Ne najdete vzroka za bolečine? Tu je šest takšnih, na katere ne bi pomislili

Bolečine še zdaleč niso le posledica udarcev in poškodb.

22.7.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ne najdete vzroka za bolečine? Tu je šest takšnih, na katere ne bi pomislili

To, da kronične ali akutne bolečine niso vedno posledica udarca ali poškodbe, najbrž ni presenečenje. Manj znano je, da je le približno 40 odstotkov bolečin mogoče povezati s konkretnim dogodkom, tretjina vzrokov zanje za vedno ostane neidentificiranih.

Skratka, razlogi za bolečine niso vedno očitni, poglejte šest takšnih, na katere, vsaj sprva, nihče ne bi pomislil.

Čustva

Bolečina je lahko povezana s čustvi, čustvena bolečina torej še zdaleč ni samo mit.

Osamljeni so dokazano slabšega zdravja in pogosteje podvrženi kronični bolečini od oseb, ki jim je dano čas preživljati v družbi.

Vendar osamljenost ni edini vzrok za čustvene bolečine. Ta se lahko pojavi ob razhodu, ob zavrnitvi ali izgubi službe, v navalu jeze, besa, razočaranja …

Druga intenzivna, zlasti negativna čustva prav tako vplivajo na možganske receptorje, ki so odgovorni za fizično bolečino. Ne le za glavobol, temveč tudi za nelagodje v drugih delih telesa.

Fizična neaktivnost

Zanemarjanje mišic je lahko razlog za fizično bolečino.  Morda se res ne sliši logično, a dejstvo je, da redna zmerna vadba preprečuje bolečine v mišicah, medtem ko zanemarjanje te in fizična neaktivnost povzroča bolečine v njih.

 

In to ne zgolj tedaj, ko po dolgem odlašanju z vadbo nekdo pretirava. Bolečina lahko nastane brez očitnega razloga.

Slab ali prekratek spanec

Pomanjkanje spanca zniža bolečinski prag. Ne glede na to, kaj je razlog zanj ali kaj se skriva v ozadju slabega spanca, treba je odkriti razloge, jih odpraviti in uvesti primerno spalno rutino ter s tem znižati tveganje za glavobole in druge kronične bolečine.

Slabo delujoča ščitnica

Vijay Vad, specialist športne medicine  vsem z artritisom ali drugimi težavami s sklepi priporoča, naj preverijo, kako deluje njihova ščitnica oziroma kakšna je količina hormonov te žleze v krvi.

Slabo delujoča ščitnica je namreč po njegovih besedah lahko kriva za bolečine, ki ovirajo gibanje.

Premalo estrogena v telesu

Manj znano je, da količina tega ženskega spolnega hormona vpliva tudi na doživljanje bolečine. Kadar je tega v telesu premalo, je ta zato verjetnejša in občutnejša.

Do prenizkih količin estrogena praviloma pride v menopavzi. Na naraven način je zadeve mogoče nekoliko ublažiti z uživanjem kurkume in črnega popra. Oba vsebujeta protivnetne snovi in blažita bolečine.

V skrajnih primerih, ko so težave zaradi hormonskega ravnovesja, natančneje zaradi pomanjkanja estrogena, zelo moteče,  je primerno razmisliti o hormonski terapiji.

 Biserka Stojanovic/Gettyimages

Limska borelioza

Limska borelioza je bolezen, ki jo prenašajo klopi in se na koži praviloma odraža z značilnim izpuščajem. Včasih poteka brez vidnih simptomov, vendar kljub temu povzroča glavobole in bolečine v sklepih.

Krvna preiskava lahko določi, ali je bilo telo, kljub temu da izpuščaja na koži ni bilo, izpostavljeno tej bakteriji, ki jo je ob zgodnji diagnozi lahko premagati z antibiotiki, če pa ni zdravljena, lahko vodi v resne težave, ena od njih so kronične bolečine.

Povzeto po portalu Psychology today

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če si boste pokali prste

Morda vas zanima tudi: Bolečina v kolku: kdaj je čas za operacijo (nasvet ortopeda)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)