Takšna so najbolj zdrava jajca

Jajca so polnovredno in zdravo živilo le, če so pripravljana na zdravju prijazen način.

26.5.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Takšna so najbolj zdrava jajca

V to, da so jajca polnovredno ter zdravju prijazno živilo, ni nobenega dvoma. Pa vendar ni vseeno, kako jih, preden se z njimi okrepčate, pripravite. Kajti njihov učinek na telesno in tudi duševno zdravje je tesno povezan z dodatki osnovnemu živilu, s tem, kakšni toplotni obdelavi so jajca podvržena ter v kolikšni meri so obogatena z maščobo, soljo in drugimi dodatki. Če se torej sprašujete, kako pripravljena jajca so najbolj zdrava, ima portal BioTrust nekaj odličnih idej.

Užitna tudi surova, pa vendar ...

Tam najprej navajajo, da so sicer užitna tudi surova, a jih je v prid zaščite pred bakterijskimi okužbami bolje termično obdelati. Hkrati telo iz toplotno obdelanih jajc izkoristi več beljakovin. Za primerjavo: iz surovih jajc telo lahko absorbira od 50 do 60 odstotkov in iz termično obdelanih  do 90 odstotkov beljakovin.

Seveda so beljakovine le ena od hranljivih snovi v jajcih, ki so bogate še z vitamini A, D, E. B2 in B12, železom, kalijem, kalcijem in selenom, maščobami, holinom in folno kislino.

Kakšna so torej najbolj zdrava?

Trdo kuhana jajca

Notranjost jajc je med kuhanjem nedotaknjena in osnovni sestavini ni dodana nobena maščoba. Zato so trdo kuhana jajca zdrava in tudi priročna malica za vse, zlasti za tiste, ki so vedno na tesnem s časom.

Vse, kar morate storiti je, jajca položiti v hladno vodo, jih zavreti, kuhati osem minut in jih pred uživanjem nekoliko pohladiti.

Jajca lahko skuhate vnaprej in jih v hladilniku shranite za en teden ter tudi tako prihranite dragoceni čas.

Marc Bruxelle/Gettyimages

Poširana jajca

Metoda, kjer vsebina prav tako ostane nedotaknjena, vendar se kuha brez lupine. Podobno, kot za trdo kuhana jajca, potrebujete vodo. Razlika je v tem, da mora ta, preden vanjo razbijete osnovno živilo, počasi vreti, da lahko beljak zakrkne in lepo ovije rumenjak.

Tudi pri tej pripravi se ne dodaja maščob, zato se energijska vrednost jajca ne spremeni, je pa rumenjak, za razliko od trdo kuhanega, še tekoč, zato je za ta način ključno, da so jajca sveža, s čimer se zmanjša tveganje za okužbo s salmonelo.

Jajca sous vide

Sous vide je priljubljena tehnika v kulinariki in večina z njo pripravlja meso, z njeno pomočjo pa lahko nastanejo tudi odlična umešana jajca, ki ohranijo sočnost in kremasto teksturo.

Jajca, ki jih pripravljate na ta način, lahko pripravite samostojno ali z dodatkom zelišč, tehnika pa je sledeča: jajca zmešajte v posodi in jih prelijte v vrečko, namenjeno sous vide načinu priprave. Iz nje iztisnite zrak in jo postavite v napravo, segreto na 75 stopinj Celzija.

Štiri jajca se tako kuhajo 15 minut do pol ure, vsakih deset minut vrečko pregnetite (uporabite rokavico).

Če nimate naprave za sous vide uporabimo zip-zag vrečko iz katere iztisnete zrak, jo postavite v večjo, z vodo temperature 75 stopinj Celzija  napolnjeno posodo in jajca kuhate na zmernem ognju. Voda ne sme zavreti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzy Yoon Lee (@_suzyylee)

Umešana jajca

Za pripravo umešanih jajc je seveda treba dodati malo maščobe. A ključno pri tem je, kakšno boste izbrali in katere dodatke boste še primešali osnovnemu živilu, ki sicer ponuja nešteto možnosti, najbolj zdrava umešana jajca pa so pripravljena na manjši količini olivnega olja z malo soli ter izbrano svežo zelenjavo ali začimbami.

Sir in smetana žal nista najbolj priporočljiva, a če boste tako pripravljena jajca včasih obogatili z njima, tudi ne bo velike škode.

Pečena jajca

Če tega načina priprave jajc še ne poznate, je skrajni čas, da se seznanite z njim. Zadeva je na moč enostavna: stepite jajčka, z njimi napolnite pekače za mafine in jih do primerne trdote specite v pečici. Z malce soli in izbranimi začimbami boste dobili preprost, okusen in zdrav obrok, na enak način pa lahko spečete tudi cela jajca.

Drugi način peke jajc vključuje polnozrnat kruh: narežite ga na rezine, izdolbite sredico, v tako dobljen kalup razbijte jajca in jih pecite, dokler beljak ne zakrkne in postane bel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica Haggard (@primal_mom)

Ocvrta jajca

Je res, brez dodatka maščobe jih bo težko ocvreti. A zgodba je podobna, kot pri umešanih jajcih: skrivnost je v vrsti dodane maščobe.

V ponev nalijte nekaj kapljic olivnega olja, ko se segreje, nanj razbijte jajce in počakajte, da beljak lepo zakrkne. Po želji lahko jajce z lopatico obrnete, ključno pri celotni zgodbi pa je, da rumenjak ostane tekoč, zato si za tako pripravljena jajca izberite res sveža.

Preberite še: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca

Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)