12.9.2017 ob 5:05
Če ste vsaj povprečen uporabnik Instagrama, ki na tem priljubljenem družbenem omrežju rad stika med finimi fotografijami hrane in pijače, ob katerih se vam zacedijo sline in zakruli želodec, ste zagotovo že naleteli nanjo. Matcha!
Kaj pravzaprav je ta fotogenična zelena stvar s prijetnim vonjem in prav posebnim okusom? Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja, ki ga pripravimo malo drugače, kot smo vajeni. Zeleni lističi čaja so namreč zmleti v živahno zelen prah. Ima specifičen okus in močno aromo.
Njegova pridelava je precej zamudna in zahtevna, zato je temu primerna tudi cena. Za 30 gramska pakiranja tega zelenega prahu boste pri nas odšteli najmanj 20 evrov, v vedno več kavarnah pa lahko matcho spijete namesto kavice. Mična na svoj matcha latte na primer rada zahaja v priljubljen ljubljanski kotiček Moderna, ki se nahaja pod Moderno galerijo.
Pa se vrnimo k njenim pozitivnim učinkom. Matcha vsebuje petkrat več kofeina kot kava, ima veliko vitamina C in je polna antioksidantov. Matcha tako poživlja in pomirja hkrati. Pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli, izboljšuje spomin, razstruplja, spodbuja metabolizem in pomaga pri izgorevanju kalorij!
Kako jo pripravljamo? Matcha čaj se praviloma pripavlja v skodelici z bambusovo metlico in žlico. V skodelico dodate žličko ali dve prahu in prelijete z vročo, ne vrelo vodo. Z metlico nato čaj žvrkljate, da se speni in razbijete grudice. Seveda gre tudi z električno metlico za penjenje mleka. Če vam nekoliko grenak priokus ni najbolj po volji, namesto vode čez prah prelijte mleko. Mična prisega na to različico.
A matche ne uporabljamo zgolj za napitke. Uporablja se tudi za kuho, peko ali kot posip. Dodate ga lahko testu za piškote, mafine, kolače in druga peciva, ki se bodo obarvala v lepo zeleno. Lahko jo vmešate tudi v smetanove kreme ali na sladice posujete zgolj kot dekoracijo in za nekaj arome. Lahko jo dodate v smutije, posujete po solati ali zmešate s pudingom iz chia semen.
Avtor: F. M.
Foto: Thinkstock, Instagram
oddajte komentar