Osem najpogostejših sanj in njihov pomen

Določene sanje sanja domala vsak, tako imenovane univerzalne sanje pa imajo svoj pomen.

9.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem najpogostejših sanj in njihov pomen

V sanjah obstaja nešteto scenarijev in sanje naj bi tistemu, ki jih sanja, prinašale posebno, osebno sporočilo. Obstajajo pa tudi takšne, ki jih občasno sanja domala vsak, zato jim lahko rečemo kar univerzalne sanje. Tudi te imajo svoj pomen.

Nekdo nas lovi ali napada

Gre za sanje, v katerih nekoga nekdo ali nekaj lovi, oziroma napada in sporočajo tisto, kar je onemu, ki jih sanja, najbrž že povsem jasno: hromijo ga včasih utemeljene drugič neutemeljene skrbi in pretiran stres, ki bi se ga moral naučiti obvladovati.

Če v sanjah pogosto pred nekom bežite, se v resničnem življenju naučite obvladovati stres. Foto: Thomas Northcut/Gettyimages

Sanje o smrti

Sanje o smrti ne napovedujejo konca življenja, temveč simbolično nakazujejo, da se na določeni točki življenja nekaj spreminja: staro umira, a rodilo se bo novo. Lahko gre tudi za odnos.

Sanje o poškodbah

Sanje o poškodbah, kamor sodi denimo v sanjah pogosto izpadanje zob, pričajo o strahu pred ranami, telesnimi ali fizičnimi. Tisti, ki jih sanja, se prav tako lahko boji, da bo v življenju prizadet. Včasih opozarjajo, da je treba bolje poskrbeti zase.

Težave s prevoznimi sredstvi

Denimo zamudili smo vlak, avtobus, avto ne deluje … takšne in podobne sanje opozarjajo, da se nekaj v življenju izmika nadzoru ali da zamujamo pomembno priložnost.

Zamujen avtobus v sanjah opozarja na zamujene priložnosti.

Sanje o izgubi denarja ali drugih materialnih dobrih

Lahko so opozorilo, da se bo nekaj podobnega res zgodilo, še večkrat pa napovedujejo nematerialno izgubo v življenju. Tisti, ki jih sanja, bo lahko denimo ostal brez podpore nekoga.

Nasprotno pa sanje o najdbi denarja pričajo, da boste končno prepoznali resnično vrednost osebe ali situacije, ki ji do sedaj niste namenjali prave pozornosti.

Sanje o izpitu ali testu

Na katerem največkrat ne gre vse gladko. To so sanje, ki pričajo, da so pred tistim, ki jih sanja, izzivi in življenjske preizkušnje, ki se jih boji. Uspeh na izpitu pomeni, da bo nekdo odkril talente, ki se jih do sedaj sploh ni zavedal.

Padanje ali utapljanje v sanjah

Sanje, ki pričajo o strahu pred nazadovanjem oziroma izgubo nečesa ali nekoga pomembnega.

Sanje o padcu so pogoste in pričajo o strahu pred nazadovanjem ali stagnacijo.

Sanje o goloti

Kadar je golota vir zadrege, so sanje o njej znak nelagodja in nepripravljenosti na spopadanje z izzivi. Kadar je golota vir prijetnih občutkov, se tisti, ki sanja o njej, ne boji nobene situacije, ki se mu morda obeta.

Sanje o življenjski krizi

O naravnih nesrečah ali vojni. Napovedujejo neprijeten dogodek ali opozarjajo na morebitne težave z zdravjem.

Povzeto po portalu sensa.story.hr

Preberite še: Kaj pomenijo vaše sanje in kako vam lahko pomagajo?

Morda vas zanima tudi: Psihoanalitik Tine Papič: Slovenska posebnost je travmatiziranost, povezana z vojnami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)