Napake, ki jih pri izbiri in nošenju perila zelo verjetno počneš tudi sama

Nošenje perila zahteva nekaj pozornosti.

24.10.2017 ob 8:40

perilo_micna_yoann-boyer-285832.jpg

Velika verjetnost je, da spodnjemu perilu ne posvečaš toliko pozornosti, kot opravi, ki je vsem na ogled. Najbrž pazljiveje izbiraš kose, ki jih oblečeš čez modrček in spodnje hlačke.

A vendar to ni najbolj pametno. Kajti tvoji intimni predeli si vendarle zaslužijo najboljše. In to se začne s spodnjim perilom. Poglej, katerim napakam se moraš pri izbiri in negi tega izogniti.

Več uporabnih namigov najdeš na Facebooku.

Ne nosiš bombažnih spodnjih hlačk

Bodimo odkriti: bombažno spodnje perilo praviloma ni ravno seksi, a je za intimne predele nedvomno najbolj zdravo. "Svila in sintetični materiali ne dihajo, kar pomeni, da se na spolovilih ujame več vlage, to pa poveča možnost za glivične in bakterijske okužbe," pojasnjuje ginekologinja Donnica Moore in svetuje, da se za čipke, svilo in sintetične hlačke odločaš le ob posebnih priložnostih in jih ne nosiš daljši čas.

Nosiš tangice

Naj se zdijo še tako idealne, ker ne želiš, da bi se skozi krilo ali hlače videli robovi spodnjih hlačk, so tangice zdravju intime izjemno neprijazne.

"Če je na tvoji zadnjični odprtini le malo bakteriji E-coli se prav z ozkim trakcem zlahka prenesejo na spolovilo. Med hojo, tekom ali drugimi oblikami fizične aktivnosti se namreč  premikajo tudi hlačke," opozarja ginekologinja Jill M. Rabin. Dovolj je že, da se zamaknejo za nekaj centimetrov in bakterije zaidejo na področje vagine ali v sama sečila.

Če to ni dovolj velik razlog, da bi se jih za vselej znebila, pomisli, da draženje in trenje nestabilne tkanine lahko resno poškoduje kožo na spolovilih in zadnjični odprtini.

V kolikor res ne gre drugače, izberi bombažne tangice in jih nosi krajši čas. Zdravju in čistoči v prid.

Spiš s spodnjimi hlačkami

Dobro, če že ne moreš spati gola, lahko namesto tesnih spodnjih hlačk oblečeš samo udobno pižamo. Zlasti, če si dovzetna za glivične in bakterijske okužbe spolovil.

Vlaga, ki se sicer ujame v spodnje perilo, lahko znatno poveča tveganje zanje, če jih nosiš sedem dni v tednu in 24 ur na dan.

Ginekologinja Nancy Herta z univerze Michigan priporoča: "Dovoli, da tvoja spolovila vsaj ponoči nemoteno dihajo ter ostanejo suha in čista. Če ti misel, da bi vsako noč spala brez spodnjih hlač ne diši, pa to intimnim delom privošči vsaj nekajkrat na teden."

Podnevi ne nosiš spodnjih hlačk

To, da dovoliš ponoči svojim intimnim delom nemoteno dihati na drugi strani ne pomeni, da bi morala brez hlačk biti cel dan. Kot pojasnjuje ginekologinja Melissa Goist, je to na moč nesmiselna poteza.

"Intimni deli so tako v neposrednem stiku z grobimi tkaninami vrhnjih oblačil, kar lahko vodi v resna draženja tudi rane, na katerih se lahko razvijejo okužbe."

Nosiš obarvano perilo

Pisane spodnje hlačke so res na moč zabavne in očem prijetne, a ginekolog Owen Montgomery opozarja, te niso zdravju najbolj prijazna izbira. Barva tkanin lahko razdraži kožo in izzove vaginalne okužbe. Zlasti, če si tam spodaj občutljiva, so bele spodnje hlačke neprimerno boljša izbira.

Med vadbo nosiš napačno perilo

Najbrž dolgo izbiraš primerno opravo za jogo, v kateri boš videti seksi in privlačna, kako dolgo pa se odločaš, kaj boš oblekla pod njo? V resnici je tudi to pomembno. Ginekolog Justin Shelton pojasnjuje, da napačno spodnje perilo med vadbo lahko vodi v nelagodje in v težave z zdravjem.

"Preozko spodnje perilo, izdelano iz materialov, ki ne vpijajo znoja in ne dihajo, poveča tveganje za glivične in bakterijske okužbe. V toplem, vlažnem okolju se namreč hitro namnožijo neprijazni mikroorganizmi in če teh pogojev ne boš preprečila, boš to kaj lahko plačala z zdravjem. Omisli si zračno perilo, ki dobro vpija znoj in koža v njem lahko nemoteno diha."

Po vadbi ne preoblečeš perila

Posedanje v znojnih oblačilih (tudi spodnjih) ne pomeni samo, da oddajaš vse prej kot prijeten vonj. Ginekologinja Jen Gunter opozarja, da s tem kaj lahko tvegaš, da se bo na tvojih intimnih predelih pojavil zoprn, srbeč izpuščaj, ki je posledica zadrževanja vlage na telesu. Izogneš se mu lahko na povsem preprost način: po vadbi skoči pod prho in v suha oblačila.


Uporabljaš napačen detergent

Tvoja koža na telesu, rokah in nogah, res ne kliče po posebnem detergentu, tista na spolovilih pa ima kaj lahko drugačne zahteve, meni Moorova in dodaja, da pri delu s pacientkami vse pogosteje opaža kontaktni dermatitis na spolovilih.

"Najpogosteje je zanj kriv pregresiven detergent. V kolikor vztrajaš pri običajnem in opažaš omenjene težave, pri pranju spodnjega perila v pralnem stroju uporabi funkcijo dodatnega izpiranja. Dodatna voda bo iz tkanin odstranila večino agresivnih snovi, ki na koži povzročajo draženje in srbenje."

Perilo sušiš v sušilnem stroju

Res je, najbolj preprosto je spodnje hlačke skupaj z ostalim perilom posušiti v sušilnem stroju. V bistvu sploh ne razmišljaš, da bi jih posušila kje drugje. A vendar to ni najbolj pametno. Zlasti, ker vročina v sušilnem stroju poškoduje tkanino in hlačke propadejo prej.

Strokovnjakinja za nego perila Jenny Altman svari, da se v sušilnem stroju poškodujejo vlakna in tkanine izgubijo elastičnost, perilo je zato razvlečeno, preden se ga naveličaš. Raje hlačke posuši na zraku. Ker so majhne in iz lahkega materiala, tudi to ne bo dolgo trajalo.

Pogosto nosiš prerilo za oblikovanje postave

V njem so tvoje obline čudovite in točno tam, kjer morajo biti, a perila za oblikovanje postave ni dobro nositi prepogosto.

Kot pojasnjuje splošna zdravnica Keri Peterson ima pritisk, ki se pri tem vrši na telo in notranje organe, lahko resne posledice: od slabe prebave, do pekoče zgage in inkontinence. Dodaja še, da se lahko ob pretiravanju celo spremeni lega nekaterih notranjih organov. Če si ga boš nadela le občasno, ne bo škode, pogosto pa si ne gre pomagati z njim.

Imaš preozko spodnje perilo

Nič ne bomo okolišili. Tako imenovan kamelji palec (camel toe) ni prijeten na pogled. V resnici je lahko vir zadrege. Tebe in tistih, ki ga opazijo. Stilistka Mia Tucker Williams pravi, da se mu je mogoče izogniti na več načinov: prvi je spodnje perilo primerne velikosti in drugi dovolj široke hlače. Nasveta, ki ju vsekakor gre upoštevati.

Nisi pozorna na madeže

To, da je nekaj izcedka na spodnjih hlačkah nekaj povsem običajnega, že veš. A poslušaj nasvet ginekologinje Melisse Goist in bodi nanj pozorna ter opazuj, kako se spreminja.

Prav izcedek je namreč jasen pokazatelj tvojega ginekološkega zdravja. "Kaj je normalno, je od ženske do ženske različno. Če količina rahlo niha, ni razloga za skrb. V kolikor pa ima neobičajen vonj ali je v njem prisotna celo kri (in nimaš menstracije), je gost in zrnčast, potem se naroči na pregled pri svojem ginekologu."

Ne kupuješ novega

Nov pulover, novi čevlji, nove hlače vsako sezono. Kaj pa novo spodnje perilo? Še vedno nosiš tisto, ki že dobesedno razpada? Ne samo, da na pogled takšne hlačke niso prav nič privlačne, Melissa Piliang dermatologinja iz klinike Cleveland opozarja, da s tem tvegaš  težave s kožo.

"Ko enkrat elastike popustijo, se perilo ne prilega več telesu, s tem med hojo in drugimi dejavnostmi prihaja do trenja in draženja kože. Ko perilo vidno spremeni obliko, se malo pockrljaj in si privošči novo."

To stori tudi, če si pridobila kakšen kilogram več in so ti hlačke postale pretesne. Takšne so prav tako slabe ali še slabše, kot razvlečene in preširoke, saj preveč stiskajo kožo, ovirajo dihanje spolovil in krvni pretok v njih ter omogočajo, da se na intimnih delih zadržuje vlaga, s tem pa pride do glivičnih vnetji, bakterijskih okužb in draženja kože.

Avtorica: M. FL. 
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)