Najboljši in najslabši čas za meditacijo

Obstaja del dneva, ko meditacija najbolj zaleže in takšen, ko nima pričakovanega učinka.

1.7.2019 ob 4:57

meditacija_jezero_bled_micna.jpg

Meditacija je koristna. Ne samo zato, ker prinaša posebno sprostitev, temveč tudi, ker dokazano vpliva na mentalno zdravje in zdravje možganov.

Leta 2018 so v publikaciji BMJ Open objavili izsledke raziskave ki je dokazala, da meditacija znižuje tveganje za alzheimerjevo bolezen. Druga, na univerzi Harvard opravljena študija je prišla do zaključka, da znatno zniža krvni tlak.

Meditirati je mogoče skoraj vedno in povsod, obstaja pa del dneva, ko je ta tehnika sproščanja najučinkovitejša.

Zjutraj

Jutranja meditacija je priljubljena z razlogom. Na telo deluje kot skodelica kave in pomaga pri pripravah na nov dan. Preden slečete pižamo in prižgete računalnik so možgani mirni, spočiti ter neobremenjeni z novimi nalogami, zato se ji lahko povsem posvetite, s tem dvignete pozornost in koncentracijo ter misli in telo pripravite na nove izzive.

Najbolj pomembno: prijetno jutro obljublja prav takšen dan, saj je meditacija odlična podlaga za lažje premagovanje stresa in drugih neprijetnosti, ki vas morda čakajo. 

Kadar ste pod stresom

Kadar meditacija postane del dnevne rutine, vsak spozna njeno moč pri premagovanju stresa. Ko torej začutite, da se nad vami zgrinjajo temni oblaki in kortizol preplavlja telo, si vzemite nekaj minut za to obliko sproščanja. Že tri minute meditacije so dovolj za pomiritev, za padec ravni kortizola in za pozitivenjši pogled na svet:

zaprite oči in 12 do 15 krat globoko vdihnite ter izdihnite, bodite pozorni na dihanje in si predstavljate sebe na lepem, prijetnem kraju ter se spomnite, da je življenje darilo in da je z mirnimi mislimi mogoče premagati vse težave.

Po službi

Ne glede na to, kako radi imate svoje delo, vedno je lahko stresno. Zato je meditacija po zaključku delavnega dneva več kot odlična odločitev.

Pa naj bo v obliki dihalnih tehnik doma ali kot zmeren tek, morda samo sprehod v naravi, kjer se umirijo misli in telo, s tem pa se pripravi podlaga za nočni počitek, ki bo po kratki popoldanski meditaciji zagotovo izdatnejši.

Kdaj NE meditirati

Morda bo to presenečenje, a meditacija tik pred spanjem ni dobra ideja. Čeprav je res, da pomirja, hkrati tudi spodbuja koncentracijo in zavest, kar pa ni dobra popotnica za krepčilen spanec.

To sicer ne velja za vodenene meditacije tehnike, ki so namenjene boljšemu spanju, a tiste, ki jih sicer uporabljate zjutraj ali po službi, zvečer niso priporočljive.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Pure Wow
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Preprosti nasveti za zdravo življenje Ali pa: Vaditeljica meditacije razkriva recept za dober začetek dneva

Preberite še: Kako v treh minutah premagati stres na delu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)