Odlični načini za spodbudo metabolizma

Dokazi, da največje učinke obljubljajo drobne spremembe.

1.4.2016 ob 6:30

metabolizm_shutterstock_236784373.jpg

Dobra novica: obstajajo res drobni triki, s pomočjo katerih presnova deluje hitreje, kar pomeni, da hitreje izgorevajo tudi kalorije.  Poglejte si pet najpreprostejših pospeševalcev metabolizma. 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ne sedite pri miru. Večkrat vstanite, med sedenjem pa premikajte noge, prste na stopalih, stiskajte in sproščajte mišice zadnjice in trebuha, izvajajte keglove vaje… Nešteto je načinov, kako vaditi in tako spodbujati presnovo ter topiti kalorije tudi tedaj, ko sedite.

Vzljubite zeleni čaj. Raziskave kažejo, da pitje zelenega čaja pospeši presnovne procese. Metabolizem pod vplivom čaja deluje do pet odstotkov hitreje kot sicer. Dve skodelici na dan bosta več kot dobrodošli. Brez sladkorja seveda. 

Pijte več vode. Nemška raziskava je dokazala, da pol litra vode pomeni 30 odstotkov večjo porabo kalorij. Učinek traja več kot uro.

Začinite vodo. Vodi dodajte svež limonin sok. Tako boste  telesu zagotovili vitamin C. Strokovnjaki z univerze Arizona so dokazali, da je presnova pri posameznikih, ki tega ne uživajo dovolj, 25 odstotkov počasnejša. S tem je manjša tudi poraba kalorij. 

Bodite norčavi. Raziskava, objavljena v publikaciji International Journal of Obesity je odkrila, da smeh še kako spodbuja izgorevanje kalorij. 15 smehljajev v minuti pomeni 40 kalorij manj v telesu.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)