Ljudje, ki svoje fizične dosežke delijo na Facebooku, imajo resne težave

Če se tudi sami radi hvalite s svojimi podvigi, greste prijateljem na živce.

8.10.2016 ob 5:10

fitnes_shutterstock_322573214.jpg

Zagotovo imate vsaj enega ali celo več prijateljev, ki o svojih telesnih dejavnostih s pomočjo Facebooka dnevno obveščajo širšo množico. Morda ste takšni celo sami. "Pretekla sem 15 kilometrov! Osvojila še en dvotisočak. Dvignem lahko 15 kilogramov!" Takšni in podobni zapisi, oplemeniteni s fotografijami potnega obraza in preznojenega telesa so za tiste, ki se vsak dan pojavljajo na njihovem zidu, sicer lahko neke vrste navdih, večkrat pa se jim zdijo nadležni in neprimerni. Odvisno od tega, kako močno sovražijo razkazovanje mišic, opremljeno s številnimi čustvenimi simboli.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Pod drobnogledom znanosti

Strokovnjaki z univerze Brunel iz Londona so prav na to temo izvedli študijo, ki jo povzema britanski Independent, in se v njej osredotočili zlasti na razloge, zakaj ljudje svoje podvige sploh delijo na družabnih omrežjih. Njihovi izsledki tistih, ki se temu ne morejo upreti, ne bodo navdušili.

Željni pozornosti in potrditev

"Ljudje, ki radi na Facebooku in podobnih omrežjih objavljajo svoje fizične dosežke (pa čeprav gre zgolj za sprehod po gozdu ali za vzpon na bližnji hrib) so nagnjeni k narcisoidnosti," so zapisali v končnem poročilu in dodali, da sta njihov glavni cilj in namen hvaliti se s tem, koliko so pripravljeni vlagati v svoj videz. 

Zanimivo pri tem je, da takšne objave na Facebooku prejmejo več všečkov, kot katere koli druge.

"Narcisoidni posamezniki druge redno seznanjajo s svojimi uspehi. K temu jih sili  želja po pozornosti in potrditvah s strani Facebook prijateljev," so dodali strokovnjaki in opozorili, da všečki še zdaleč ne pomenijo, da so tem objave tudi všeč.

Še slabih novic

Pri izvedbi študije sodelujoča Tara Marshal ima še več slabih novic: "Čeprav je videti, da se objavljanje takšnih in drugačnih dosežkov izplača, o čemer pričajo številni všečki in komentarji, je resnica velikokrat drugačna. Prijatelji seveda vljudno izkazujejo podporo in odobravanje, v resnici pa javno hvaljenje sovražijo in jim gre na živce."

Zato: Če resnično niste dosegli nekaj izjemnega, prihranite prijateljem z dnevnimi objavami o tem, kolikokrat ste dvignili vteži in koliko kilometrov ste pretekli. Verjemite, hvaležni vam bodo.

Avtorica: M.F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)