Mogočne trobentice: čistijo organizem, zagotavljajo energijo in koristijo dihalom

Ene prvih znanilcev pomladi lahko izkoristite tudi za boljše zdravje.

5.3.2022 ob 3:19 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Mogočne trobentice: čistijo organizem, zagotavljajo energijo in koristijo dihalom

Cvetovi in listi trobentic že od nekdaj veljajo za odlično sredstvo proti spomladanski utrujenosti, revmi, bronhitisu, kašlju ter drugim težavam z dihali. Uporabnost teh  cvetlic v zdravilstvu sega že v 15. stoletje, danes se trobentice uporabljajo predvsem kot sredstvo za blaženje kašlja, za čiščenje krvi in blago pomirjevalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mami v gozdu (@1000urzunaj)

Običajne trobentice (Primula vulgaris), ki se spomladi v večji meri širijo po travnikih in so znane po bogatih socvetjih, ki jih tvorijo cvetovi s kratkimi stebli, premorejo nekoliko manjšo zdravilno moč od zdravilnega jegliča (Primula veris). Ta več manjših cvetov razvije na daljšem steblu.

Na tej točki povejmo še, da okrasne trobentice, ki na vrtovih spomladi zacvetijo v najrazličnejših barvah, ne premorejo zdravilnih učinkovin.

Obe vrsti, ki rasteta v naravi, pa vsebujeta cel niz zdravilnih snovi, na prvih mestih saponin, grenčine, eterično olje, glikozid, rumenilo, flavonoide in druge, ki spodbujajo mehčanje in izločanje sluzi v dihalih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ↟Marjetica (Slovenia)↟ (@meri_ephemeri)

Saponin je v večji meri prisoten v koreninah ter v nekoliko manjših odstotkih v zeleni cvetni čašici, zato je cvetove trobentic priporočljivo nabirati skupaj z zelenim delom.

Trobentice so zelo uporabne, saj spodbujajo izločanje katarja in drugih sluzi iz dihal, pozitivno vplivajo na kašelj in blažijo druge simptome viroz, ki se rade pojavljajo ob koncu zime. Poleg tega so korenine, listi in cvetovi trobentic dobrodošli za čiščenje krvi, pozitivno vplivajo tudi na blaženje simptomov protina in revmatizma.

Zlasti mladi listi trobentic so izjemno bogati z vitaminom C. Lahko se jih uporablja v solatah, juhah, prikuhah, sendvičih ter tudi za pripravo čaja. Čeprav niso ravno okusni, uspešno premagujejo spomladansko utrujenost. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @penelope_homeandmore

Lepi in zdravi cvetovi

Tudi iz cvetov trobentic se pripravljajo različni zdravju prijazni pripravki. Posušeni ali sveži, dodani čaju iz kopriv, pripomorejo k čiščenju krvi. Takšen čaj je priporočljivo spomladi piti do trikrat na dan.

Proti kašlju lahko iz trobentic skuhate čaj ali izdelate zdravilno vino.

Za oboje potrebujete:

  • 40 gramov posušene korenine trobentic, narezane na koščke
  • 20 gramov semen janeža
  • dva grama semen koromača
  • 20 gramov listov lapuha

Iz ene žlice mešanice in treh decilitrov vode pripravite čaj, ki sladkanega z medom pijte trikrat na dan.

Za pripravo vina vse prej naštete sestavine stresite v steklen kozarec prostornine pol litra in jih prelijte z belim vinom, zaprite, kozarec postavite na toplo mesto.

Po treh tednih precedite in tekočino prelijte v stekleničko. Trikrat na dan žlico vina dodajte kozarcu vode in pijte trikrat na dan.

Pripravek lajša kašelj in krepi delovanje srca.

Proti kašlju pomaga tudi poparek iz cvetov trobentic: Z litrom vode prelijte deset gramov suhih cvetov in tako pripravljen napitek pijte dvakrat na dan.

Cvetovi trobentic v prehrani

Trobentice so trajnice, ki cvetijo od februarja do aprila. Lepe so v naravi, v ikebanah, na vrtu, njihovi cvetovi se uporabljajo tudi v prehrani, saj imajo cvetovi prijeten, sladkast okus, služijo lahko kot okras jedem ali so sestavina solat in juh.

Povzeto po portalu 24.sata.hr

Preberite še: Čarobna moč suhih sliv (zdrav in neprecenljiv zalogaj)

Morda vas zanima tudi: Kako gojiti in uporabljati ameriški slamnik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)