papriko.

 Foto: Gettyimages

Rdeča pesa

Ta je morda presenečenje, kajti roko na srce, praviloma rdeče pese nihče ne uživa surove. Kar je škoda, saj se v teh gomoljih nahaja veliko za zdravje ključnih mineralov: kalciji, železo, kalij, tu so še številni vitamini (folna kislina) in druge hranljive snovi.

Med kuhanjem se kar četrtina vseh izgubi. Zato si je najboljše privoščiti surovo: naribano kot dodatek solatam ali v sadno zelenjavnih smutijih. In še nekaj: zdravilni in okusni so tudi listi rdeče pese, ki se odlično podajo v poletne solate.

Ananas

Na žaru pečen ananas je hit, najbolj zdrav pa je ta sadež surov. V časopisu Inflammatory Bowel Diseases  objavljena študija na miškah je dokazala, da je sok surovega ananasa izjemno učinkovit v zaščiti pred vnetji in abnormalno rastjo tkiva na debelem črevesju.

Strokovnjaki največ zaslug temu učinku pripisujejo encimu bromelainu, katerega večina se med termično obdelavo izgubi.

Leta 2017 izvedena raziskava je izpostavila  tudi, da ima bromelain izjemno protivnetno moč, ki se lahko kosa z učinki nekaterih protivnetnih zdravil, le da ne prinaša stranskih učinkov.

Foto: Pada Smith/Gettyimages

Preberite še: Je narobe, če jem zelenjavo, ne maram pa sadja? Jasen odgovor prehranske strokovnjakinje

Morda vas zanima tudi: Sadje in zelenjava: kaj je pametno kupiti BIO in kaj ne?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)