Pet najboljših vadb za vse, ki zvečer ne morejo zaspati

Konec obračanja po postelji.

25.5.2017 ob 1:20

vadba.jpg

Preskusili ste že praktično vse, da bi zvečer hitreje zaspali: pili ste višnjev sok, mleko z medom, meditirali ste, a učinka ni in ni. Ker ti načini niso delovali, se zatecite k vadbi. Natančneje k takšni, ki bo spanec, glede na izsledke raziskav znanstvenikov z univerze Pennsylvania, hitro priklicala. Sledeče oblike razgibavanja so, po njihovem mnenju, najboljše.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Tek

Kadar ste zvečer napeti in vas preveva negativna energija, lahko prijeten, sproščujoč tek (ne maraton), pomiri misli in prinese prepotrebno sprostitev. Samo 20 minut zmernega teka, ki vas ne bo izčrpal do onemoglosti, vas bo sprostil in tako pripomogel k temu, da boste zvečer, ko boste legli v posteljo, hitro zaspali.

PREBERITE še // Je nastopil čas za nakup novih tekaških copat?

Hoja

Če niste ravno pristaš teka, se po večerji podajte vsaj na sprehod. Res je, da vaše srce ob hoji ne bo tako aktivno, kot med tekom, a tudi sproščen sprehod bo pospešil krvni pretok, umiril misli ter po večerji spodbudi prebavo.

PREBERITE še // Odlični razlogi za hojo po stopnicah

Joga

Določene zvrsti joge (med katere ne sodijo intenzivne, kot je denimo bikram joga), so izjemno sproščujoče. Res je, lahko se že končno vpišete na tečaj, še bolje pa bo, če boste nekaj položajev ob svečah in v mirnem zavetju doma pred spanjem izvedli kar doma.

PREBERITE še // Instagram navdih za jogistke

Dvigovanje uteži

Morda vas je ob pogledu na težke telovadne pripomočke nekoliko strah. A verjemite, če boste težo in intenziteto prilagodili svojim sposobnostim, vas naslednji dan roke ne bodo bolele (morda malo), boste pa zvečer, po nekaj minutah vadbe z njimi, prijetno utrujeni in zato hitro zaspali.

PREBERITE še // Telo je videti fit, v sebi pa kriči po pomoči

Vrtnarjenje

Je okopavanje gredic res mogoče smatrati kot vadbo? Kot trdijo strokovnjaki z univerze Pennsylania, je. Konec koncev si morate priznati, da vse tisto prekopavanje, nakladanje in kopanje res zahteva dokajšen napor. Hkrati pa pripomore še k dobremu spancu, saj ne samo, da gre za fizično vadbo, pogled na lepe gredice je tudi svojevrstna meditacija. Torej zmaga, zmaga, zmaga.

PREBERITE še // Vrtnarjenje na balkonu: Uspeta vam lahko tudi ingver in špinača

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)