Klorofilna voda: Učinkovita pijača ali odvečen trend?

Klorofilna voda je med zagovorniki zdravega načina življenja priljubljena že nekaj let, vprašanje pa je, kako učinkovita v resnici je.

24.10.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Klorofilna voda: Učinkovita pijača ali odvečen trend?

Vedno znova se na področju skrbi za lepoto in zdravje pojavljajo trendi, ki so, nekateri bolj, drugi manj prepričljivi.

Že nekaj let je tako med zagovorniki zdravega načina življenja priljubljena klorofilna voda, zelena pijača z domnevno mnogimi učinki na zdravje. Kaj pa klorofilna voda sploh je in kako učinkovita je v resnici?

Tu je nekaj odgovorov na z njo povezana vprašanja.

Kaj je klorofilna voda?

Klorofil je naravna snov, po zaslugi katere so rastline okoli nas zelene. Barvilo igra ključno vlogo pri procesu fotosinteze, med katerim rastline sončno energijo pretvarjajo v hrano. Vse zelene rastline, od trave, brokolija do solate, peteršilja in špinače, vsebujejo klorofil.

"Tekoči klorofil, tehnično znan tudi pod imenom klorofilin je v bistvu iz rastlinskega ekstrakta umetno ustvarjena oblika zelenega barvila, ki se ga pred pitjem dodaja vodi, ki se zato obarva v značilno zeleno barvo," je pojasnila prehranska strokovnjakinja Tanya Mezher.

Klorofil je priljubljen za uživanje zlasti zaradi protivnetnih učinkovin in njegovih učinkov na splošno zdravje. Lahko se uporablja kot prehranski nadomestek ali kot alternativa uživanja zelene zelenjave, je še povedala strokovnjakinja in dodala, da tako imenovana klorofilna voda ne vsebuje čistega klorofila.

"Največkrat gre za mešanico z dodatkom natrija in bakrovih soli, sintetiziranih iz klorofila," je povedala prehranska strokovnjakinja Madelyn Larouche in pojasnila:

"Gre za v vodi topen produkt, pridobljen iz klorofila, vendar je namesto na magnezij, vezan na baker, saj ga tako telo lahko lažje izkoristi. Je pa res, da ni objektivnih dokazov, da bi telo potrebovalo dodatno pomoč pri absorpciji klorofila, saj ga lahko povsem dovolj dobi iz uživanja zelene zelenjave."

Pozitivni učinki klorofilne vode

Zagovorniki nizajo več njenih prednosti, vendar niso vse podprte s strani znanosti.

Med največkrat izpostavljenimi učinki so preprečevanje in zdravljenje aken, čiščenje telesa, zagotavljanje prave vrednosti pH organizma, preprečevanje neprijetnih telesnih vonjav, varovalna moč pred rakavimi obolenji, čiščenje krvi, hujšanje in drugo.

Nekatere od teh trditev nimajo nobene znanstvene osnove, kljub temu obstaja nekaj dokazanih učinkov klorofilne vode.

Vsi domnevni učinki klorofilne vode niso znanstveno dokazani.

Premaguje telesna vnetja

Študija iz leta 2012 se je poglobila v protivnetne učinke klorofilne vode in dokazala, da tako klorofil kot produkti iz njega učinkujejo protivnetno ter nižajo tveganje za s kroničnimi vnetji povezane bolezni.

Dodatno se je izkazalo še, da tekoči klorofil, nanešen na kožo, lahko ublaži akne in mozolje.

Antioksidativne učinkovine

Antioksidativno delovanje klorofila in z njim obogatene vode je najbolje raziskano področje.

Potrjeni so učinki na nižanje škode delovanja prostih radikalov v telesu živali in ljudi, s tem je dokazano, da lahko klorofilna voda zniža tveganje za bolezni, kot so artritis, diabetes ter tudi rakava obolenja.

Naravni pripomoček za razstrupljanje

Študije so pokazale še, da lahko klorofil pomaga pri naravnem čiščenju telesa in spodbuja izločanje toksinov in težkih kovin iz njega.

"Zanimivo je, da je klorofil po strukturi zelo podoben hemoglobinu, ki je glavna sestavina rdečih krvnih telesc pri sesalcih in je potreben za prenos kisika po telesu. Res je, da še ni natančnih dokazov, da bi se klorofil v telesu obnašal enako, a glede na podobnost so strokovnjaki optimistični," je povedala Mezherjeva.

Deluje proti staranju

Tudi tu natančni rezultati še niso znani, obstajajo pa indici, da klorofilna voda lahko skrbi za lepo in mladostno kožo.

"Za mladostno in gladko kožo so potrebni vitamini C, E, A in D. Klorofil je dober vir vitaminov A, C in E, ki skrbijo za celično obnovo in regeneracijo kože," je povedala Tanya Mezeher na podlagi leta 2015 opravljene raziskave, v kateri se je izkazalo še, da lahko klorofil ublaži manjšo škodo, ki jo na koži pustijo UV žarki.

Tveganja uživanja klorofilne vode

Tekoči klorofil oziroma klorofilna voda je načeloma varna za uživanje in ni priporočene zgornje meje, ki je dnevno ne bi smeli preseči. Previdnost se svetuje nosečim in doječim mamam, saj še ni dovolj raziskav o natančnem vplivu na te skupine.

Larouchejeva opozarja na še eno skupino, kjer je previdnost na mestu: "Osebe, ki uživajo zdravila proti luskavici, za rakava obolenja ali za zdravljenje revmatizma naj se izogibajo tekočemu klorofilu in vsem drugim vitaminskim pripravkom, ki vsebujejo baker. Tekoči klorofil namreč lahko vsebuje višjo količino tega elementa, kot je zanje dovoljena.

Ker pitje klorofilne vode povečuje fotosenzibilnost kože, je treba ob uživanju dosledno uporabljati zaščito proti soncu.

Hkrati klorofilna voda ni priporočljiva v kombinaciji z zdravili, ki povečujejo občutljivost kože na sončne žarke, med katere sodijo zdravila za zdravljenje aken.

Mezherjeva ob vsem tem opozarja še, da pitje klorofilne vode lahko pri nekaterih izzove stranke učinke, kot so bruhanje, driska in želodčni krči.

Jo sploh piti?

Čeprav klorofilna voda premore določene pozitivne učinke na zdravje, ne more biti nadomestilo za zdrav življenjski slog. Lahko pomaga do splošnega zdravja in boljše hidratacije, ne more pa biti protiutež nezdravemu načinu življenja:

"Posledic nezdravega življenjskega sloga, denimo pomanjkanja vadbe, uživanja nezdrave hrane in škodljivih razvad klorofilna voda ne bo odpravila," na srce polaga Mezherjeva in dodaja, da je ne glede na učinkovitost pijače še vedno primerno količino klorofila bolje dobiti iz zelene zelenjave, ki telesu med drugim dovaja še vlaknine in tako skrbi še za dobro prebavo.

Bolje, kot piti klorofilno vodo, je pojseti zeleno solato. Foto: Ilona Titova/Gettyimages

Povzeto po portalu mindbodygreen

Preberite še: Voditeljica Katarina Braniselj o dostojnem staranju: Imam gube, ker nisem več stara 20 let (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Vse, kar morate vedeti o grozdni kuri in zdravilnih učinkih grozdja na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)