Osem znakov, da ne prenašate dobro glutena

Opozorila, ki pogosto ostanejo spregledana.

7.3.2018 ob 8:00

glavobol_ThinkstockPhotos-619235198.jpg

Gluten je beljakovina, ki je prisotna v številnih žitih, med drugim v pšenici, ječmenu in rži. Telo na to, da je ne prenašate dobro, ne opozarja zgolj s prebavnimi težavami, temveč še z drugačnimi, manj očitnimi znaki, med katerimi je tudi utrujenost.

Res je sicer, da je brezglutenska hrana v zadnjem času izjemno priljubljena. A če gre pri nekaterih zgolj za modno muho, je pri drugih na jedilnikih upravičeno. Kaj nakazuje na to, da sicer nimate celiakije, bolezni, pri kateri uživanje glutena povzroči poškodbe sluznice tankega črevesa, kljub temu pa te beljakovine ne prenašate dobro?

Omotičnost

Nedvomno najbolj presenetljiv simptom preobčutljivosti na gluten. Večina je ne povezuje s tem stanjem, saj jo lahko povzroči pisana paleta vzrokov, se pa pogosto pojavlja prav pri posameznikih, katerih telo gluten težko presnavlja ali celo trpijo za celiakijo. Kot so zapisali v publikaciji Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, ob stiku telesa z glutenom pri tistih, ki so nanj preobčutljivi, telo začne pospešeno sproščati protitelesa, imenovana  immunoglobulin (IgG), ta reakcija pa pripomore k oslabljenim kognitivnim funkcijam in omotičnosti.

Nepojasnjeno kopičenje kilogramov

Nenaden porast kilogramov, kateremu nikakor ne morete najti vzroka je še en znak, da vaše telo glutena ne prenaša dobro. Običajno k porastu teže pripomoreta dva dejavnika: slaba absorpcija ter večja propustnost črevesja, ki sta posledici preobčutljivosti na gluten in sistemska vnetja, ki jih ta beljakovina izzove. Praviloma se tedaj, ko jo preobčutljivi nanjo iz prehrane črtajo, teža hitro povrne v običajno stanje.

Nepravilno delovanje imunskega sistema

Protitelesa immunoglobulin A (IgA), se nahajajo predvsem v slini in prebavnem traktu, njihova glavna naloga je telo varovati pred gripo, prehladom in drugimi podobnimi okužbami. Pri posameznikih, ki so preobčutljivi na gluten, je njihovo delovanje oslabljeno in zato jih pogosteje ujamejo virusne ter tudi bakterije okužbe.

Težave z zdravjem ustne votline

Publikacija BMS Gastroenterology je objavila rezultate študije, v kateri je bila nakazana povezava med preobčutljivostjo na gluten in pogostejšim pojavom razjed, čirov in aft na ustni sluznici. Poleg tega je zaradi slabše absorpcije hranil v prebavilih pri tistih, ki so občutljivi na gluten, običajno prisotno pomanjkanje kalcija v telesu, ključnega minerala za zdrave zobe in kosti.

gluten_ThinkstockPhotos-477767196.jpg

Glavoboli in migrene

Ljudje, katerih telo ne prenaša dobro glutena so, v primerjavi z ostalimi, dovzetnejši za glavobole in migrene. Ena od na to temo izvedenih raziskav je pokazala, da so pri 56. odstotkih tistih, ki so preobčutljivi na gluten, pogosti kronični glavoboli in migrene. Med posamezniki, ki te presnovne težave nimajo, je takšnih le 14 odstotkov.

Težave s kožo

Slaba absorpcija hranil vpliva na vse organe našega telesa, tudi na kožo. Občutljivost na gluten je povezana z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom. Simptomi, ki se ob preobčutljivosti nanj še pojavljajo, so pekoč občutek na koži, rdečica, srbenje in izpuščaji.

Bolečine v mišicah in sklepih

Preobčutljivost na gluten okrepi vnetne procese v telesu, ti se odražajo kot bolečine v mišicah in sklepih. Na portalu WebMD so zapisali, da so bolečine v sklepih in vnetja eden najpogostejših simptomov te motnje. Fundacija za boj proti artritisu je objavila izsledke raziskave, ki je našla jasno povezavo med artritisom in bolečinami v sklepih pri tistih, ki ne prenašajo dobro glutena.

Izčrpanost

Natančna povezava med utrujenostjo in glutensko preobčutljivostjo ni še povsem raziskana. Strokovnjaki domnevajo, da je izčrpanost posledica povečanih vnetij v telesu, ki črpajo življenjsko energijo, te zato ni dovolj za opravljanje vsakodnevnih nalog.

Avtorica: M. FL., povzeto po Power of positivity
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)