To je razlog, zakaj je pozimi tako težko shujšati

Večina se bo strinjala, da so pozimi kilogrami posebej trdovratni, obstaja pa več razlogov, zakaj je v mrzlem delu leta tako težko shujšati.

17.12.2022 ob 6:19 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je razlog, zakaj je pozimi tako težko shujšati

Zima ni najbolj naklonjena odločitvam o zdravem načinu življenja. Če pa so te že sprejete, ta letni čas ni najboljši za njihovo uresničevanje.

Kajti za razliko od poletja, ko je povsod dovolj sveže zelenjave, sadja, osvežujočih solat in je nešteto možnosti za gibanje, je zima povsem drugačna: veliko časa preživljamo doma, dnevi so kratki in idealni za lenarjenje.

Že zgolj misel na vadbo je lahko naporna, tu je še energijsko bogata hrana.

In zato je med drugim tudi veliko težje shujšati. Katere so največje zimske ovire do nekaj kilogramov manj (in kako jih preskočiti), svetuje osebna trenerka Sheila Viers.

Povsod so skušnjave

Vroča čokolada, jajčni liker, kuhano vino, pire krompir, testenine, sir, sočne pečenke vse to so obvezni spremljevalci zime. Če tem dodamo še razna peciva, ki so v tem letnem času pogosto na mizi, je zadeva jasna: od vse povsod na nas prežijo skušnjave.

Hrana pozimi ne blaži le fizične lakote, temveč velikokrat zagotavlja tudi uteho in tolažbo. Z njo se radi malo razvajamo, prav takšen pogled nanjo pa nas lahko pripelje v neprijetno situacijo.

Slabo počutje in zimsko malodušje skušamo ublažiti s keksi, pojavi se slaba vest in z njo slabo počutje, to znova skušamo pregnati s hrano in preden se zavemo, smo ujeti v začarani krog, iz katerega se je težko izkopati.

Vierova pri tem opozarja še na eno past: "Kaj hitro lahko na živila začnemo gledati kot na dovoljena in tako imenovana prepovedana, katera si pretirano omejimo, zaradi česar so le še bolj mamljiva, kot sicer.

Zato: najprej si dopovejte, da hrana ne zagotavlja tolažbe in ne prinaša dobrega počutja na dolgi rok. Za izboljšanje razpoloženja poiščite druge načine.

In še: ničesar si ne prepovejte, a z ničemer tudi ne pretiravajte. Kakšen keks ali košček čokolade je povsem spremljiv, veliko bolj, kot cela tablica, ki bi jo na koncu pojedli, če bi se za vsako ceno upirali skušnjavi.

Telo je v hibernaciji

Ali v zimskem spanju. Dobro, res ne tako, kot pri medvedih ali ježih, a dejstvo je, da smo pozimi večkrat neizmerno utrujeni in bi kakšen dan ali dva najraje samo prespali. Ideja, da bi šli na tek ali v fitnes, pa se zdi kot znanstvena fantastika.

Če se prepoznate v tem scenariju, ima trenerka za vas preprost nasvet: "Vadite doma. Veliko vaj je mogoče opravljati v zavetju doma brez posebne opreme in tako vam misel, da bi se morali odpraviti v zimski mraz, ne bo vzela vse volje in bi na koncu ostali pod odejo na kavču."

Redna vadba, ne glede na letni čas, ne pripomore samo k hujšanju, temveč je nepogrešljiva tudi za dobro zdravje in počutje.

Preveč soli

Pozimi pojemo veliko več predelane hrane, kot v drugih delih leta, predelana hrana pa slovi po visokem deležu soli: sušene salame, juhe iz vrečk, prigrizki in podobno vsebuje veliko dodatkov, ki v telesu zadržujejo vodo in tako povzročajo napihnjenost ter tudi več kilogramov na tehtnici.

Najboljša rešitev v tem primeru je namenjanje pozornosti sestavi živil in pitje primernih količin tekočine, saj telo, kadar je dehidrirano, zadržuje več vode, kot kadar je dobro navlaženo.

Ob tem uživajte tudi več s kalijem bogatih živil, ki spodbujajo izločanje tekočine iz telesa. Dober vir kalija so banane, avokado, paradižniki, sladki krompir.

Sveža zelenjava ne diši

Kadar so zunanje temperature nizke, praktično nikomur ne diši sveža zelenjava. Telo namreč hrepeni po nečem, kar bi ga pogrelo. Običajno so to kremaste juhe in bogate priloge ter z majonezo začinjene solate. Vse to so energijsko bogata živila.

Tudi pozimi ne bi smeli pozabiti na zelenjavo. Če vam ne tekne surova, si privoščite kuhano ali dušeno: brstični ohrovt, ohrovt, repa, korenje, rdeča pesa, vse to so odlični in zdravi spremljevalci zime.

Tako kot tudi pečena jabolka, slive in hruške v kompotu ter drugi sadeži, ki pozimi bolj teknejo kuhani ali dušeni, so pa prav tako zdravi in postavi prijazni, kot surovi.

Povzeto po portalu Health.com

Preberite še: Zjutraj sladoled, popoldne banane (strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je najbolje jesti katera živila)

Morda vas zanima tudi: Deset razlogov za redno uživanje jajc (in koliko jih sploh lahko pojemo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)