Zelišča: kako jih negovati

Za svoja zelišča skrbite tako, da vam bodo ljubezem vračale z bujnim zelenjem.

7.5.2015 ob 12:00

shutterstock_255105667.jpg

Za vzgojo zelišč, ki vam bodo v ponos in s katerimi boste lahko bogatili vaše jedi, ne potrebujete vrta. Zanje ne potrebujete niti gredice, uspevajo namreč tudi v lončkih na okenskih policah.

In če to že veste ter ste jih zato posadili tudi sami, žal pa ne uspevajo tako, kot ste si nadejali, si poglejte, kaj je morda krivo na neuspeh.

Utapljate jih

Pazite, da jih ne boste zalivali preveč. V njihovih lončkih nikoli ne sme zastajati voda, zato se prepričajte, da imajo na dnu luknjico, skozi katero ta lahko odteka.

Nepravilno zalivanje

Splošno pravilo se glasi, da je potrebno zelišča zalivati redko, a temeljito in samo, kadar je zemlja povsem suha. V zemljo torej potisnite prst in če je substrat suh, je čas za zalivanje. Kdaj je vode dovolj? Ko priteče skozi luknjico na dnu lončka. Seveda odvečno odlite in tako preprečite gnitje korenin.

shutterstock_97100033.jpg

Ne obrezujete rastlin

Redno odstranjujte suhe vejice, listke, trgajte poganjke in odmrle cvetove. Kako pogosto bo to potrebno, je odvisno od posamične rastline. Baziliko je namreč potrebno obrezovati pogosteje, kot denimo peteršilj.

Zemlja ne vsebuje dovolj hranil

Ne zanašajte se na zemljo v posodi, v kateri se zelišče kupili. Ta najbrž ne vsebuje dovolj hranljivih snovi, zato jih enkrat na teden nahranite s primernim tekočim gnojilom.

shutterstock_84767413.jpg

Napačna nega

Vsaka rastlina potrebuje svojo nego. Peteršilj denimo potrebuje veliko vlage, drobnjaka ne smete preveč gnojiti. Ne posplošujte torej nege na vse rastline.

Nimajo dovolj svetlobe

Večina zelišč potrebuje veliko svetlobe. Sonce naj jih boža vsaj štiri ure na dan.

shutterstock_137716451.jpg

Imate prezahtevno rastlino

Vzgoja zelišč iz semena ni tako lahka, kot se vam zdi. Zlasti, če ste začetnik, raje kupite rastline. Posvetujte se z vrtnarjem, katere so primerne za začetnike in sčasoma boste lahko gojili tudi bolj zahtevne.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)