Koronavirus: Najučinkovitejša preventiva in kaj, če vendarle zbolite

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe, v primeru obolenja pa ostati doma in preprečiti nadaljnje širjenje.

25.2.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Koronavirus: Najučinkovitejša preventiva in kaj, če vendarle zbolite

V Wuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zabeležili porast pljučnice. Pri obolelih so izključili običajne povzročitelje te bolezni oziroma drugih okužb dihal ter potrdili prisotnost novega koronavirusa. Tega so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo povzroča pa COVID-19.

V prvih dveh mesecih tekočega leta so zaznali primere okužbe z njim tudi drugje na Kitajskem, v državah Jugovzhodne Azije, Avstralije, ZDA in Evrope. Število potrjenih primerov narašča in se dnevno spreminja, nam najbližja država, kjer je virus prisoten pa je Italija. 22. februarja se je italijanska vlada zaradi visokega števila okužb odločila za številne ukrepe, ki jih bodo pristojni organi izvajali v lokalnih okoljih, ki jih je prizadel koronavirus in tako omejili širjenje.

Kako prepoznati okužbo

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih akutnih okužb dihal, vključno z gripo ali pljučnico, ni mogoče ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni. Ta se odraža s slabim počutjem, utrujenostjo, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za potrditev ali izključitev okužbe z virusom SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje.

V Sloveniji so do tega upravičeni le posamezniki, ki kažejo znake akutne bolezni dihal in so v zadnjih dveh tednih pripotovali iz kriznih območij, oziroma bili v stiku z okuženo osebo. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme zdravnik, ki obravnava pacienta, pri katerem obstaja sum na prisotnost omenjenega virusa.

 • Na delo.si lahko najdete informacije o korona virusu na enem mestu.

Testiranje pri nas izvajata Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru. Do zdaj so skupno opravili 13 testiranj, rezultati vseh so bili negativni. 

Čeprav v Sloveniji okužba še ni bila zaznana, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje navajajo, da možnost, da se novi koronavirus pojavi znotraj naših meja, obstaja in zato opozarjajo na primerno preventivo. Pri tem poudarjajo sledeče:

 • Izogibajte se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, katera se prenaša kapljično.
 • Ne dotikajte se oči, nosu in ust.
 • Upoštevajte pravila higiene kašlja:

Pred kihanjem in kašljanjem si nos in usta pokrijte z robčkom ali kihajte oziroma kašljajte v notranjo stran nadlahtnice.

Uporabljen papirnat robček vrzite v smeti, po kihanju in kašljanju si temeljito umijte roke.

 • Redno si umivajte roke z milom in vodo:

Te najprej splaknite pod tekočo toplo vodo.

Na celotno površino rok nanesite milo in jih milite vsaj eno minuto. Ne pozabite na predele med prsti in za nohti.

Roke dobro splaknite in osušite s papirnato brisačo ali pod sušilnikom.

 • Če voda in milo nista dostopna, uporabite namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu naj bo najmanj 60 odstotkov.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
 • Poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov.

Bi morali nositi zaščitne maske?

V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni smiselna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta).

Maske so učinkovite znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni o tem, kdaj je uporaba teh potrebna, ter o njihovi pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju.

Kaj pa če …

To, ali je nekdo, ki je prebolel okužbo z omenjenim virusom, nanjo nato odporen, še ni znano, zdravstveno stanje pri okužbi pa ne zahteva bolnišnične obravnave.

Stopnja umrljivosti izven Wuhana, kjer se je virus prvič pojavil, znaša 0,7 odstotka. Ljudje z blagimi simptomi se pozdravijo v dveh tednih, tisti s hudimi pa potrebujejo od tri do sedem tednov, ugotavljajo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Zdravljenje poteka simptomatsko. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete s temu namenjenimi zdravili, zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila svojega izbranega osebnega zdravnika ter sledeče napotke:

 • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
 • Če je to le mogoče, večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani.
 • Omejite stike z družinskimi člani (med obolelim in zdravimi naj bo vedno vsaj meter in pol razdalje).
 • Redno zračite prostore, v katerih se zadržujete. Večkrat na dan jih zračite vsaj od pet do deset minut.
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja.
 • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.
 • Uporabljajte svoj jedilni pribor, pribor za osebno higieno, perilo in brisače.
 • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite, prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.
 • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom pri vsaj 60. stopinjah Celzija.
 • Če se stanje poslabšanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti), se o nadaljnjih ukrepih preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom.

Preberite še: Koronavirus iz Wuhana: Kdaj je skrb upravičena in kako je s pošiljkami iz Kitajske

Morda vas zanima tudi: Zaščitne maske: Pred koronavirusom varujejo le tako

Ne spreglejte najbolj zanimivih vsebin, prijavite se na e-novice portala Mična --> TUKAJ


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)