Dokazano: joga krepi občutke sreče!

Joga ne zagotavlja le mirnih misli in gibčnega telesa, pozitivno vpliva tudi na zdravje možganov.

10.8.2018 ob 4:12

joga_soba_jutro_zenska_micna.jpg

Pozitivni učinki joge so že dolgo znani: zagotavlja gibčnost, pomirja duha, pripomore k izgubi kilogramov ter skrbi za zdrave sklepe in kosti.  Vendar ima ta oblika vadbe tudi manj očitne dobrobiti: dobra je za mentalno zdravje. Na kakšen način vpliva na male sive celice, pojasnjuje portal Real Simple

Pozitivno vpliva na tiste z bipolarno motnjo osebnosti

Ena novejših raziskav, katere rezultate povzema časopis The Journal of Psychiatric Practice, je dokazala, da lahko redno izvajanje joge pomaga pri obvladovanju simptomov bipolarne motnje osebnosti.

V raziskavo je bilo vključenih 100 posameznikov s to diagnozo. Strokovnjaki so spremljali vpliv joge na njihovo življenje.

Številni prostovoljci so na koncu povedali, da je prav joga spremenila njihovo življenje, saj so z njeno pomočjo lažje obvladovali simptome bipolarne motnje in se lažje vključevali v vsakdanje interakcije.

Čeprav je treba poudariti, da je šlo za manjšo študijo, je vendarle očitno, da je ta vadba lahko v pomoč vsem, ki se soočajo s to mentalno boleznijo.

Premaguje stres

Strokovnjaki s klinike Mayo poudarjajo moč joge, ko gre za odpravljanje posledic stresa in izboljšanje razpoloženja. Izvajanje te namreč nudi odlično priložnost za pobeg iz vsakodnevne norije. Raziskave so pokazale, da joga ob rednem izvajanju stres blaži tudi na dolgi rok, prav tako ta vadba pomaga pri premagovanju tesnobnosti.

V tisti, ki so jo izvedli na univerzi Kalifornija, so sodelujoči jogo vsak dan izvajali 12 minut in po osmih tednih je bilo v njihovih telesih zaznati manj vnetnih procesov, ki so posledica kronične napetosti.

Kadar je telo pod stresom, se težje bori z vnetji, ki pogosto vodijo v višje tveganje za depresijo in druge težave z mentalnim zdravjem.

Krepi moč misli

Ne samo, da pomirja, joga dejansko krepi možganske funkcije. Že po 20. minutah vadbe se izboljšata tako koncentracija, kot spomin, so dokazali na univerzi Illinois. Ko boste torej naslednjič težko ostali zbrani in vas spomin ne bo ubogal, namesto, da bi popili energijsko pijačo, izvedite nekaj položajev joge.

Krepi občutke sreče

Tisti, ki jogo pridno umeščajo v svojo rutino, že vedo, da so po njej sproščeni in srečni. Med jogo so namreč osredotočeni na trenutek, se ne obremenjujemo s preteklostjo in ne prihodnostjo, dihanje se umiri, telo preplavljajo prijetni občutki, ki so prisotni tudi potem, ko se vadba zaključi, saj je pogled v prihodnost po njeni zaslugi lepši.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)