Kakšnega okusa je zdrava sperma? (odgovarjata strokovnjakinji)

Zagotovo ste se tudi vi že vprašali, kakšnega okusa naj bi bila moška semenska tekočina in kaj vse vpliva nanj.

6.11.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kakšnega okusa je zdrava sperma? (odgovarjata strokovnjakinji)

Pri britanski izdaji Cosmopolitana so se pred kratkim pozabavali z zanimivo temo in svojim bralcem (oziroma bralkam) zastavili vprašanje: Kakšna se vam po okusu zdi sperma?

Kljub zmrdovanju nekaterih, ki so zapisale, da jih praviloma sili na bruhanje, so dobili tudi nekaj bolj zanimivih odgovorov.

"Kot bi ponesreči pogoltnila morsko vodo," je navedla ena od bralk. "Slana. Trpka. Kisla. Topla. Zagotovo ne najokusnejši vir beljakovin," je zapisala druga, tretja pa podala slikovitejši opis: "Sperma mojega fanta me po okusu nekoliko spominja na kavo, kar ni slabo, ne bi pa si vsako jutro privoščila takšnega kofeinskega odmerka."

In ker nedvomno večino zanima, kakšen je okus zdrave semenske tekočine, so pri omenjeni publikaciji za pojasnilo poprosili strokovnjake ter pri njih poiskali tudi odgovor na vprašanje, ali je s hrano mogoče vplivati na njen okus.

Kakšnega okusa naj bi bila sperma

Splošna zdravnica Shirin Larkhani je najprej pojasnila, da je okus semenske tekočine domala pri vsakem moškem drugačen. Obstaja pa nekaj pokazateljev, ki pričajo o tem, da je sperma zdrava.

 

"V njej je združenih več tekočin in vsaka od njih vpliva na okus končnega izdelka. Semenčeca nastanejo v modih in se kopičijo v obmodniku, kjer dozorevajo, pomožne snovi, ki so v semenski tekočini, pa izločajo semenjak, mehurčasta žleza in prostata. V obmodniku je prisoten antioksidant, ki ga je mogoče najti tudi v nekaterih vrstah gob, zato ima semenska tekočina lahko rahel okus po gobah. Hkrati je v njej fruktoza, zato je včasih nekoliko sladkasta. Med izlivom pride v stik z drugimi telesnimi tekočinami, ki jih izločajo prostata ter semenske vezikle, ki prav tako vplivajo na njen okus. Ta zaradi alkalne narave neredko nekoliko pogreni ali po vonju in okusu spominja celo na belilo, zaradi prisotnega natrija pa včasih prevlada slan okus," je povedala strokovnjakinja in dodala, da je zdrava moška semenska tekočina na pogled bela, lahko siva ali rumenkasta, gostejša od vode ter spominja na želatino.

Je s prehrano mogoče vplivati na njen vonj in okus?

Zagotovo ste že slišali, da je z denimo ananasom mogoče izboljšati okus semenske tekočine. Pa to drži?

"Čeprav znanstvenih raziskav, ki bi to tezo zagotovo potrdile ali ovrgle ni, je z razlogom mogoče domnevati, da hrana vpliva na vonj in okus moške semenske tekočine," je prepričana Larkhanijeva.

 

"Zelenjava močnega okusa, denimo cvetača, brokoli, česen in tudi kofein lahko povzročajo neprijetno aromo. Na drugi strani sadje, kot so pomaranče ali ananas to izboljšajo. Zlasti po zaslugi encimov, ki vplivajo na razgradnjo beljakovin in pripomorejo k boljšemu vonju ter okusu.

Res pa je, da je okus subjektivne narave in kar je všeč enemu, drugemu morda ni, zato je težko določiti, kaj nanj vpliva pozitivno in kaj negativno."

Z njo se strinja Diana Gall, ki navaja, da ima sperma zaradi alkalne narave pogosto nekoliko grenak okus in uživanje kislih živil lahko to grenčino ublaži. Vendar bi morali pojesti res ogromno kislega sadja, da bi bila sprememba opazna.

Tudi primerna hidratacija vpliva na okus semenske tekočine, dodajata strokovnjakinji. Bolj, kot je namreč telo navlaženo, blažji je. Več, kot je na jedilniku svežih in zdravih živil, manj grenka je. Hkrati h grenkobi pripomorejo kajenje, pretiravanje s kavo, alkoholom, zaradi rdečega mesa in mlečnih izdelkov pa postane bolj slana.

Kaj storiti, če je sperma po vonju in okusu res … neprijetna?

Telo se na stisko odzove z različnimi pokazatelji in en od njih je neprijeten vonj. Tudi semenske tekočine. V kolikor spominja na pokvarjeno meso ali na nesveže ribe, zagotovo nekaj ni v najlepšem redu. Lahko gre za vnetje, okužbo s spolno prenosljivo boleznijo ali drugo težavo z zdravjem in v tem primeru je priporočljivo poiskati zdravniški nasvet. Tako kot kadar je izrazito rumene ali rjavkaste barve ali je v njej opaziti kri.

Preberite še: 10 razlogov, zakaj NE! pogoltniti

Morda vas zanima tudi: Trije miti o oralnem seksu, ki jih ne smemo verjeti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)