20.3.2018 ob 2:20
Ko razmišljate o hrani, v kateri je gluten, najprej pomislite na kruh, kekse, krekerje in testenine. A ta živila so komaj začetek. Kajti ob poglobitvi v zadeve boste hitro spoznali, da se omenjena beljakovina skriva tam, kjer je resnično ne bi pričakovali. Da, tudi v sledečih proizvodih s trgovskih polic.
Ovseni kosmiči
Res je, oves sam po sebi ne vsebuje glutena. A vendar se zanka skriva v besedni zvezi sam po sebi. Kajti mnogi pridelovalci gojijo in predelujejo oves skupaj s pšenico, ržjo, ječmenom in drugimi žiti, kjer lahko pride do navzkrižne kontaminacije, povedano drugače, kjer lahko oves pride z njimi v stik med pridelavo ali predelavo na proizvodnji liniji, s tem se nanj prenese gluten.
Kaj lahko storite?
Oves, na katerem je izrecno navedeno, da je brez glutena, je gojen in predelan v pogojih, v katerih ne more priti v stik z žiti, ki ga vsebujejo, zato izbirajte izključno izdelke s to oznako.
Nekateri siri in sirne omake
Modri, stilton sir ali drugi siri s plemenito plesnijo so lahko problematični, opozarja prehranska strokovnjakinja Tricia Thompson. Plesen, ki jim je dodana, namreč nastane s pomočjo posebnih spor, vzgojenih na kruhu (za modri sir na rženem) in lahko pride v stik z glutenom. Če ga ne prenašate, se je sirom s plemenito plesnijo bolje izogniti.
Kaj storiti?
V kolikor se res ne morete upreti okusu, posegajte po izdelkih, ki so označeni z napisom brez glutena.
Čips
Ne boste verjeli, tudi v njem se lahko nahaja gluten. Kajti mnogi proizvajalci tega prigrizka masi, iz katere nastajajo hrustljavi krompirjevi lističi, dodajajo pšenico.
Kaj storiti?
Številni proizvajalci čipsa se izogibajo dodajanju pšenice, zato izbirajte izdelke, ki se ponašajo z napisom brez glutena.
Omake, kremne juhe in solatni prelivi
Če radi kuhate že veste, da se moko pogosto uporablja za zgoščevanje omak in kremnih juh. To velja tudi za tiste, ki so na voljo v trgovinah. Celo solatni prelivi, tudi tako preprosti, kot je vinaigrette, lahko vsebujejo gluten.
Kaj storiti?
Če kuhate doma, za zgoščevanje omak in juh uporabljajte koruzni škrob. Če omake in juhe kupujete, bodite pozorni na oznake na embalaži.
PREBERITE še // Osem znakov, da ne prenašate dobro glutena
Sojina omaka
Tradicionalna sojina omaka nastane po metodi, ki vključuje dodajanje pšenice in s tem je v njej prisoten gluten.
Kaj jesti?
Obstaja več vrst sojinih omak in nekaterim pšenica ni dodana. Vedno preverite vsebnost glutena in sestavine na embalaži.
Koruzni kruh
Če boste prebrali sestavine na embalaži koruznega kruha boste ugotovili, da večina tega nastane iz mešanice koruzne in pšenične moke. Enako velja za kruh v restavracijah. Čeprav na najem ni izrecno navedeno, večina na koruzni kruh gleda kot brezglutensko živilo, s tem pa je v zmoti.
Kaj jesti?
Seveda se ne gre povsem odpovedati kruhu, a najbolje ga je pripravljati v domači kuhinji in tako povsem izključiti možnost vsebnosti glutena.
Slaščice
Številne čokoladice in druge slaščice vsebujejo gluten. Zato se pred nakupom vedno prepričajte, da ta v izbranih ni prisoten, sicer jih, če vam presnova te beljakovine dela težave, raje ne kupujte.
Zdravila in dodatki prehrani
Čeprav sirotkine beljakovine, ki so pogosto sestavina beljakovinskih praškov, same po sebi glutena ne vsebujejo, je ta pogosto prisoten v beljakovinskih tablicah, napitkih in drugih izdelkih za povečan vnos beljakovin.
Tudi nekaterim zdravilom je kot zgoščevalec ali vezivni agent dodan škrob. Na žalost gre včasih za pšenični škrob, ki ni primeren za dieto, ki naj ne bi vključevala glutena.
Kaj storiti?
O tej možnosti se posvetujte s svojim zdravnikom in ga po potrebi prosite za zamenjavo predpisanega zdravila.
Danes vas na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:
Lepa mami: Kako bomo osrečevale svoje otroke, če ne poskrbimo zase
Sedem ljudi, ki jih boste v življenju izgubili
Bajedera, Ledena kocka in Griotte dobile nov prostor v središču Ljubljane
Odlične granoline tablice brez peke
Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Insider
Foto: Thinkstock
oddajte komentar