Izčrpanost med menstruacijo: Kaj jo povzroča in kako jo ublažiti

Obstaja več dejavnikov, ki pripeljejo do tega, da vas med menstruacijo pogosto pesti neizmerna utrujenost.

30.11.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Izčrpanost med menstruacijo: Kaj jo povzroča in kako jo ublažiti

Kot da ti ne bi bili dovolj, se ob krčih, napihnjenosti in glavobolu v tistih dneh soočate tudi z neizmerno utrujenostjo, po zaslugi katere ste le stežka (če sploh) kos vsem nalogam, ki vas čakajo.

A brez skrbi, kajti kot je za Good Housekeeping povedala pediatrinja iz medicinskega centra Birmingham, Molly O’Shea, je neizmerna utrujenost med menstruacijo nekaj povsem naravnega in običajnega ter takole pojasnila, zakaj se pojavi:

"Približno deset dni pred menstruacijo telo upa, da bo jajčece, ki bo prišlo v jajcevod, tam srečalo semenčece in se oplojeno ugnezdilo v maternici. V skladu s tem se pospešeno sproščajo hormoni, ki naj bi poskrbeli, da bo vse potekalo gladko.

Kadar do oploditve ne pride, so vsi ti hormoni odveč in njihova raven hitro upade. Prav hiter porast in nato padec hormonov pa povzroči izčrpanost."

V resnici glede tega naravnega ciklusa ni mogoče kaj dosti storiti, dobra novica pa je, da tedaj, ko omenjeni hormoni dosežejo prvotne vrednosti, utrujenost izgine in se življenjska energija vrne na običajno raven.

Še drugi razlogi

"Obstajajo sicer povsem naravni načini, s katerimi lahko nekoliko ublažite posledice nihanja hormonov: pitje dovolj tekočine, vsaj osem ur spanja in zmerna vadba pripomorejo k blaženju neljubih pojavov med menstruacijo," svetuje strokovnjakinja za žensko zdravje, Nicole Telfer in dodaja, da pa so lahko razlogi za utrujenost tudi drugje.

"Ženske z močnim predmenstrualnim in menstrualnim sindromom imajo v tistih dneh pogosto težave s spanjem. Krči in glavoboli negativno vplivajo na spanec in protibolečinska zdravila lahko pripomorejo k boljšemu počitku ter s tem premagajo tudi izčrpanost," je povedala za Cosmopolitan.

Prav tako je po njenih besedah težava pogosteje prisotna pri posameznicah s sindromom policističnih jajčnikov, pri katerih je med drugim večja verjetnost za spalno apneo, smrčanje in debelost, kar nedvomno vpliva na kvaliteto spanja in splošno počutje. V kolikor sumite, da je težava v tem, specialistka priporoča primerno zdravniško pomoč.

Če pa ste prepričani, da je v ozadju utrujenosti le delovanje hormonov, potem brez skrbi. V tistih dneh si privoščite malo več počitka. Netflix, vroča čokolada in topla odeja delajo čudeže.

Preberite še: 7 živil, zaradi katerih je menstruacija še bolj boleča

Morda vas zanima tudi: Tamponi so za ženske užitek in druga zmotna prepričanja moških o menstruaciji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)