Menstruacijski cikel bi morale razumeti in uporabiti sebi v prid

Svetovalka za menstruacijski cikel ženske poziva, naj izkoristijo svoj potencial tako, da razumejo in delujejo v skladu s svojim mesečnim ciklom.

8.12.2019 ob 5:50 | Foto: Getty Images, Thinkstock, Reuters | Avtor: T. S. P.

Menstruacijski cikel bi morale razumeti in uporabiti sebi v prid

Mayella Almazan, ki ženskam svetuje glede zdravja v okviru menstruacijskih ciklov, pojasnjuje, da bi lahko naravni mesečni ciklus, nereguliran s strani hormonske terapije, razdelili v štiri faze: menstruacija, čas pred ovulacijo, ovulacija in čas pred menstruacijo.

Vsaka faza po mnenju Almazanove traja od tri do sedem dni – odvisno od ciklusa, ki je običajno 28 dni dolg, vendar se pri ženskah tudi razlikuje. "Če hočete v službi brez napak izpeljati predstavitev, skuhati najboljše kosilo ali ustvariti načrt s cilji za prihodnost, morate izbrati pravi čas," pojasnjuje Almazanova za britanski Daily Mail.

"Ogromno žensk ne razume svojih teles, kar je škoda. Večina nas pričakuje, da bomo v času mesečnega perila občutljive, glede obdobja pred menstruacijo pa vse vemo, kakšne smo. In tu se konča ..." dodaja.

Foto: Reuters

"Namesto, da menstruacijo vidimo kot prepreko, bi morale mesečno nihanje hormonov izkoristiti v svoje dobro," nadaljuje. "Svoje življenje vedno organiziram v skladu z mesečnim ciklom. Vem kdaj na pleča prevzeti nov projekt, kdaj iz sebe iztisniti čim več in kdaj se umiriti. Vem celo kateri dan je najboljši za plačevanje računov,« še omenja Mayella.

Pravilno razporejanje nalog prek 28 dni ne bo koristilo samo ženskam, temveč tudi moškim. Zato razkriva, kaj pričakovati v štirih zgoraj omenjenih fazah:

Foto: Thinstock

Menstruacija

Krvavitev traja od tri do sedem dni. Prvi dan krvavitve se šteje kot začetek novega cikla. V tem času je raven estrogena in progesterona nizka. Večina žensk med menstruacijo občuti bolečine, krče, glavobol, bolečine v križu in slabost. Prav tako jih je večina utrujenih. »Prve dva dneva si vzemite čas za počitek,« svetuje Mayella. Ta je lahko aktiven: preberite gradivo, ki se vam je nabralo, ali pa čas namenite družini oziroma partnerju.

Čas pred ovulacijo

Raven progesterona in estrogena se bo počasi dvigala in vaše telo bo pripravljeno na novo jajčece. Večina žensk se v tem obdobju počuti fizično najbolj pripravljene in čustveno stabilne. Nekatere priznavajo, da jim zraste tudi libido. "Zdaj je čas za nove projekte in reševanje zadev, ki vam povzročajo težave," svetuje Mayella.

Foto: Getty Images

Ovulacija

Nekatere ženske v času ovulacije občutijo rahle bolečine. Raven estrogena in progesterona je v tem času najvišja, nato pa raven prvega začne padati, drugega pa rasti. V tem obdobju smo ženske najbolj družabne. "Zdaj je čas za navezovanje novih stikov, sodelovanje z ljudmi, predavanja in nastope, podporo drugim," pojasnjuje Mayella. "Ker je to čas, ko smo bolj nežne, se lahko lotimo tudi reševanja problemov ali sporov. Zagotovo pa je pravi čas za kuhanje in druženje s prijatelji," še dodaja.

Čas pred menstruacijo

Raven progesterona je najvišja in bo začela padati. Neravnovesje med estrogenom in progesteronom bo povzročil predmenstrualni sindrom. Značilnosti slednjega so: razdražljivost, občutek tesnobe, depresija, nihanje v razpoloženju in napihnjenost. "V tem obdobju zelo dobro zaznavamo okolico in smo pozorne na podrobnosti. Morda je zdaj čas, da še enkrat preberemo zahtevno službeno poročilo in se res posvetimo podrobnostim. Morda je čas, da sestavimo seznam, česa res ne potrebujemo in kaj je nujno. Če občutimo jezo ali frustracijo, si na list zapišimo, kaj nas moti. Dnevniki ponujajo dober vpogled v čustva in ponujajo možnost, da jih v prihodnjem ciklu rešimo ali pa se jih lotimo na drugačen način," še zaključuje Mayella.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)