Najbolj redilne zimske jedi

To, da se pozimi kilogrami hitreje kopičijo, lahko pripišemo tudi posebni kulinariki.

18.12.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najbolj redilne zimske jedi

Pozimi praviloma vsak pridela kakšen odvečen kilogram. Pogoji za to so idealni: zaradi kratkih, hladnih dni se v povprečju gibljemo manj, jedi so močnejše in energijsko bogatejše, v debelih oblačilih se nekaj kilogramčkov zlahka skrije, tu so še prazniki, skratka, zadeva je povsem razumljiva.

Če pa se še vedno sprašujete, kaj na mizi je krivo za zimske maščobne obloge, portal Eat this not that izpostavlja nekaj najpogostejših krivcev, med katerimi niso vsi očitni.

Keksi

To smo pričakovali. Pozimi so slaščice domala vedno na dosegu roke. In keksi so med najbolj zapeljivimi. So idealen prigrizek, ki se poda h kavi po kosilu, h popoldanskemu čaju, zvečer izginjajo med gledanjem televizije, včasih se med sprehodom znajdejo celo v žepu za malico.

Skratka, v usta romajo kar mimogrede, kar na koncu pomeni kakšen kilogramček več. Kajti keksi, ne glede na to, kakšni so in po kakšnem receptu so pečeni, niso ravno zavezniki vitkosti: čeprav majhni, vsebujejo veliko energije, ob tem povzročajo nagel porast ter nato padec sladkorja v krvi, kar pomeni, da smo po njih kmalu znova brez moči in zaprija nov zalogaj.

"Razumljivo je, da se jim ni treba povsem odpovedati, a dobro je imeti v mislih, koliko jih vsak dan mimogrede roma v usta," opozarja prehranska strokovnjakinja Elise Harlow.

Kremne juhe

Le kdo se ne strinja, da se krožnik tople kremne juhe pozimi še kako prileže. Kot predjed, kot malica ali kot večerja. Hkrati so kvalitetne in premišljeno izbrane sestavine bogatih juh prijazne tudi do zdravja in počutja.

Vendar pozor, zlasti kreme tu nastavljajo skrito past. "Velikokrat so zgoščene s krompirjem ali moko ter obogatene s kislo ali sladko smetano in zato telesu dovajajo nemalo energije, kar je na koncu opazno na obsegu pasu," meni prehranska strokovnjakinja Paula Doebrich.

Svetlana Sultanaeva/Gettyimages

Cvrtje

Dišeče cvrtje. Brez njega ni praznikov in še marsikaterega drugega zimskega kosila ne.

"Vseeno je ali gre za ocvrto meso, zelenjavo ali krompir, dejstvo je, da vse te jedi vsebujejo veliko maščobe, kar pomeni veliko energije, ki pozimi pogosto ostane neizrabljena, to pa vodi v odvečne kilograme," opozarja Doebrichova.

Pite

Jabolčna, skutina, bučna, orehova pita … iz praktično vsakega živila jo lahko pripravite. Najboljša je še topla iz pečice. Okusna in sočna, pa tudi energijsko zelo bogata ter z beljakovinami največkrat skopa sladica. Kar pomeni, da ste po njej siti le kratek čas in že urico dve po prvem, zadiši drugi košček.

"Kakšna rezina pite tu in tam ne bo naredila nobene škode. Pretiravanje s temi (in vsemi drugimi) zimskimi sladicami pa ni najboljša ideja. Zmernost je ključ do zdravja in lepe postave," znano resnico izpostavlja Elise Harlow.

Zloženke

Lazanje, musake in podobne jedi. Vseeno je, kaj je osnova: tesnine, krompir, sir ali zelenjava, to so energijsko bogati zalogaji, kar je dobro imeti v mislih.

"Bešamel omaka, maslo in drugi dodatki doprinesejo k energijski vrednosti takšnih in drugačnih zloženk, ki so pozimi neredko na mizi in v kombinaciji z bolj ležernim načinom življenja povzročijo, da so hlače spomladi preozke," je zaključila prehranska strokovnjakinja.

Preberite še: Znanstvenica s Harvarda opozarja: Ta živila uničujejo možgane

Morda vas zanima tudi: Izjemna moč kislega zelja (in zakaj z njim kljub vsemu ni dobro pretiravati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)