5 navad, s katerimi povečujete tveganje za okužbo z bakterijami in virusi

Obstajajo na prvi pogled povsem neškodljive navade, ki močno povečajo tveganje za okužbe z bakterijami in virusi.

24.10.2018 ob 3:49

hamburger_racunalnik_zenska_pisarna_micna.jpg

Res je, da prihaja sezona gripe in prehladov, ko previdnost v zaščiti pred okužbami z virusi ne bo odveč. A ne glede na letni čas, se je nekaterim navadam v prid zdravju bolje izogibati. Katere ogrožajo dobrobit telesa, čeprav so na prvi pogled povsem neškodljive, opozarja Readers Digest.

Splakovanje odprte straniščne školjke

Pokrov na školjki je tam z razlogom. Kot opozarjajo v ameriškemu društvu za nadzorovanje okužb, med splakovanjem školjke v njej prisotne bakterije skupaj z vodnimi kapljicami pršijo po prostoru in v zraku ter na površinah ostanejo več ur. Če jo torej splakujete z odprtim pokrovom, se mikrobi prenesejo na roke, brisače in druge predmete, tudi na zobne ščetke, ki jih hranite v bližini straniščne školjke, od tam pa zlahka zaidejo v telo.

Žvečenje svinčnikov

Tedaj, ko med pisanjem razmišljate, ko poslušate kolegico za sosednjo pisalno mizo ali vam je samo dolgčas, svinčnik, ki ga držite v roki, kar sam zaide proti vašim ustom. Sploh ne pomislite na to, kje je pisalo ležalo, kdo ga je imel v svojih rokah in kaj vse je zato na njegovi površini. Bolje bi bilo, da bi se tej navadi, ki med drugim škoduje tudi zobem, čim prej odpovedali.

Odpiranje embalaže z usti

Včasih ne gre drugače in tedaj si pri odpiranju vrečke s prigrizki pomagate z usti. To ni najboljša ideja. Raje uporabite nož ali škarje. Kajti pri odpiranju z usti ne samo, da škodujete svojim zobem, prav tako prihajate v stik z nevarnimi mikrobi, ki se nahajajo na embalaži. Samo pomislite na to, kje povsod je bila, preden je prišla v vaše roke.

Pihanje svečk na torti

Na videz neškodljiva navada in tradicija, ki se ji zlepa ne bi radi odpovedali, a če si za rojstni dan ne želite okužbe z bakterijami in virusi, raje pozabite na pihanje svečk. S sapo se namreč na površino torte prenesejo bakterije in virusi tistega, ki praznuje. Čeprav je tveganje, da bi zaradi tega zboleli res neznatno, morate priznati, da je zadeva s higienskega vidika malo sporna. Zlasti, če upoštevate informacijo, da je ena zadnjih raziskav dokazala, da se količina mikrobov s pihanjem svečk na torti poveča za 1400 odstotkov.

Hranjenje za pisalno mizo

Končno imate dober razlog, da za malico ali kosilo vstanete od mize. 15 minut si lahko privoščite, da v miru pojeste in si pred tem umijete roke. Kajti na njih je nešteto mikrobov, ki so nanje zašli s tipkovnice, miške ali drugih predmetov, ki jih med delom prijemate. Kadar jeste kar mimogrede, za računalnikom, ti zaidejo v vaše telo. Kakšne so lahko posledice, pa najbrž ni treba posebej poudarjati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 vprašanj o zdravju, ki jih moraš zastaviti svoji mami ali pa 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)