Neva Robnik Čuček: Največji sovražnik ženske je monotonost

Pri senzualni meditaciji ženske potujejo vase, raziskujejo svoje občutke, odkrivajo svojo mehkobo, nežnost, ranljivost, moč, strah, pogum.

7.9.2021 ob 5:20 | Foto: Boštjan Selinšek

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Neva Robnik Čuček: Največji sovražnik ženske je monotonost

Neva Robnik Čuček je ustanoviteljica Sensual Studia in predvsem ženska, ki ne glede na to, v kakšnem stanju je svet, v kakšnem stanju so odnosi in v kakšnem stanju smo mi sami, verjame, da smo na pravi poti. Dokler se razvijamo.

Z njo smo se pogovarjali o tem, kaj je senzualna meditacija, zakaj je koristna in komu je namenjena. 

Vzpostavljanje stika s svojimi občutki in telesom je dandanes zelo pomembno, saj zaradi hitrega tempa in vsakodnevnih obveznosti pogosto izgubljamo stik sami s sabo. Še posebej je to značilno za ženske, ki potlačijo svojo ženstveno plat, da bi bile čim bolj učinkovite in uspešne. Toda medtem, ko skušajo doseči svoje cilje se izčrpavajo, nekatere pa celo postopoma drsijo v izgorelost ali depresijo.  

Eden od načinov, kako obuditi svojo ženstvenost, se povezati s svojimi čustvi in poskrbeti za ljubeč odnos s svojim telesom je senzualna meditacija, ki ženskam omogoča optimalno sprostitev in poživitev telesa. S kombinacijo različnih vadb ženske potujejo vase, raziskujejo svoje občutke, odkrivajo svojo mehkobo, nežnost, ranljivost, moč, strah, pogum. Učijo se sprejemati svojo svetlobo in temo, naučijo se sproščati in uživati v svojem telesu, kar je v sodobni družbi, kjer so ženska telesa še vedno objektivizirana, zelo pomembno.

Za senzualno meditacijo sem prvič slišala šele pred nekaj tedni, ko mi je o njej z navdušenjem pripovedovala prijateljica. Za kakšno vadbo gre?

Senzualna meditacija je skovanka, ki je plod mojega doživljanja skozi življenje. Senzualnost je sposobnost čutenja, medtem ko je meditativnost sposobnost biti v tem trenutku – tako je torej nastala moja skovanka, ki pomeni: biti prisoten v tem trenutku, v svojem telesu in si dovoliti čutiti kaj se dogaja. Sicer pa gre za kombinacijo različnih vadb: jogijske raztege, dihalne tehnike, vaje stabilizacije, ples ob drogu, meditacijo.

 

Vadba je oblikovana tako, da različne vaje in tehnike povezuje v plesno krožno gibanje. Krožno gibanje je namreč tisto, ki najbolj podpira žensko vitalnost. Z njim se ženske umirijo, sprostijo, obudijo svojo strast, razbremenijo svoje čustvene napetosti, spodbudijo pretočnost v telesu. Poudarek pa je na sprejemanju svojega telesa. 

Kako ste odkrili ta način vadbe?

Že v otroštvu sem imela izkušnje z meditacijo. Toda kljub temu sem na neki točki odkrila, da se sploh ne poznam. Pri 30-ih sem ugotovila, da svoje ženstvene plati nisem dovolj dobro raziskala, da ne vem, kakšne so moje resnične potrebe in kako delujem kot ženska. 

Sprva sem sicer nameravala poučevati meditacijo, potem pa me je življenje vodilo na senzualni ples in že ob prvem treningu sem pričela spoznavati svoje telo – ne le v fizičnem smislu, ampak tudi njegove emocionalne zapise. Kajti naše telo je naša emocija. Tako kot se gibamo, se tudi počutimo. In obratno - tako kot delujejo naše emocije, tako se bo odzivalo naše telo. 

Ko se umiriš in prisluhneš sebi, začutiš, kaj je prav. Ni treba vsega v življenju oddelati v fizičnem smislu – in to je ženski način delovanja, pravzaprav ena največjih sposobnosti ženskega načina delovanja.

Spoznavanje svojega telesa in njegovih potreb je najbrž za nekatere ženske precej naporno in neprijetno. Kakšna je bila vaša izkušnja?

Šokantna. Ko sem opazovala svojo učiteljico v gibanju, sem odkrila, da sebe sploh ne čutim, kljub temu, da sem imela veliko izkušenj z meditacijo. Toda meditacija je lahko tudi beg iz telesa. Rodimo se namreč v fizično telo, zato ne moremo z energijo vsega narediti, temveč s telesom udejanjamo naše misli. Če ga ne uporabljamo, ne živimo celostno, ampak le delno. To sem odkrila skozi senzualni ples, kjer sem spoznavala vse svoje emocionalne zapise – od sramu, strahu, do priučenih vzorcev, vrednot. Učila sem se dotikati svojega telesa. Do 30. leta tega nisem znala, zato je bila zame sprva to zelo težka pot.

Pravite, da ste pri tridesetih začeli na novo spoznavati svoje teloJe zanimanja za senzualno meditacijo več med ženskami po tridesetem letu?

Tako je. Mlajših od 30. let skorajda ni na moji vadbi, temveč jo obiskujejo ženske od 30. do 55. leta, dobrodošle so seveda tudi starejše, pa tudi mlajše. Je pa res, da je za celostno raziskovanje sebe potrebna določena stopnja zrelosti. Največji fizični izziv je za nekatere ples ob drogu, vendar se tega kmalu privadijo, saj se skozi trening naučijo pravilno obremenjevati svoje telo. Ženske spodbujam, da si postavijo fizični izziv tako, da ne povzročajo telesnih deformacij ali poškodb, ampak so nežne s svojimi telesi.

Posebnost vadbe je, da poteka v temi. Zakaj?

Naše oči so velik dar, obenem pa so nadzornik, saj vse, kar vidimo ocenjujemo. Zaradi tega smo velikokrat prikrajšani za globlje zaznavanje občutkov. Če se želiš povezati s svojimi čustvi in si pričarati intimno vzdušje, je najbolje, da si v temi, ki daje telesu signal, da zapre oči. Med vadbo ni pomembno, kako izgledamo, temveč, kaj občutimo, zato v dvorani ni ogledal, edino svetlobo nam dajejo sveče. Namen senzualne meditacije ni, da se naučimo koreografije ali plesnih elementov, ampak da se naučimo čutiti. Tema nam pomaga pri ustvarjanju občutkov varnosti in intimnosti, prav tako zmanjša potrebo po primerjanju z drugimi.

Eden od namenov senzualne meditacije je obuditi svojo ženstveno plat. Se vam zdi, da je veliko žensk izgubilo stik z njo?

V današnjem času se skorajda vsaka ženska sooča z izgubo stika z ženstveno platjo. Bi pa najprej pojasnila, kako jaz razumem ženstvenost – zame je to koncept, ki ji lahko rečemo energija, način delovanja, po kitajski medicini je ženska energija jin, moška pa jang. Koncept ženstvenosti je zame intuitivnost, odprtost za nove priložnosti, raziskovanje, sprejemanje, predvsem pa sposobnost pasivnega delovanja. Vendar nobena ženska ne živi ženstvenosti 100 % in tudi noben moški ne živi moškosti 100 %, ker to ni naravno.  Nekje sem naletela na podatek, da naj bi bilo najbolj vitalno razmerje, če se rodiš kot ženska, da bi 70 % delovala po načelih ženske energije in 30 % po načelih moške. Vendar oba koncepta, tako ženske kot moški, potrebujemo za celostno in vitalno bivanje. 

Omenili ste pasivno delovanje. Kaj to pomeni?

Vem, da se sliši nenavadno, a to ne pomeni, da si pasiven pri soočanju z izzivi in težavami. Pasivno delovanje je sposobnost zaznavati ali celo kreirati situacijo ter začutiti, kaj je pravi naslednji korak. Ko se umiriš in prisluhneš sebi, začutiš, kaj je prav. Ni treba vsega v življenju oddelati v fizičnem smislu – in to je ženski način delovanja, pravzaprav ena največjih sposobnosti ženskega načina delovanja, medtem ko je moški način delovanja drugačen, bolj fizično usmerjen. Za moške je značilno, da se osredotočijo na cilj, da vse štejejo – koliko ur so delali, koliko so zaslužili, koliko kilometrov so tekli ali kolesarili… Moški so bolj fokusirani in fizično to uresničujejo.

Zdelo se mi je, da sem dobila dovoljenje za uporabo svojega telesa.

Vendar to dandanes počnejo tudi mnoge ženske.

Res je, zato je veliko žensk izgubilo stik s svojo ženstveno platjo, ker živimo v svetu, ki je moško naravnan. Kar je vidno, dojemamo kot delo. Česar se ne vidi, pa včasih zamenjamo tudi z lenobo. Toda počitek je ključnega pomena. Če veliko delamo, se izčrpavamo, zato potrebujemo počitek, da se obnovimo. Če si povsem izčrpan, ne moreš čutiti. Zato se je smiselno ustaviti, da prepoznamo, kako se počutimo, kaj se nam dogaja, kako se odzivamo na situacije, kakšni so naši odnosi … Tudi to je delo - zelo pomembno delo, ki lahko ključno pripomore k temu, kakšni so naši življenjski rezultati.

Najbrž se za senzualno meditacijo ne odločajo tiste ženske, ki hočejo takojšnje učinke in opazne rezultate.

Tako je, ker je senzualna meditacija proces. Ženske potrebujemo drugačno vadbo kot moški, kar ne pomeni, da ne zmoremo podobnih stvari kot moški, le način in namen vadbe sta drugačna. Moški bo štel kolikokrat je dvignil uteži in bo fokusiran na svoj cilj, medtem ko bo za žensko bolj koristno, če se bo med vadbo učila čutiti svoje telo. Za žensko je smiselno vprašanje tudi to, katera vadba je danes zame najbolj primerna in kaj potrebujem danes. Včasih bolj kot katerokoli obliko vadbe potrebujemo počitek.

Moške potrebe so skozi mesec bolj ali manj konstantne. Ženske potrebe pa se skladno z našim menstrualnim ciklom iz dneva v dan spreminjajo. Pomembno je, da si ženske pustijo odprte poti pri ukvarjanju s svojim telesom. Največji sovražnik ženskega delovanja je namreč monotonost, ker nas izčrpava. Ženske moramo ustvarjati sproti, zato senzualna meditacija podpira ženski način delovanja, je celostna, združuje različne tehnike in pristope ter omogoča ženskam raznolikost. Njen namen je tudi razumevanje ženske narave in ženskih ciklov. Na vadbo namreč pride vsaka ženska v svojem delu menstrualnega cikla, kar je pomembno. Ženska, ki pride na vadbo med menstruacijo, je bolj utrujena kot ženska po njem, zato je zanjo primerna manj naporna vadba. Vsaka prilagodi trening svojim potrebam. Pomembno je, da vsaka posluša sebe in sliši, kaj potrebuje njeno telo.

Na vaši spletni strani piše, da senzualna meditacija ženskam odpira pot do fizičnih in emocionalnih transformacij. Kakšni so odzivi žensk, ki obiskujejo vašo vadbo?

Največ jih pravi, da se jim je odprlo novo obzorje. To se je zgodilo tudi meni. Zdelo se mi je, da sem dobila dovoljenje za uporabo svojega telesa. Naučila sem se krožnih gibov in predvsem sem spoznala, kako uživati v svojem telesu. 

Nekatere ženske so mi povedale, da so zaradi senzualne meditacije spremenile svoj odnos do telesa. Dobile so občutek, da si zaslužijo uživati v svojih telesih. Da imajo pravico izraziti svojo ženstvenost, ker to ni nekaj sramotnega, kar bi bilo potrebno zatreti. Mislim, da je za celotno družbo dobro, če ženske negujejo svojo ženstveno plat. 

Ključno je tudi to, da si vsak teden vzamejo dve uri za senzualno meditacijo in s pridobljenim znanjem delujejo v vsakdanjem življenju. Način delovanja, ki ga pridobijo skozi vadbo, lahko prenesejo v svoje delo, v odnose z možem, otroci, prijateljicami… Skozi program treninga se naučijo zaznavati svoje občutke s celim telesom in si na ta način omogočijo globoke telesne in emocionalne transformacije, kot ste že omenili. To pomeni, da se učijo opuščati svoje strahove, občutke sramu in predsodke, obenem pa se osvobajajo čustvenih blokad, kar se neposredno odraža tudi na delovanju našega telesa, zato je senzualna meditacija neke vrste opora, ki ženskam pomaga delovati po ženskem principu in s tem pripomore k ohranjanju emocionalnega in fizičnega ravnovesja. 

Več o senzualni meditaciji lahko najdete na spletni strani: www.sensualstudio.si.

Preberite še: Sara Isaković: Imeti dojenčka je veliko lažje kot se pripravljati na olimpijske igre

Morda vas zanima tudi: Špela Ponomarenko Janić po hudem razočaranju na OI: Otroka sta me spomnila, da življenje ni le šport


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)