Osem očitnih znakov, da je vaša telesna teža zdrava

Ko gre za telesno težo, še zdaleč ni pomembno le število, ki ga pokaže tehtnica.

24.4.2023 ob 10:05 | Foto: Viorel Kurnosov(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem očitnih znakov, da je vaša telesna teža zdrava

Definicija zdrave telesne teže je zapletena in še zdaleč ni pogojena le s številom na tehtnici in z indeksom telesne mase.

Zadeva je veliko kompleksnejša. Kaj pa nakazuje, da je vaša telesna teža zdrava? Tu je osem jasnih znakov, da se vam zaradi kilogramov res ni treba obremenjevati.

Sledite zdravemu načinu življenja

Se, ne glede na to, da živite zdravo, ne morete znebiti nekaj kilogramčkov viška? Nadležno? Zagotovo. Pa bi morali zato obupati nad zdravim načinom življenja? Nikakor. Kajti eden od razlogov, da kljub temu da jeste zdravo in se veliko gibate, ne morete shujšati tiči v tem, da že imate zdravo telesno težo.

"Name se pogosto obrnejo pacienti, ki živijo aktivno in zdravo življenje, vendar niso zadovoljni s številom na tehtnici in ne z indeksom telesne mase. Največkrat zato, ker njihovo telo prekrivajo mišice in ne maščoba.

Dejstvo je, da so prve težje od drugih. Torej telesna teža in indeks telesne mase nikakor nista edina kazalnika zdrave telesne teže," je povedala osebna trenerka in prehranska strokovnjakinja Caroline Apovian z medicinskega centra Boston in dodala:

"Biti zdrav je veliko več, kot imeti več ali manj kilogramov in redna vadba ter zdrava prehrana pri tem nedvomno igrata večjo vlogo kot število na tehtnici."

Polni ste energije

Če se praviloma zlahka spopadate z vsemi obveznostmi, ki vas čakajo iz dneva v dan, niste izčrpani in ne čutite nobene potrebe po tem, da bi spili ogromne količine kave ali energijskih pijač, potem obstaja velika verjetnost, da bi vaši teži zlahka rekli zdrava teža.

"Eden od znakov te je dejstvo, da prekipevate od energije, da ste zdravi in energični," pravi Stephanie Middleberg, prehranska strokovnjakinja iz New Yorka, katere prepričanje podpira tudi znanost.

Leta 2019 v časopisu Obesity objavljena raziskava je pokazala, da se količina telesne energije ob prekoračitvi zdrave teže znatno zniža in obratno: kadar se teža giblje v sprejemljivih vrednostih, je energije dovolj za vse dnevne izzive.

Vaša teža je konstantna in blizu idealne

Res je, nekakšne okvirje je treba postaviti. Najlažje na podlagi izračuna indeksa telesne mase. A ne glede na to, kakšna je idealna teža, to, da vaša za nekaj kilogramov, tudi v plus, odstopa, je pa razmeroma konstantna pomeni, da ni čas za stroge diete.

Nasprotno. Rahla odstopanja od idealne telesne teže so vsekakor sprejemljiva, pomembnejše je, da je teža konstantna in pri njej ne prihaja do opaznih nihanj. "Nihanja telesne teže negativno vplivajo na fizično zdravje in počutje," opozarja Middlebergova.

Primeren srčni utrip ob mirovanju

Večina ob besedni zvezi zdrava telesna teža pomisli na število na tehtnici. In večina  se moti. Pomembnejša od tega je namreč vrednost, ki ji največkrat nihče ne namenja pretirane pozornosti, to je srčni utrip, kadar je telo v mirovanju.

"Srčni utrip v mirovanju naj bi znašal nekje od 60 do 100 utripov na minuto. Če vaše srce bije v tem ritmu, brez skrbi, vaša teža je zdrava, četudi morda malce višja, kot menite, da bi morala biti," je povedala zdravnica Lori Zanini iz Manhattan Beach, Kalifornija.

Obseg pasu je primeren

Naslednje število, ki o zdravju pove več kot vrednost na tehtnici, je obseg pasu. Na trebuhu nakopičena maščoba je namreč med glavnimi krivci za sladkorno bolezen in za druga kronična obolenja, je povedala Zaninijeva in dodala: 

"Obseg pasu moških naj bi znašal 100 centimetrov ali manj, obseg pasu žensk okoli 89 centimetrov ali manj."

Kako ga izmeriti? Šiviljski meter položite na predel tik pod popkom in izmerite obseg pasu. Če pade pod prej omenjeni vrednosti, se vam s težo res ni treba obremenjevati.

Zaradi hujšanja se počutite obupno

Diete niso ravno prijetna zadeva. Zaradi njih se je največkrat treba odpovedati stvarem, ki nekomu najbolj teknejo. Nekatere, zlasti stroge diete, lahko celo podvojijo tveganje za depresijo, zato se zamislite nad tem, kaj počnete s svojim psihičnim in fizičnim zdravjem.

Če ste ujeti v krog strogih diet, tehtnica pa se ne premakne in ste zaradi tega potrti, obupani skratka nesrečni sprejmite dejstvo, da je vaša teža idealna takšna, kot je. In da se telo na vse pretege upira dodatni izgubi kilogramov.

 

Enako velja tudi, če vadba v vas zbuja stres in ne prinaša veselja.

Nobeno pretiravanje ni dobro, tako ne s preveč kot ne s premalo kilogrami in na določeni točki je treba postaviti mejo, čez katero ne boste šli in ne boste po nepotrebnem obremenjevali fizičnega zdravja in počutja.

Delež telesnih maščob ni previsok

Odstotek telesne maščobe je dober kazalnik tega, kako fit ste v resnici. Verjeli ali ne, tudi vitki ljudje, ki imajo previsok odstotek telesne maščobe, nimajo zdrave telesne teže.  Odstotek njihove maščobe ogroža njihovo zdravje ne glede na to, da je številka na tehtnici do njih prijazna.

In obratno: osebe, ki imajo več mišic, so praviloma težje od onih, ki imajo več maščob, a so tudi bolj zdrave.

"Ključno pri celotni zgodbi je ugotoviti, kolikšen delež vašega telesa prekrivajo mišice in kakšen je delež maščob," navaja prehranska strokovnjakinja Christine M. Palumbo in pojasnjuje, da obstajajo biometrični testi, s pomočjo katerih lahko dobite ta podatek in na podlagi katerega določite, kako zdrava je vaša telesna teža.

Če je delež maščobe primeren glede na vaša leta, se vam s težo ni treba obremenjevati.

Za ženske zdrav odstotek telesne maščobe znaša od 14 do 31, za moške od 5 do 24 odstotkov.

Zadovoljni ste z videzom

"Pozabite na indeks telesne mase in tabele s težo, te niso verodostojno merilo," pravi Isabel Smith, prehranska strokovnjakinja iz New Yorka in nadaljuje: "Treba je upoštevati še druge dejavnike, ključna sta počutje in zdravje.

Če se v svoji koži dobro počutite, ste načeloma veseli in zdravi, sledite zdravemu načinu življenja, je velika verjetnost, da je zdrava tudi vaša teža. Čeprav nekoliko dostopa od idealnih vrednosti."

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: Deset razlogov za redno uživanje jajc (in koliko jih sploh lahko pojemo)

Morda vas zanima tudi: Prehranska svetovalka, ki je premagala anoreksijo: Dieta se lahko razvije v obsesijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)