Tako se pred virusi zaščitijo zdravniki – osem njihovih nasvetov

Nasveti iz prve roke.

6.1.2017 ob 10:35

gripa_shutterstock_354687365.jpg

Virusi so na vrhuncu, smrkavi nosovi razdraženi, boleče grlo nam jemlje veselje do hrane in slabo počutje nas je prikovalo na posteljo. Morda ste med tistimi, ki se jim to ne dogaja prvič v tej zimi in ste že pošteno naveličani jemanja zdravil, kuhanja čajev in stiskanja limon.

Kako pa se pred gripo zaščitijo zdravniki, ki so virusom še toliko bolj izpostavljeni? Za portal WebMD so ameriški zdravniki razkrili osem korakov, s katerimi skrbijo za svoje zdravje.

»Redno, čim večkrat v dnevu, umivajte roke. Umivajte jih s toplo vodo in milom, pri tem pa ne hitite. Jaz si za pranje rok vzamem 20 sekund in jih očistim res temeljito,« pravi zdravnica Nancy Hughes.

Internistka Sandra Fryhofer iz Atlante svetuje, da se ne dotikamo nosu in ust. »Med sezono prehladov in gripe ne jejte z rokami in vedno uporabljajte pribor. Če morate pojesti sendvič, okoli njega ovijte servet.«


PREBERITE še // Kaj početi, ko nas v posteljo položi prehlad

Profesor medicine Neil Schachter priporoča skrb za čistočo prostora. »Redno umivajte površine okoli sebe. Virusi v času gripe in prehladov se prenašajo iz človeka na človeka ter iz površin na človeka. Zato redno čistite telefone, tipkovnice, mizo, kljuke oziroma karkoli kar si delite še z drugimi osebami.«

»Ves čas imam pri sebi dezinfekcijske robčke, ki jih uporabim vsakič, ko imam občutek, da sem v stiku z virusi. Uporabljam tudi robčke za namizni računalnik in telefon,« pravi pediater Christopher Tolcher.


PREBERITE še // Naravno zdravilo, ki mu gripa ni kos

Dr. Fryhofer pravi, in seveda ni edina, da si z redno vadbo okrepimo imunski sistem. »Kakršnakoli vadba, tudi 20 minutna, vam bo zagotovo koristila,« pravi.

»Ko čutim, da mi grozijo virusi oziroma ko sem v stiku z okuženim in pa ko se že počutim slabo, vzamem tableto cinka. Ta je moja zaščita. Vendar pa nikoli ne vzamem več kot dve tableti na dan, saj lahko sicer razdražim želodec,« svetuje dr. Schachter. 


Veste v kateri koš sodijo papirnati smrkavi robčki? Preberite tu.

Dr. Fryhofer močno zagovarja zeliščne čaje z limono in medom, ki pomagajo pri bolečem grlu in kašlju. Pravi, da je med veliko boljša rešitev kot zdravila za blaženje kašlja.

Marella Bothweell iz San Diega pri zamašenem nosu priporoča fiziološko raztopino. Ker vsebuje le vodo in morsko sol, nam ne more škoditi. »Fiziološka raztopina čisti sluznico, redči sluz in olajša čiščenje sluza iz nosu.«

Dr. Schachter pravi, da se kurje juhe ne priporoča brez razloga. »Topla juha prečisti nos, olajša dihanje, kombinacija sestavin v juhi pa ima odličen učinek na imunski sistem.«

Avtor: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)