3.9.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Pozno poleti in v zgodnji jeseni je čas za fige. Če ste med tistimi srečneži, ki jih lahko nabirajo s svojih dreves, bi to nedvomno morali izkoristiti. Kajti fige niso le okusen, temveč tudi zelo zdrav sadež.
Iz česa so sestavljene in kako vplivajo na zdravje, razkriva BBC good food.
Fige so sadeži figovca, drevesa iz družine murv (Moraceae). Ponašajo se z edinstvenim sladkim okusom in mehko notranjostjo, v kateri so prisotna drobna, rahlo hrustljava semena. Sveže fige so dokaj občutljiv sadež, njihova uporabnost se podaljša s sušenjem. Suhe fige so na voljo vse leto.
Obstaja več vrst fig, ki se med seboj razlikujejo po barvi, velikosti in teksturi, povsem zrele pa so, ko v peclju ni več prisotnega značilnega mlečka.
80 gramov svežih fig vsebuje:
30 gramov suhih sadežev vsebuje:
80 gramov svežih oziroma 30 gramov suhih sta priporočljivi dnevni količini fig, tako pa vplivajo na zdravje:
Zaradi visokega odmerka vlaknin so fige nedvomno velike zaveznice dobre prebave. Tej koristijo tudi v njih zastopane prebiotične kulture, ki so hrana za dobre bakterije v prebavilih ter ustvarijo odlične pogoje za dobro prebavo.
Zrele fige, zlasti sveže, so bogate z zaščitnimi snovmi, imenovanimi polifenoli. Ti premorejo močno antioksidativno moč, kar pomeni, da varujejo pred delovanjem prostih radikalov, s čimer nižajo tveganje za telesna vnetja, ki nastanejo kot posledica oksidativnega stresa in velikokrat povzročajo različne kronične bolezni sodobnega časa.
Prehrana sodobnega človeka je praviloma preobilna s soljo, kar vodi v zadrževanje vode v telesu in v povišan krvni tlak.
Fige zaradi v njih zastopanega kalija uravnavajo količino telesnih tekočin in pozitivno vplivajo tudi na vrednosti krvnega tlaka, kar pomeni, da varujejo zdravje srca.
Fige so odličen vir kostem prijaznih mineralov, vključno s kalcijem, magnezijem in fosforjem. Med njimi izstopa kalciji, ki je nepogrešljiv za močne ter zdrave kosti.
Ob tem vsebujejo dokajšno mero kalija, ki preprečuje izločanje kalcija z urinom (ena od posledic pretiravanja s soljo), posleično se več tega kopiči v kosteh, s tem je nižje tveganje za osteoporozo.
Zaradi visokega odmerka vlaknin, vitaminov in mineralov so fige nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane. Prav tako vlaknine v njih dolgo zadržijo sitost ter varujejo pred prenajedanjem, s tem pripomorejo k ohranjanju primerne telesne teže.
Če ste alergični na pelod breze, lahko alergični odziv pri vas izzove tudi določeno sadje, med drugim fige. Te prav tako vsebujejo naravni lateks, na katerega so nekateri alergični.
Če iz kakršnega koli razloga uživate prehrano z nizko vsebnostjo oksalatov, se morate zavedati, da so v figah ti znatno zastopani. Prav tako so bogate z vitaminom K, zato morate biti, če vam predpisujejo zdravila za redčenje krvi, previdni pri uživanju.
Nekateri vegani se figam izogibajo, saj določene sorte oprašujejo ose, ki med opraševanjem umrejo.
Če so fige v vaši prehrani novost, jih uvajajte postopoma. Ob prehitrem srečanju z velikimi količinami imajo lahko odvajalni učinek.
Priporočamo tudi: Brad Pitt dan začne s kavo
Preberite še: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati
Morda vas zanima tudi: Sadje in zelenjava odganjata stres
oddajte komentar