30.10.2020 ob 5:40 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.
Bolj, kot se bliža zima, bolj smo podvrženi različnim sezonskim tegobam, ki jih prinaša hladni del leta. Vrstijo se prehladi, druge bolezni dihal, mraz nas ovira pri vsakodnevnih aktivnostih in še bi lahko naštevali neprijetne plati mrzlega dela leta, ki pa bo znosnejši ob upoštevanju nekaterih preprostih prehranskih nasvetov.
Dobro, ni treba pretiravati, a pri jedeh, v katere se poda, ne skoparite. Česen je poln zdravilnih snovi, ki se ponašajo s protivirusnim, protibakterijskim in protiglivičnim delovanjem, krepijo odpornost ter nas varujejo pred različnimi okužbami in vnetji.
Zlasti gre tu omeniti spojino alicin. Ta se po približno desetih minutah začne sproščati v sesekljanem ali zdrobljenem česnu, zato, preden ga dodate jedem, počakajte vsaj deset minut in ga, da bi ohranil kar največ hranljivih snovi, ne segrevajte predolgo.
View this post on Instagram
En od pogojev za močan imunski sistem so zdrava prebavila. Za dobro delovanje teh poskrbite z živili, ki vsebujejo prebavnim organom prijazne bakterije.
Kar pomeni, da pogosto posegajte po fermentiranih, probiotičnih jedeh, kot so kislo zelje, jogurt, kefir, kombuča in podobna. Ta pozitivno vplivajo na črevesno floro, zagotavljajo dobro prebavo in tudi močan imunski sistem.
View this post on Instagram
Sveža korenina ingverja v sebi skriva ogromno antioksidantov ter drugih protivnetnih in protimikrobnih snovi. Ingverjev čaj torej pozitivno vpliva na zdravje, zagotavlja dobro odpornost in v hladnih dneh prijetno pogreje.
Ob tem je dobrodošel pri premagovanju povišane telesne temperature ter spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa.
View this post on Instagram
Ni kar tako poimenovan sončni vitamin. Kajti pod vplivom sončnih žarkov nastaja v telesu, na žalost pa smo pozimi deležni le malo sonca in s tem v organizmu pride do pomanjkanja vitamina, ki je nepogrešljiv za dobro delujoč imunski sistem.
Prav tako je pomanjkanje vitamina D povezano s slabšim počutjem, tudi depresijo in sezonsko motnjo razpoloženja.
--> Vitamin D se je dobro izkazal kot zaščita pred koronavirusom
Na srečo se vitamin D nahaja tudi v nekaterih živilih, s katerimi je pozimi dobro pogosteje obložiti krožnike. Na prvih mestih so tu mastne ribe, kot so losos, polenovka, sardine, z njim bogata so tudi jajca in nekatera žita. A dejstvo je, da je primerno količino vitamina D le težko zaužiti zgolj s prehrano, zato je zlasti pozimi smotrno razmišljati o vitaminskih dodatkih, preden se zatečete k njim, pa za nasvet povprašajte zdravnika.
View this post on Instagram
Morda ideja o hoji, teku ali drugi vadbi tedaj, ko je zunaj mraz, res ni najbolj mamljiva, vendar je prav redna vadba še en pomemben gradnik močne odpornosti.
Za zaščito pred sezonskimi okužbami je zmerna telesna aktivnost nepogrešljiva, saj je več raziskav pokazalo na jasno povezavo med telesno aktivnostjo in količino imunskih celic v telesu.
View this post on Instagram
Vendar pozor: vse to velja za zmerno vadbo, intenzivna telesna aktivnost lahko imunski sistem oslabi. Zanjo si boste čas lahko vzeli, ko bo nastopila pomlad.
Povzeto po portalu Cosmopolitan.
Preberite še: Super živilo: Šest izjemnih in pozitivnih učinkov gob
Morda vas zanima tudi: Zakaj v času virusnih okužb hoditi (več) ali deset izjemnih učinkov hoje
oddajte komentar