Na testu: podloga za jogo Melon & Lime - je res vredna nakupa? (ocena učiteljice joge)

Je podloga za jogo Melon & Lime res tako fantastična kot pravijo?

19.11.2018 ob 8:39

Melon_lime_podloga_za_jogo.jpg

Zagotovo ste že slišali za podlogo za jogo Melon & Lime. Ja, to je ta, pri kateri lahko izbiraš med dvema barvama - pomirjajočo mint in poživljajočo oranžno. Pa to ni vse, kar ponuja ta izdelek, ki so ga razvili v mladem slovensko - hrvaškem start-up podjetju. V uredništvu smo podlogo dobili v preizkus in sklenili, da jo ocenimo.

Sama se že kar nekaj časa (malo več kot sedem let) aktivno ukvarjam z jogo in nemalokrat dobim vprašanja, kot so: kje kupiti dobro podlogo za jogo, koliko denarja odšteti za kvalitetno podlogo, ali so podloge, ki so dražje, res boljše …

In moj odgovor? Kot pri vseh opremah za telesne aktivnostih, je tudi pri jogi tako, da je za boljšo opremo priporočljivo odšteti vsaj malo več denarja. In na dolgi rok to dejansko pomeni manj denarja, saj vam bo pripomoček služil dlje časa.

Na primeru podlog za jogo iz lastne izkušnje lahko povem, da se je podloga, ki sem jo kupila ‘po akcijski ceni’ za 10 evrov, že po enem letu začela ‘lupiti’, medtem ko imam podlogo, za katero sem pred leti odštela 65 evrov, še vedno v uporabi, ni se začela lupiti in tudi oprijem je še vedno zadovoljiv. Če me torej vprašate, če je vredno za podlogo za jogo odšteti nekaj več denarja, bi bil moj odgovor da.


Rezultati preizkusa podloge za jogo Melon & Lime:

melon_lime_podloga_za_jogo_melona.jpg

Za podlogo Melon & Lime boste v tem trenutku odšteli 49 evrov. Proizvajalec pravi, da sta glavni značilnosti posebej razvita globlja tekstura, ki omogoča boljši oprijem, ter poudarek na oblikovni plati podlog kot elementu motivacije.

Podloga se od ostalih na tržišču razlikuje tudi po tem, da ima v sebi vgrajen NFC čip, ki uporabniku prek aplikacije na pametnemu telefonu omogoča uporabo vsebin, kot so vodene vadbe joge in aktivnega sproščanja. Kot že omenjeno, so podloge na voljo v kombinaciji dveh barv, izdelane pa so iz okolju prijaznega materiala, termoplastičnega elastomera (TPE), ki ga je mogoče v celoti reciklirati.

Sama sem podlogo Melon & Lime (debeline 5 mm in velikosti 183 x 61 cm) preizkušala dober mesec, ugotovitve pa sem strnila v naslednjih pet ključnih točk.


1 Podloga je zelo lahka.

Prva stvar, ki mi je bila zelo všeč, ko sem podlogo prvič prijela v roke, je bila ta, da se mi je zdela nenavadno lahka. Težo sem preverila kar s kuhinjsko tehtnico in navdušeno ugotovila, da ima podloga le 954 gramov (za primerjavo, klasična 5 mm Yogamatters podloga jih ima 1321).

melon_lime_podloga_teza.jpg

To je seveda odlično, če svojo podlogo veliko prenašate naokoli. Dodaten plus si zasluži priročni trak za nošenje in shranjevanje, ki pride skupaj s podlogo.

melon_and_lime_podloga_prezasanje.jpg

2. Podloga je ima odličen oprijem.

Če je kaj med prakso joge lahko res nadležno, je to drsenje. S podlogo Melon & Lime te težave ne boste imeli, saj teksura res omogoča dober oprijem od prvega dne uporabe. Podloga se tudi dobro oprime tal.


3. Podloga je ravno prav trda in ravno prav mehka.

Jogisti vemo, da mehkejša kot je podloga, težje bo na njej izvajati stoječe asane, bo pa zato bolj udobna za sproščanje. In obratno. Trše podloge so kot naročeno za kakšne ravnotežnostne položaje, za sproščanje pa si je potrebno spodaj podložiti še kakšno odejo.

S podlogo Melon & Lime ni teh težav, primerna je tako za dinamično prakso kot tudi za sproščanje. Še posebej pri slednjem moram poudariti še en vidik, namreč tekstura blazine je res izjemno prijetna in daje občutek toplote.

melon_lime_blazini.jpg

4. Podloga je dizajnersko dovršena.

Jogijsko ali ne, ta podloga je pač nekaj posebnega. Je ekstra lepa. Z estetskega vidika si zasluži odliko, tako da vse pohvale oblikovalcu za popestritev sveta jogijskih podlog.

Nenavaden dizajn podloge Melon & Lime ima poleg estetske tudi praktično funkcijo - zaradi 'odrezane' oblike je podlogo lažje zviti.

O povezavi oblikovne plati in motivacije sama ne morem govoriti, saj jogo izvajam vsak dan, ampak če boste zaradi tega, ker boste imeli tako šik podlogo, imeli več motivacije za jogo, je že zaradi tega vredno, da jo imate.


5. Poleg podloge dobiš še vsebino.

melon_lime_aplikacija.jpg

Skupaj s podlogo uporabnik dobi dostop do aplikacije Me Time z vadbami joge, dihalnih tehnik in vodenih meditacij. Aplikacija ponuja 4 vodene meditacije, 10 vaj za izvajanje pranajam in 12 praks joge različnih dolžin, intenzivnosti in stopenj zahtevnosti, ki sta jih pripravili certificirani učiteljici joge Ana Pirih in Maja Ranogajec.

Skratka, če strnem. Podloga Melon & Lime tako ni samo kakovostna podloga za jogo, ki vam bo služila dolgo časa, ampak je podloga z vsebino, prek katere lahko (še bolj) vzljubite jogo, zato jo priporočam tako jogistom začetnikom kot tudi tistim, ki se z jogo srečujete že dalj časa.

Pripravila:  Špela Sila, novinarka in učitelijca joge
Foto: gradivo proizvajalca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)