Obraz ozempica - stranski učinek, zaradi katerega so zdravilo mnogi prenehali uporabljati

O zdravilu ozempic, zdravilu za sladkorne bolnike, ki pomaga tudi v boju proti debelosti, smo že pisali. Tokrat pa se osredotočamo na njegov stranski učinek, ki je marsikaterega uporabnika, ki z ozempicom hujša, prestrašil.

7.6.2023 ob 7:50 | Foto: imyskin/Getty Images | Avtor: E.N.

Obraz ozempica - stranski učinek, zaradi katerega so zdravilo mnogi prenehali uporabljati

O ozempicu smo že pisali. Zdravilo je namreč sprožilo pravo revolucijo pri zdravljenju sladkorne bolezni, raziskave pa so čez čas na glavo obrnile tudi strategijo boja proti kronični debelosti. Vbrizgavanje ozempica je namreč rezultiralo tudi v izjemno učinkovitem hujšanju in kaj kmalu so ga poleg sladkornih bolnikov začeli uporabljati tudi tisti, ki želijo izgubiti težo.

V boj za večno popolne postave so se tako z ozempicom v roki podali tudi mnogi hollywoodski zvezdniki in treba je priznati, da so se njihove silhuete precej očitno spremenile.

Zaradi mnogih slavnih uporabnikov, ki so o uporabi zdravila za diabetes celo odprto govorili ter ga hvalili, je povpraševanje po njem postalo tolikšno, da ga proizvajalec, farmacevtsko podjetje Novo Nordisk, ni mogel sproti zadovoljiti.

Hujšanje brez truda in stranskih učinkov se seveda sliši sanjsko in nič čudnega ni, da je za njim znorel cel svet, ki si želi fit podobe brez odrekanja. A kot kažejo zadnje raziskave, vse ni tako rožnato in ozempic ni čarobna paličica. Ima namreč lahko precej očiten stranski učinek.

Poteze, ki jih povzroči odsotnost maščobe

V teh dneh lahko na mnogih portalih beremo prispevke, ki vsebujejo ključno besedno zvezo ozempic face - obraz ozempica, ki se sliši precej grozno.

Nihče si namreč ne želi, da bi hujšanje negativno vplivalo na podobo njegovega obraza. A kot kaže, lahko vbrizgavanje zdravila za diabetes in posledična bliskovita izguba teže puščata vidne posledice. 

"Semaglutid, generično ime za ozempic, je del skupine zdravil, znanih kot mimetikih inkretina. Ti zagotavljajo, da trebušna slinavka sprosti dovolj inzulina, ko je raven glukoze v krvi visoka," pojasnjujejo na spletni strani Medical News Today.

 

"Poleg tega ozempic deluje kot dolgotrajen in učinkovit agonist receptorja glukagonu podobnega peptida-1. To pomeni, da se človek počuti bolj sitega in upočasni praznjenje želodca, da lahko zaužije manj kalorij. Čeprav je ozempic varen za uporabo po priporočilu zdravnika, lahko povzroči hitro izgubo teže, ki je pogosto bolj izrazita na obrazu," razlagajo strokovnjaki.

Gube, udrta lica in uvela koža

Obraz ozempica tako prepoznamo po upadlih licih in sčasoma vidno postarani koži, ki so posledica hitre izgube teže. Obrazna maščoba ima namreč zaščitno funkcijo in vpliva na videz in elastičnost našega obraza.

Izguba teže lahko povzroči celo dermatološke spremembe in krčenje kože, ker maščobe, ki razteza in blaži naš največji organ, ni več na mestu.

Sicer hitri rezultati v boju proti odvečnim kilogramom tako lahko puščajo negativne posledice vidno postaranega obraza, poglobljenih gub in upadlih lic.

Deloma estetske stranske učinke sicer lahko zmanjšamo z dovoljšnjim hidriranjem telesa (veliko vode), zmanjšanjem odmerka ozempica in uživanjem velike količine proteinov. Nekateri se poslužujejo celo lepotnih kozmetičnih popravkov. 

Pri morebitni uporabi ozempica tako zagotovo priporočamo izredno previdnost, uporabo le ob vednosti svojega zdravnika in seveda v spoštovanju do svojega telesa in potrpežljivosti do pridobivanja postave, ki si jo želimo.

Preberite še: 4 najpogostejši razlogi za izgubo menstruacije (in kako si pomagati)

Morda vas zanima tudi: Kako se obleči, da boste videti bolj vitke in mlajše


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)