Pet korakov za povrnitev tekaške forme po počitnicah

Če ste med dopustom res samo počivali.

19.8.2017 ob 5:00

tek.jpg

Poletje se počasi izteka, za veliko večino so se dopusti že končali, znova je tu vsakdan s prijetnimi in manj prijetnimi platmi. Če se na zaslužen oddih šele opravljate, vas vse to še čaka.

Med drugim tudi vrnitev v tekaško formo, ki ste jo imeli pred dopustom. V kolikor ne sodite med tiste najbolj zagrete, ki se teku na oddihu ne odpovedo, vam bodo nasveti nedvomno prišli prav.

Več uporabnih napotkov najdete na Facebooku

Začnite počasi

Pretiravanje ni na mestu, v staro formo se vračajte počasi, najbolje bo, da preden prvič znova obujete tekaške copate napišete načrt, po katerem boste postopoma, iz dneva v dan stopnjevali hitrost in količino teka. Saj vendar nočete, da bi vam že prvi dan bolečine ob nenadni preobremenitvi vzele vso voljo do nadaljnjega premagovanja kilometrov.

Nekoliko več časa namenite ogrevanju, sprva ne tecite vsak dan, po dveh dnevih vadbe si privoščite dan počitka.

Odvisno sicer od dolžine dopusta in forme pred njim, a v približno dveh tednih bi se po tednu počitka morali vrniti v staro kondicijo.

Priskrbite si pravo motivacijo

Napišite svoje cilje v prid zdravega načina življenja. Ti vam bodo po počitnicah, ko boste po dnevih lenarjenja potrebovali malo dodatne spodbude, v veliko pomoč. Dovolj bo že, da jih boste ošinili s pogledom in lažje ter z večjim veseljem se boste podali na tek.

Načrtujte jedilnike

Vsaj za teden dni vnaprej. Primerna prehrana je ključ do dobre telesne pripravljenosti, po dopustu pa je vaš hladilnik najbrž povsem izropan.

Torej, znova v roke vzemite list papirja in svinčnik ter sestavite okvirne obroke, nato pa skočite v trgovino in police ter hladilnik založite s pravimi jedmi, ki vam bodo skupaj s postopno vadbi pomagale do nekdanje telesne pripravljenosti.

Ohranite zdrave počitniške navade

Če ste na dopustovanju po dolgem času znova brali, tudi po vrnitvi z njega večerno gledanje televizije zamenjate s knjigo, pijte dovolj tekočine in uživajte sezonsko sadje ter zelenjavo. Vse to bo doprineslo k vračanju v predpočitniško formo.

Ne pozabite na zaščito pred soncem

Sončna očala, krema za sončenje in čepica naj bodo na teku obvezna oprema. Čeprav so dnevi poležavanja pod vročim soncem minili, boste med tekom izpostavljeni sončnim žarkom in zagotovo noče tvegati opeklin ter ne glavobola.

Pripravimo se na 6. Triglav tek

Tradicionalni športno-rekreativni dogodek Triglav tek bo 9. 9. tekačem vseh generacij odprl vrata v idilični park Brdo pri Kranju. Da bodo tekaški koraki še lažji, so organizatorji poskrbeli tudi za brezplačne skupinske treninge v kar 10 krajih.

V okviru priprav na Triglav tek Zavarovalnica Triglav organizira skupinske tekaške treninge v kar desetih krajih po Sloveniji. Treningi so brezplačni in primerni za začetnike ter tudi izkušene tekače. Vsi, ki se jih želijo udeležiti, se lahko zanje prijavijo na spletni strani http://www.triglavtek.si.

Podarjamo 10 startnin za Triglav tek po lastni izbiri. Sodelujte tukaj.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)