Napaka pri prhanju, zaradi katere težje prenašamo vročino

Večina se poleti med prhanjem hladi na način, ki žal nima pričakovanega učinka.

29.7.2022 ob 5:30 | Foto: Yakobchuk Olena/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Napaka pri prhanju, zaradi katere težje prenašamo vročino

Ko se zunanje temperature dvignejo visoko nad tridesetico, domala vsak komaj čaka, da se preda hladni prhi, kar žal ni najboljša ideja. Kajti čeprav se res zdi, da je hladna voda najboljša za premagovanje poletne vročine, ta dodatno otežuje zadeve in na dolgi rok ne ohlaja telesa.

Kot namreč pojasnjujejo znanstveniki, zaradi hladne vode organizem nima možnosti, da bi se ohlajal po svojih zakonitostih.

Kaj je v ozadju

Receptorji na površini kože pomagajo, da se kljub dejstvu, da živo srebro kaže 35 ali celo več stopinj Celzija počutimo, če že ne prijetno, pa vsaj znosno.

Ti receptorji merijo zunanjo temperaturo in pošiljajo signale notranjim organom, ki se na zunanje dražljaje odzovejo z ohlajanjem ali, s pozimi aktualnim ogrevanjem telesa.

Kadar je zunaj vroče, se pospeši krvni pretok, tako lahko telo v okolje odda več toplote, začnemo se izdatno znojiti, vse to so procesi ohlajanja.

Kadar zunanji receptorji prejmejo sporočilo, da je zunaj hladno (torej ob stiku z mrzlo vodo) notranji organi, ki so zaslužni za segrevanje oziroma ohlajanje, sprožijo ravno nasproten proces, krvne žile se zožijo, pretok krvi se upočasni in telo se težje ohlaja kar pomeni, da nam je po prhanju s hladno vodo na dolgi rok le še bolj vroče.

Zato se je veliko bolje, kot z mrzlo, prhati z mlačno oziroma s temperaturo vode, ki je kar najbolj podobna temperaturi zraka.

Kaj pa ledene pijače?

Iz enakega razloga v poletni vročini ni dobro piti ledenih pijač. Te na kratek rok res ohladijo, na dolgega pa, tako kot prha z mrzlo vodo, samo še bolj segrejejo.

Priporočljiveje je uživati pijače sobne temperature in predvsem dovolj - kar pomeni od dveh in pol do treh litrov - tekočine na dan. Najboljši so nesladkani čaji, običajna ali sadne vode, nepriporočljivi pa sladki sokovi in alkohol.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: Pet najpogostejših napak pri osebni higieni

Morda vas zanima tudi: 11 ključnih napak, ki jih počnete pod prho


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)