Ne boš verjela, med menstruacijo se v telesu dogaja tudi to

Kot da sama po sebi ni dovolj.

22.9.2017 ob 9:10

mens.jpg

Za večino pripadnic nežnejšega spola so menstrualni krči in zatekanje telesa, ko gre za stranske učinke menstrualnega cikla, zgolj vrh ledene gore. Ta namreč na telo vpliva na številne načine in nekaterih od njih se sploh ne zavedate. Poglejte torej, kaj vse se dogaja v tistih dneh.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Spremeni se glas

Nedavno zaključena študija je dokazala, da se pri ženskah, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije, med menstruacijo nekoliko spremeni glas. Natančneje: postane malo nižji.

Gre za vpliv spolnih hormonov, katerih ravnovesje se tedaj spremeni, vendar večina tega sploh ne zazna. "Nekatere ženske, denimo profesionalne pevke, najbrž opažajo, da nekoliko težje zapojejo višje tone. Sprememba glasu je odvisna od časa cikla in je nekaj povsem običajnega," je povedala avtorica študije Pavela Banai z univerze Zadar.

 

PREBERITE še // Kaj je značilno za menstruacijo v dvajsetih, tridesetih in štiridesetih

Lahko vas bolijo zobje in čeljusti

Strokovnjaki pravijo, da se zaradi hormonskih sprememb, do katerih v telesu pride med menstruacijo, lahko pojavijo vnetja dlesni ali preobčutljivost zob, oziroma se simptomi teh težav okrepijo.

Čeprav je bilo na to temo opravljenih le malo študiji, ženske, ki imajo kronične težave s čeljustnim sklepom (temporomandibularni sindrom TMS) večkrat poročajo, da se bolečine v čeljustih med menstruacijo okrepijo.

Kot so dokazali na kliniki Cleveland, so za ta stranski učinek dovzetne tudi tiste, ki uživajo kontracepcijske tablete. Glede na domneve strokovnjakov, gre za posledico padca estrogena v telesu, ki vpliva tudi na stanje čeljustnih kosti.

Poveča se občutljivost na bolečino

Ste se kdaj vprašali, zakaj so krči tako neznosni in zakaj menstruacijo pogosto spremljajo glavoboli, celo migrena? Tudi za to je kriv cikel.

Kot namreč zatrjujejo strokovnjaki, so ženske med menstruacijo občutljivejše na bolečino. Zlasti je to izrazito pri vseh, ki se spopadajo z migrenami, ki so najpogostejše prav tik pred in med samo menstruacijo.

Lahko se pojavijo spremembe v odvajanju blata

Najbrž ni nobena skrivnost, da med menstruacijo večkrat obiskujete stranišče. Razloga za to sta dva: v telesu se tedaj sproščajo snovi, ki spodbujajo krčenje in raztezanje črevesja, prav tako nižja količina progesterona (pogostega krivca za zaprtje) poskrbi, da zadeve tečejo bolj gladko.

Najbrž ste malo bolj nerodni

Če med menstruacijo niste poosebljena spretnost in gracioznost, se nikar ne obremenjujte s tem. Zaradi cikla ste nekoliko bolj podvrženi takšnim in drugačnim nezgodam, pravijo zdravniki.

Morda gre za povečano utrujenost, obstaja pa tudi možnost, da zadrževanje tekočine v telesu vpliva na vaše možgane, zlasti na centre za ravnotežje.

Spanec je moten

Menstruacija negativno vpliva tudi na kvaliteto spanca. Strokovnjaki domnevajo, da zaradi krčev, glavobola, napetosti in nihanj razpoloženja tiste dni.

Podatki iz ameriške nacionalne fondacije spanje dokazujejo, da 23 odstotkov žensk teden pred menstruacijo spi slabše, kot sicer, 30 odstotkov pa jih zatrjuje, da med menstruacijo ne smrčijo. Kar je v resnici zlasti za tiste, ki spijo ob njih, pozitiven stranski učinek.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)