15.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Ne glede na to, kako spretni vrtnar ste in koliko prostora imate za gojenje rastlin na voljo, obstajajo zelišča, ki sodijo v domala vsak dom. Na srečo so preprosta za vzgojo, ne zahtevajo veliko prostora, ponašajo pa se z neprecenljivimi učinki na zdravje in jedem ter pijačam zagotavljajo odličen okus.
Katera bi morala rasti na vsakem vrtu, balkonu ali okenski polici, razkriva miss7.
Skromno in nezahtevno zelišče, imenovano tudi materina dušica, med drugim vsebuje eterično olje timol. To krepi odpornost in varuje pred virusnimi okužbami. Eterična olja v timijanu prav tako pomagajo pri blaženju kašlja in lajšajo dihanje.
Kako ga uporabljati? Nekaj vejic svežega timijana prelijte z dvema decilitroma vrele vode, počakajte deset minut in nato precedite ter pijte sveže pripravljen čaj. Za zimski čas zelišče posušite. Za enako količino čaja uporabite žličko suhega timijana.
V kulinariki se ta kot začimba uporablja pri pripravi jedi iz mesa, rib in vegetarijanskih jedi ter pri kuhanju gob, omak in juh. Dodajamo ga na začetku kuhanja. Zaradi močnega okusa previdno pri odmerjanju.
View this post on Instagram
Uspeva v domala vseh klimatskih pogojih, je nezahteven z vidika zemlje in prostora, hkrati pa dobrodošel z vidika zdravja in okusa jedi.
V njem so zastopani antioksidanti karvakrol, limonen in drugi, ki mu zagotavljajo značilen okus, varujejo pred virusnimi in bakterijskimi okužbami, preprečujejo in blažijo telesna vnetja in nasploh skrbijo za močno odpornost ter dobro zdravje.
Kako ga uporabljati? Iz origana lahko pripravite čaj. In sicer tako, da nekaj svežih vejic rastline namakate v dveh decilitrih vrele vode približno deset minut.
Dobrodošlo je tudi iz njega izdelano olje: naberite približno 500 gramov origana, ga nekoliko zdrobite in jih v stekleni posodi prelijte z 240 mililitri olivnega olja. Dobro zaprite in dva tedna pustite na hladnem in temnem mestu. Vsak dan malo pomešajte. Precedite ter pospravite v stekleno posodo. Olje je odlično kot masažno olje ter učinkovito pri zdravljenju glivičnih okužb, denimo nohtov.
V kulinariki je origano nepogrešljiv pri pripravi pice, mesnih jedi in jedi iz paradižnika ter stročnic. Lepo se poda k okusu bazilike.
View this post on Instagram
Še ena nezahtevna, a hvaležna in zdrava rastlina. Če jo boste posadili na vrtu, jo omejite s fizičnimi ovirami, saj se hitro razrašča in lahko zaduši druge posevke. Boljša ideja je zato gojenje v loncu.
Meta se že od nekdaj uporablja za blaženje stresa, premagovanje nespečnosti, hkrati pozitivno vpliva na odpornost. Bogata je z mnogimi fitokemikalijami, deluje protivirusno, protivnetno in protibakterijsko.
Kako jo uporabljati? Dve žlici sesekljanih svežih listkov stresite v 500 mililitrov vrele vode, počakajte deset minut in precedite. Na enak način lahko uporabljate suhe listke, v tem primeru jih vodi dodajte eno žličko. Kot rečeno, čaj pomirja, zaziblje v sen, krepi odpornost in varuje pred virusi.
V kulinariki je meta nepogrešljiv dodatek poletnim pijačam, osvežujočim solatam, sladicam, sorbetom.
View this post on Instagram
Rožmarin je sredozemska trajnica zato ga, če živite v hladnem delu države, pozimi zaščitite pred mrazom. Bogat je z rožmarinsko kislino, rozmanolom, karnozolom in drugimi snovmi, ki delujejo antioksidativno ter varujejo pred virusi in bakterijami. Pregovorno vpliva na spomin in koncentracijo. Za to je zaslužen že zgolj njegov vonj.
Kako ga uporabljati? Rožmarinov čaj pripravite tako, da nekaj svežih vejic deset minut namakate v 240 mililitrih vrele vode.
Iz njega lahko izdelate preprosto tinkturo: z vejicami rožmarina napolnite stekleno posodo, jo prelijte s 70 odstotnim alkoholom in počakajte od štiri do šest tednov. Posodo vsak dan pretresite in na koncu vsebino precedite. Tinkturo uporabljate za masažo, inhalacijo ali je 15 do 20 kapljic dodajte v kozarec vode in pijte enkrat na dan, saj izboljšuje spomin, koncentracijo ter počutje.
V kulinariki je rožmarin nepogrešljiv pri pripravi mesnih ter tudi zelenjavnih jedi in omak.
View this post on Instagram
Priporočamo tudi: Prodajate nepremičnino? Te malenkosti ji lahko pošteno znižajo ceno
Preberite še: Najbolj primerne rastline za kopalnico
Morda vas zanima tudi: Tolščak, regrat in koprive: Trije zdravi pleveli, ki bi jih morali večkrat jesti
oddajte komentar