Na Nizozemskem dovoljene množične zabave: razlog je obetaven

Gre za eksperiment o širjenju virusa med množico. Poskusni zajčki se menda ne pritožujejo.

29.3.2021 ob 2:10 | Foto: Chris McGrath/GettyImages | Avtor: Š. R.

Na Nizozemskem dovoljene množične zabave: razlog je obetaven

Kdo bi si mislil: v času tretjega vala epidemije korona virusa, ko vse evropske države zaostrujejo ukrepe, so v Amsterdamu v zadnjem mesecu pripravili že nekaj množičnih zabav.

No, sicer tudi na Nizozemskem veljajo strogi ukrepi, policija pa je zato celo omejila vstop v Vondelpark v Amsterdamu, da bi preprečila množično zbiranje. Toda nekaj kilometrov stran, se je nedavno množica ljudi zgrinjala v koncertno halo Ziggo Dome, na koncert Andréja Hazesa, Jr. Dogodek je imel posebno oznako in eksplicitno dovojenje vlade – zakaj? Ker je pravzaprav šlo za eksperiment.

Ob podpori vlade

Udeleženci so se ga namreč lahko udeležili ob privolitvi v posebne pogoje: vsi so za vstop potrebovali negativen test (48 ur prej), ob vstopu pa so dobili elektronske čipe za sledenje kontaktom. Šlo je namreč za preizkus, ki ga je podprla vlada, z njim pa želijo ugotoviti, kako tudi v času epidemije oživiti množične koncerte in postaviti nazaj na noge industrijo dogodkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ziggo Dome (@ziggodome)

Prostovoljcev ni manjkalo. »Bilo je kot v sanjah, kar naenkrat je bilo spet vse dogovljeno. Pred pandemijo, sem koncerte obiskovala tudi po trikrat na teden in res je bilo legendarno spet občutiti vse to,« je, kot navaja CNN, povedala 26-letna udeleženka Vivian.

Poskusni zajčki se ne pritožujejo

Doslej so organizirali osem podobnih dogodkov, ki so bili sicer skrbno načrtovani in tudi težko izpogajani pri nizozemski vladi. Raziskovalci so predlagali serijo prireditev: od plesnih festivalov do »sedečih« koncertov in nogometnih tekem, na katerih so preučevali obnašanje udeležencev in tudi sledili morebitnim posledičnim okužbam.

Da so bili poskusni zajčki zelo veseli, da so lahko sodelovali v raziskavi, je potrdil tudi strokovnjak za nadzor infekcij z univerze Radbout Andreas Voss. Za zdaj ugotovitev še niso objavili, razkrivajo pa, da udeležba koncerta v mehurčku in ob obveznih predhodnih PCR testih, niti ne predstavlja več toliko večjega tveganja za okužbo kot pa vsakdanje življenje v državi. Celo obratno. Ugotovitve so obetavne, to je potrdil tudi že nizozemski zdravstveni minister.

Preberite še: Tudi vi že eno leto spite slabo? Kako premagamo koronosomnijo

Morda vas zanima tudi: Najpogostejši simptom covida-19 pri mladih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)